Frende Forsikring

Eksplosiv tyverivekst fra båter i fjor

Del

Samtidig som mange kjøpte ny båt økte antallet tyverier med vanvittige 65 prosent i 2020. Nå starter en ny båtsesong.

Tyvene foretrekker havner uten sikring og vakthold. Illustrasjonsfoto.
Tyvene foretrekker havner uten sikring og vakthold. Illustrasjonsfoto.

Tyveritallene kommer fra Frende Forsikring. 

- Vi så at mange kjøpte nye og dyre båter i fjor. En god del av feriebudsjettet til båteiere gikk nok også til å investere i utstyr. Det har vært en godtepose for tyvene, sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef på båt hos forsikringsselskapet.

Så trenden tidlig
Allerede tidlig i båtsesongen i fjor var Frende ute og advarte mot omreisende båttyver.

- Disse slo til i havner over et stort område. De stjal alt som var løst, men kuttet også av store motorer, sier Gaulen.

Tall fra Finans Norge bekrefter at antallet båtsaker innmeldt til forsikringsselskapene økte i 2020. Antallet båtskader økte med 25 prosent (snaue 13 500 saker).

- Dette inkluderer tyverier, kollisjoner, grunnstøtinger og andre båtsaker, men trenden med at båteiere har hatt mange saker det siste året er tydelig, sier Gaulen.

Slik sikrer du tingene dine
For mange båteiere begynner sesongen når påsken er over. Gaulen i Frende anbefaler båteiere å tenke seg om en ekstra gang før de lar verdisaker ligge løst i båtene sine denne sesongen. 

- Ta med deg verdisakene du er ekstra redd for når du forlater båten. Dyre ting som skal ligge der må du låse inn eller låse fast. Det er mange som har lært hvor lett det er å miste gjenstander på den kjipe måten det siste året, sier Gaulen.

Han ber også båteiere om å ikke la verdigjenstander ligge på et sted i båten hvor de er enkle å se for klåfingrede forbipasserende. De fleste tyverier fra båt, er av utstyr og løsøre.

- Små påhengsmotorer bør du ta med hjem, bensintanken også. Større motorer låser du med spesiallås. Ett tips kan også være å fjerne en motordel, som gjør den umulig å starte. Sørg også for at alle luker og dører er låst, og ikke la attraktivt utstyr ligge fremme, sier Gaulen.

- I noen båter kan du klikke av rattet, det er god tyverisikring mot at de får med seg selve båten, mener han. Han anbefaler også å installere sporingsutstyr.

Skremmer tyvene
Det finnes mye godt og etter hvert rimeligere elektronisk sporingsutstyr til båt.

- Også eiere av mindre båter bør forhøre seg om slik sikring. En alarm med skikkelig sirene, vil også kunne skremme tyvene, så båten din får ligge, mener Gaulen.

Mange forsikringsselskap gir rabatt, hvis du har båten liggende i havn med organisert vakthold. Både politiet og Frende anbefaler at du tar bilder av båten. Det vil gjøre det lettere for politiet å etterlyse båten, om den blir stjålet.

TIPS: Gode råd mot båttyveri

 • Bruk båthavner som har etablert vakthold
 • Foreta selv hyppig tilsyn med båten
 • Ta med deg verdisaker når båten forlates
 • Kostbart utstyr som ikke kan tas med må oppbevares innelåst i båten
 • Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger
 • Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk
 • Hekkaggregater er tyveriutsatt og bør avmonteres under vinteropplag
 • Fjern løs bensintank, eller lås denne inn
 • Fjerning av en viktig motordel eller montering skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri
 • Tyverialarm finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd
 • Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap
 • Sørg for å ta bilder av båten

Kilde: Finans Norge

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tyvene foretrekker havner uten sikring og vakthold. Illustrasjonsfoto.
Tyvene foretrekker havner uten sikring og vakthold. Illustrasjonsfoto.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom