Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ekte smør smaker best i julekakene

Del
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har gjennomført en undersøkelse om nordmenns juletradisjoner. Der har vi blant annet spurt folk hva de foretrekker i julekakene, smør eller margarin?

Og det er ingen tvil om hva dommen er, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no: Dobbelt så mange av oss (43 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør fremfor med margarin (21 %). Og hele 44 % foretrekker å spise julekaker bakt med smør mot bare 12 % som helst spiser kaker bakt med margarin.

Nærmere 8 av 10 nordmenn baker julekaker til jul
Dette viser at tradisjonen er slitesterk og noe vi ønsker å fortsette med. De fleste av oss baker imidlertid 2-4 slag julekaker til jul nå om dagen, så de syv slagene er nok på retur – og de varierer også hvor i landet man bor. Typiske julekaker er sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker, serinakaker og sirupssnipper.

Bosted og alder har betydning for smørforbruket
–Vi ser at smørforbruket i julekakene avhenger noe av hvor i landet du bor, sier Berg Hauge. Mens nesten halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake kaker med smør, er det bare hver tredje (35 %) sørlending som gjør det. Og når det gjelder kakebakernes alder, ser vi en markant økning i smørbruken fra den yngste gruppen 18-29 år, der bare hver tredje (33 %) foretrekker å bake julekaker med smør, til gruppen 30-39 år, der halvparten (50 %) må ha ekte smør i julekakedeigen. Kan det hende at trettiåringene er kommet i småbarnsfasen og går tilbake til julebakst-tradisjonen de har lært fra sine egne foreldre?

Her finner du tips og inspirasjon til jul:
https://www.melk.no/Oppskrifter/Temaer-og-anledninger/Jul

Fakta om undersøkelsen:
Det ble utført en landsrepresentativ undersøkelse i uke 47 og 48 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) med 1000 respondenter.

Fakta

  • 43 % foretrekker å bake julekaker med smør, mens 21 % heller vil bruke margarin i julebaksten
  • Fire ganger så mange (44 %) svarte at de foretrekker å spise julekaker bakt med smør, som julekaker bakt med margarin (12 %).
  • Halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake med smør, mens bare hver tredje sørlending (33 %) gjør det samme
  • Smørbruken tar seg kraftig opp fra den yngste gruppen 18-29 år der bare 33 % bruker smør i julekakene til gruppen 30-39 år der hele 50 % gjør det.

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye