Ekte smør smaker best i julekakene
Og det er ingen tvil om hva dommen er, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no: Dobbelt så mange av oss (43 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør fremfor med margarin (21 %). Og hele 44 % foretrekker å spise julekaker bakt med smør mot bare 12 % som helst spiser kaker bakt med margarin.
Nærmere 8 av 10 nordmenn baker julekaker til jul
Dette viser at tradisjonen er slitesterk og noe vi ønsker å fortsette med. De fleste av oss baker imidlertid 2-4 slag julekaker til jul nå om dagen, så de syv slagene er nok på retur – og de varierer også hvor i landet man bor. Typiske julekaker er sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker, serinakaker og sirupssnipper.
Bosted og alder har betydning for smørforbruket
–Vi ser at smørforbruket i julekakene avhenger noe av hvor i landet du bor, sier Berg Hauge. Mens nesten halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake kaker med smør, er det bare hver tredje (35 %) sørlending som gjør det. Og når det gjelder kakebakernes alder, ser vi en markant økning i smørbruken fra den yngste gruppen 18-29 år, der bare hver tredje (33 %) foretrekker å bake julekaker med smør, til gruppen 30-39 år, der halvparten (50 %) må ha ekte smør i julekakedeigen. Kan det hende at trettiåringene er kommet i småbarnsfasen og går tilbake til julebakst-tradisjonen de har lært fra sine egne foreldre?
Her finner du tips og inspirasjon til jul:
https://www.melk.no/Oppskrifter/Temaer-og-anledninger/Jul
Fakta om undersøkelsen:
Det ble utført en landsrepresentativ undersøkelse i uke 47 og 48 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) med 1000 respondenter.
Fakta
- 43 % foretrekker å bake julekaker med smør, mens 21 % heller vil bruke margarin i julebaksten
- Fire ganger så mange (44 %) svarte at de foretrekker å spise julekaker bakt med smør, som julekaker bakt med margarin (12 %).
- Halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake med smør, mens bare hver tredje sørlending (33 %) gjør det samme
- Smørbruken tar seg kraftig opp fra den yngste gruppen 18-29 år der bare 33 % bruker smør i julekakene til gruppen 30-39 år der hele 50 % gjør det.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noAne Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom