Ekspertene frikjenner sprengkulden
- Vi har registrert at mange tror at en pipebrann oppstår fordi vi man fyrer for hardt i sprengkulden. Dette er ikke tilfellet. Det er viktig å korrigere når slik feilinformasjon sprer seg. Grunnlaget for en pipebrann legges lenge før den oppstår. Med noen enkle grep kan man redusere risikoen for pipebrann vesentlig, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, Rolf Søtorp.
Fuktig ved og feil trekk
Søtorp får støtte fra leder i Feiermesterens Landsforening, Tom Erik Galambos.
- Det er bare tull at kulden i seg selv fører til flere pipebranner. Feil trekk i ovn og pipe, og fyring med fuktig ved er de vanligste årsakene at det begynner å brenne i pipa, sier Tom Erik Galambos.
Han utdyper:
- Gjør man en av disse feilene øker man risikoen for pipebrann. Ved fyring med feil trekk og fuktig ved avgir veden uforbrente partikler som fester seg i røykrøret og pipa. Over lengre tid kan disse partiklene samle seg, og til slutt antenne og forårsake en pipebrann, sier Galambos.
Skift vedovn
Administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, Rolf Søtorp, har en oppfordring til alle som fyrer med ved.
- Fyr med riktig trekk. Partiklene som kan forårsake pipebrann oppstår både hvis man har for lite eller for mye trekk. Av sikkerhetshensyn anbefaler vi alle å bytte til en rentbrennende vedovn. Det er mye enklere å se om du fyrer riktig og justere trekken i de nye ovnene. Vedovnene som er produsert etter 1998 regnes som rentbrennende, og er både sikrere og mer miljøvennlig enn de gamle, sier Søtorp.
Slik ser riktig trekk ut
Styreleder i bransjeforeningen Norsk Varme, Steinar Vigdal, forteller at de nye ovnene gjerne har mer glass og innsyn, som igjen gjør det enklere å følge med på trekken.
- Hvis flammene brenner rolig med en frisk og gul flamme har man riktig trekk. Blir flammen mørkerød og nesten forsvinner har du for lite trekk. Brenner det veldig raskt, med en lysegul flamme, har du for mye trekk. Det er også viktig å bruke tørr ved og tenne på fra toppen, sier Vigdal.
Er du usikker på om ovnen er god nok, eller om du gjør det riktig, kan du ta kontakt med feieren i din kommune eller en sertifisert montør.
OBS! Antikke ovner regnes som rentbrennende.
Kontakter
Rolf Søtorp, Adm.dir i Norsk Brannvernforening, 905 35 643
Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes Landsforening, 919 94 771
Steinar Vigdal, Styreleder i Norsk Varme, 980 74 151
Bilder
Om Norsk Varme
Norsk Varme er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner i Norge. Vårt arbeid er å minne om hvor viktig vedfyring er i det totale energibildet i Norge. Ved siden av strøm, er det ingen annen kilde som i dag kan dekke oppvarmingsbehovet i norske hjem. Det er en trygg, forutsigbar, miljøvennlig og rimelig energikilde – som i tillegg gir hygge.www.norskvarme.org
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Nå kommer hardkulda: Vedfyring er svært viktig for Norges energiforsyning3.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Flere steder i landet er det de neste dagene varslet sprengkulde helt ned mot 35 minusgrader. Vedfyring blir helt avgjørende for å holde varmen.
Regjeringen diskriminerer vedfyring6.12.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
De neste månedene sponser myndighetene strømfyring med milliarder, mens de som fyrer med ved må klare seg selv.
Rundt 1,5 millioner nordmenn hugger egen ved2.10.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn sverger til vedfyring selv i mildere perioder, og en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme viser at halvparten av alle som fyrer med ved, hugger veden selv. Med rundt 3,6 millioner nordmenn som bor i et hjem med ildsted, har én av fem vedfyring som hovedoppvarmingskilde.
Rimelig ved på 1-2-325.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Hvordan kan du skaffe deg rimelig ved for tiden, og hvor får du tak i den? Burde du kjøpe ved i småsekker eller storsekker, og hva slags ved kan du kjøpe? Og burde du heller bytte til et rentbrennende og mer energieffektivt ildsted fremfor å lete etter billig ved? Norsk Varme gir deg svaret.
En av tre nordmenn har bålpanne - og 700.000 nordmenn har utepeis eller pizzaovn16.3.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Vi nordmenn liker å kose oss ute hele året, og ikke minst liker vi å lage mat. Med bålpanne og utepeis kombineres vår lidenskap for vedfyring med lidenskap for matlaging. Både bålpanne og utepeis kan brukes året rundt, og en undersøkelse gjort av Norsk Varme viser at mange nordmenn har bålpanne eller utepeis både hjemme og på hytta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom