earthresQue – nytt SFI

Forskningsrådet meddelte i midten av juni hvem som får støtte til opprettelse av SFI-er. Sentrene skal utvikle kompetanse som er viktig for innovasjon og verdiskaping. EarthresQue skal finne løsninger på et stort samfunnsproblem - deponering av overflødig jordmateriale og avfall som heller burde håndteres i ett system hvor vi gjenvinner forurenset jord og overskuddsmasser, og finner gode løsninger for fremtidige deponier.
NGI sentral
NGI har en meget sentral rolle i dette prosjektet med ansvar for store deler av arbeidspakken Recycling and Reuse, og Gudny Okkenhaug skal inneha Vice Director rollen. NMBU-professor Helen French er prosjektleder for earthresQue. Andre forskningspartnere i EarthresQue bidrar til en bredt sammensatt gruppe fra ulike fagområder; NIVA, NILU, IFE Handelshøyskolen BI, Østfoldforskning og NIBIO.
Mangler gode løsninger
For NGIs del har det nylig avsluttede GEOreCIRC-prosjektet vært et viktig utgangspunkt og bidrag til tilslaget for earthresQue som et SFI. Det er i dag en stor utfordring at samfunnet vårt i økende grad produserer overskuddsmasser og avfall samtidig som vi er i ferd med å gå tom for godt egnede lokaliteter for lagring.
Til tross for politiske tiltak og forskrifter som er ment til å stimulere til gjenbruk og forhindre deponering av kommunalt avfall, øker nå volumet som går til deponier igjen.
Sirkulær avfallssektor
earthreQue skal gi bidra til nye metoder for gjenvinning, gjenbruk og behandlingsprosesser for forurenset jord, overskuddsmasser og avfall. Målet er å gjøre en høyere andel av overskuddsmasser og avfall egnet som råvarer i nye produkter. earthreQue skal også forbedre styringen av gamle deponier, og finne bærekraftige løsninger for fremtidige deponier.
Senteret vil innebære et betydelig løft for forskning, kunnskapsutvikling og innovasjon i avfalls- og gjenvinningsbransjen.
- Fullt navn - Centre for Rescue of Earth Materials and Waste in the Circular Economy
- Finansiering- Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), Norges forskningsråd
- Prosjektperiode- 5 + 3 år fra 2020
- Vertsinstitusjon- NMBU
Forskningspartnere- NMBU, NGI, Handelshøyskolen BI, Østfoldforskning, IFE, NIBIO, NIVA og NILU
Nøkkelord
Kontakter
Gijs BreedveldTeknisk Direktør
Tel:932 22 345gijs.breedveld@ngi.noGudny OkkenhaugSeniorspesialist
Tel:950 14 159gudny.okkenhaug@ngi.noBilder

Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Optimaliserte løsninger under bygging av ny cut-and-cover kulvert på Vestfoldbanen ga storgevinst for økonomi og klima1.7.2025 14:06:03 CEST | Pressemelding
Til tross for kvikkleire i grunnen og behov for kalksementstabilisering har Veidekke og geoteknisk rådgiver NGI – Norges Geotekniske Institutt redusert betydelig kostnader og klimagassutslipp for ny tunnel på Vestfoldbanen. Veidekke tar med seg erfaringene til andre prosjekter.
NGI tar i bruk ny helelektrisk borerigg19.3.2025 09:08:00 CET | Pressemelding
GMe100 er navnet og den er designet for å utføre alle geotekniske boremetoder, inkludert kjerneprøver av berggrunn.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år21.2.2025 10:01:36 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier Karina Wang, Direktør Mennesker, kommunikasjon og organisasjon, NGI.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år20.2.2025 12:03:07 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier NGI-direktør Karina Wang.
– Jeg håper alle som skal ut på tur denne vinteren følger disse rådene14.2.2025 13:01:56 CET | Pressemelding
Hittil denne vinteren har foreløpig ingen omkommet i snøskredulykker her til lands, men det er ikke mange uker siden fire norske liv gikk tapt i franske Val-Cenis.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom