Anima - Stopp dyremishandling

Dyreindustrien er som en gal forsker uten etisk kompass

Del

Etter over 10 års arbeid med dyrevern er det mye som skal til for å sjokkere meg når det gjelder forholdene for dyrene i landbruket. Likevel var jeg målløs etter å ha lest om resultatene av en ny studie fra Københavns Universitet, som viser at 85 prosent av alle verpehøner i Danmark har et ødelagt brystben. Ja, du leste riktig. Mer enn fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd. Og det er all grunn til å tro at problemene også er omfattende i Norge.

Fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd.
Fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd.

Det er vanskelig å forstå et dyrevelferdsproblem av den størrelsen faktisk kan stemme, og det blir ikke lettere når man hører forklaringen. Benbruddene skyldes etter alt å dømme at industrihøns i dag er avlet for å ha små kropper og samtidig legge mange, store egg. Dyrene er avlet slik at de bokstavelig talt bryter sammen under presset av sin egen genetikk.

Dessverre er denne skam-avlen av verpehøns bare ett av mange eksempler på at moderne landbruk har gått for langt når det gjelder avl av mer lønnsomme dyr. For eksempel er de aller fleste slaktekyllinger, såkalte hurtigvoksende kyllinger, bedre kjent som turbokyllinger, og også kjent for å ha en genetikk mot seg. Mer enn tre av fire turbokyllinger har problemer med å gå og stå normalt på grunn av den ekstreme veksten. Dette kan vi ikke godta som samfunn. Vi må si nei til den hensynsløse avlen av dyrene i landbruket. Vi kan og må fortsette å kreve bedre fysiske rammer og praksis i landbruket.

I sitt bransjeoptimaliserte DNA blir dyrene født inn i elendig dyrevelferd, uansett hvordan husdyrholdet ellers er organisert. Derfor er det nødvendig med politisk mot og handling. Det er smertefullt klart og tydelig at dyreindustrien er som en gal forsker uten etisk kompass i sin evige søken etter å forme naturen med bare optimalisering og inntjening i tankene ー og med dyrene som de store taperne. Resultatet er så grotesk at de fleste forbrukere ikke i sin villeste fantasi kan forestille seg det eller si nei til det. Og når det gjelder eggproduksjon, har forbrukeren ikke engang et valg, siden ødelagt brystben er et problem i alle produksjonsgrener ー fra buregg til økologisk drift.


Vi må derfor se til våre folkevalgte for å be dem ta ansvar. Å stoppe det uforsvarlige og avsporede avlsarbeidet og å holde næringen i et veldig kort bånd fremover. Tilliten til industrien er bunnslitt. Galskapen i jordbruket må stoppes. 

Ved årets valg oppfordrer jeg velgerne til å stemme for de som ikke har en stemme og velge et parti som tar dyrevelferd på alvor.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd.
Fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd.
Last ned bilde

Om Anima - Stopp dyremishandling

Anima - Stopp dyremishandling
Anima - Stopp dyremishandling
Postboks 1073 Sentrum
0104 Oslo

92 98 77 65https://stoppdyremishandling.no

Anima - Stopp dyremishandling er en internasjonal dyrevernorganisasjon som jobber for å stoppe dyremishandling på nasjonalt og internasjonalt nivå gjennom blant annet redningsaksjoner av dyr i nød, informasjonsvirksomhet, samarbeid med næringslivet, politisk arbeid og fredelige kampanjer.

Anima omfatter også PlanteVekst, som jobber for å fremme plantebasert mat og produkter. 

Følg pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Anima - Stopp dyremishandling på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom