Elektrifiseringen er 50 år bak skjema

Rett før sommeren la regjeringen frem sin nye elektrifiseringsstrategi. Det eneste dette dokumentet gjør klart, er at det må tas ytterligere grep, mener miljø- og bransjeorganisasjonene.
– Ansvaret ligger nå på de som vinner valget, uansett hvem det blir. De må sørge for å få satt konkrete mål, etablere støtteordninger, insentiver og et regulatorisk rammeverk som støtter opp under dette, sier Per Øyvind Voie, næringspolitisk direktør i Elektroforeningen (EFO).
Sammen med Bellona undersøker de hvert år elektisitetsandelen av norsk energiforbruk. På Arendalsuka i dag presenterte de at tallet for 2021 er 53 prosent – det samme som i 2020.
– Det har vært en forbedring på desimalnivå, men altså ikke nok til å vippe det opp et prosentpoeng. Den eneste tydelige forbedringen fra i fjor er ikke uventet på land- og sjøtransport, der vi har kraftige virkemidler for å få flk til å velge elbil og for å erstatte fossile ferger med nullutslippsferge, forteller Benjamin Strandquist, seniorrådgiver for elektrifisering i Bellona.
Erfaringen fra transportsektoren viser at virkemidler nettopp virker, og at en passiv holdning til elektrifisering i andre sektorer gjør at det vil ta altfor lang tid til å nå Norges klimamål.
– Vi har ikke tid til å vente til 2090 med å få elektrifisert energiforbruket vårt. Vi skal kutte over halvparten av utslippene våre allerede innen 2030, og det stopper jo ikke der. Elektrifiseringen av de fleste prosesser der man i dag benytter fossil energi i form av diesel, bensin, olje og gass er helt vesentlig for å komme i mål, fortsetter Strandquist.
I forbindelse med dagens lansering av nye elektrifiseringstall ønsker derfor EFO og Bellona å understreke at utvikllingen står i fare for å stagnere helt.
Klimakur peker på elektrifisering som Norges desidert viktigste klimatiltak. Nå må politikerne ta grep for å sikre elektrifiseringen av Norge, avslutter Voie
Kontakter
Seniorrådgiver i Bellona, Benjamin Strandquist
+ 47 959 93 262
Per Øyvind Voie, Næringspolitisk direktør og nestleder i EFO
+ 47 976 65 446
Bilder
Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom