Elinor Batteries

Elinor Batteries og SINTEF inngår strategisk batterisamarbeid

Del
Batteriselskapet Elinor Batteries og SINTEF inngår strategisk samarbeid med mål om å lykkes med etableringen av en gigafabrikk for produksjon av bærekraftige og konkurransedyktige batterier i Trøndelag.
Terje Andersen i Elinor Batteries og Alexandra Bech Gjørv i SINTEF signerer avtalen om samarbeid på Trøndelagsmøtet i Stjørdal torsdag 12. januar.
Terje Andersen i Elinor Batteries og Alexandra Bech Gjørv i SINTEF signerer avtalen om samarbeid på Trøndelagsmøtet i Stjørdal torsdag 12. januar.

Omtrent samtidig som startskuddet går for Elinor Batteries, og planen om å bygge en gigafabrikk for batteriproduksjon i Orkland, nærmer det seg også åpning av SINTEFs batterilab i Trondheim med 150 batteriforskere.

Torsdag 12. januar ble det klart at Elinor Batteries og SINTEF har inngått en avtale om å samarbeide strategisk framover. 

Samarbeidsavtalen innebærer at Elinor sikres de nødvendige ressursene som trengs innen forskning og utvikling (FoU) for å drive prosjektet framover. Det gjelder teknologiske aspekter i hele verdikjeden for batteriproduksjon, samt produksjonsteknologi, infrastruktur, ledelse, økonomi og samfunnsmessige aspekter.

Viktig avtale

– Den globale batterikonkurransen er svært kunnskapsintensiv. En norsk batterifabrikk må være best på bærekraft gjennom hele verdikjeden og kunnskapsledende på elektrokjemi, materialteknologi og masseproduksjon for å lykkes. Vi i SINTEF har selv investert betydelige midler i å ha verdensledende laboratorier for batteriproduksjon og ser fram til å jobbe med Elinor der slik at de når sine industrielle mål, sier CEO i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv.

– Dette er en svært viktig avtale for oss i Elinor Batteries, som gjør oss i stand til å starte produksjonen av såkalte A-prøver allerede i år. A-prøvene er avgjørende for å bli kvalifisert som leverandør i en verdikjede som lenge har vært preget av leveranser fra Kina, sier administrerende direktør i Elinor Batteries, Terje Andersen. 

Samarbeidet mellom Elinor og SINTEF vil foregå både på strategisk og operasjonelt nivå. Særlig viktig vil samarbeidet med den nye laben være for produksjon av A-prøver de første to årene.

– Vi kan nå sannsynligvis levere de første A-prøvene allerede på vårparten i år, sier Andersen.

Globalt kappløp

Elinor Batteries ser frem til å bygge relasjonen med SINTEFs batterimiljø videre. Det felles målet for begge parter er å skape en bærekraftig og konkurransedyktig batteriproduksjon, lokalisert i Midt-Norge.

– Gjennom et felles europeisk veikart jobbes det nå med å utvikle en generasjon av batterier som vil være tryggere, de vil tåle raskere lading og de vil ha lengre levetid. Produksjonen av batterier blir både mer bærekraftig og kostnadseffektiv fordi råvarene blir mer kortreist. Det er snakk om fundamentale forandringer i hvordan batterier produseres og brukes og det gir nye muligheter. Norge har et veldig godt system for samarbeid mellom forskning og industri, samt sterke aktører langs hele verdikjeden for produksjon, bruk og gjenbruk av batterier og dermed alle forutsetninger for å ta ledelse i det globale kunnskapskappløpet mot neste generasjons batterier, sier Alexandra Bech Gjørv.

Verdensklasse

– I Elinor Batteries investerer vi i samarbeidet med SINTEF. Målet er å bygge kompetansemiljø i verdensklasse mellom partene, så vel som i den regionale- og nasjonale FoU-og universitetssektoren, sier Terje Andersen, administrerende direktør i Elinor Batteries.

Avtalen betyr også at Elinor ikke kommer til å etablere sin egen forskningslab på fabrikken, men kan fokusere på selve produksjonen fra start. 

Gigafabrikken Elinor Batteries skal bygges i moduler. Første byggetrinn blir påbegynt allerede neste år, og første produksjon er estimert å kunne starte medio 2026. Batteriene som skal produseres er for stasjonær lagring av strøm – altså batterier som ikke er tiltenkt elbiler, men for bygg, industri og ladeinfrastruktur.

For mer informasjon, kontakt:

Elinor Batteries

Administrerende direktør

Terje Andersen

Telefon 97950707

Epost terje.andersen@elinorbatteries.com 

SINTEF

Kommunikasjonssjef, SINTEF Industri

Stein Mortensholm

Telefon 99009600

Epost Stein.Mortensholm@sintef.no

Kontakter

Bilder

Terje Andersen i Elinor Batteries og Alexandra Bech Gjørv i SINTEF signerer avtalen om samarbeid på Trøndelagsmøtet i Stjørdal torsdag 12. januar.
Terje Andersen i Elinor Batteries og Alexandra Bech Gjørv i SINTEF signerer avtalen om samarbeid på Trøndelagsmøtet i Stjørdal torsdag 12. januar.
Last ned bilde

Om Elinor Batteries

Elinor BatteriesOm SINTEF

  • SINTEF er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter med mer enn 2100 kolleger.
  • Mer enn 150 forskere er involvert i prosjekter knyttet til forsyning, produksjon, bruk, system og gjenbruk av batterier. Særlig på den europeiske arenaen er SINTEF aktiv på tematikken, med hele 11 pågående prosjekter knyttet til utviklingen av neste generasjon batterier innen disipliner som elektrokjemi, materialteknologi, simulering og digitalisering og masseproduksjon.
  • Våren 2023 lanseres et nytt batterilaboratorium i Trondheim som vil gi nye muligheter for norske aktører med ambisjoner om å være kunnskapsledende på batteriproduksjon.

Om Elinor Batteries: 

  • Gigabatterifabrikk i Orkland som planlegges i tre moduler frem til 2030
  • Anleggsarbeidet starter i 2024 
  • Trøndelag kan ha produksjon fra første modul i 2026
  • Fullskala kapasitet på 40 GWh 
  • 2500 arbeidsplasser ved fullskala fabrikk
  • Prosjektet ledes av Terje Andersen, tidligere administrerende direktør ved Morrow Batteries
  • Eies av det grønne investeringsselskapet Valinor

Følg pressemeldinger fra Elinor Batteries

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elinor Batteries på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elinor Batteries