Drikkevannet skal være trygt
- Mattilsynets oppdrag er å føre tilsyn, samt å ha en dialog med vannverkene slik at de oppfatter regelverket riktig og følger kravene, enten etter eget initiativ eller som følge av våre pålegg, sier Trond Reidar Bukholm, fagrådgiver for drikkevann i Mattilsynets region Stor-Oslo.
Leveringssikkerhet
I 2017 ble regelverket på drikkevannsområdet endret, og det ble bl.a. krav om at vannverkene til enhver tid skulle kunne levere tilstrekkelig drikkevann.
I korthet går dette ut på at dersom ett viktig ledd i vannforsyningen svikter, så skal det være et annet ledd som kan overta oppgaven. Dette kan eksempelvis være gjennom en rørforbindelse til en annen vannforsyning, eller bruk av andre kilder og behandlingsanlegg.
- Vi prioriterer tilsyn med forsyninger som leverer til flere enn 1000 fastboende personer eller abonnenter, forklarer Bukholm.
Ledningsnett
Mattilsynet har også søkelys på kvaliteten på ledningsnettet/distribusjonssystemet for drikkevannet.
Spesielt ser Mattilsynet på om vannverkene har gjort fareanalyse for å avdekke hvilke utfordringer det er ved det enkelte ledningsnett. Det er viktig at vannforsyningene kartlegger status og har en plan for hvordan de jobber videre med å løse utfordringene sine.
- Vi vet det er store utfordringer med gamle rør som lekker, og det er ikke bærekraftig å produsere drikkevann som forsvinner på veien frem til forbruker. På landsbasis lekker rundt 30 % av drikkevannet ut av ledningsnettet før det når forbruker, fortelle Bukholm.
- Det er også en utfordring at vann og kloakkløp går i felles grøft, og har en del felles installasjoner underveis. Gjennom god styring med trykkforhold i ledningene unngås heldigvis større smitteutbrudd, men her er det viktig at man er på vakt, legger han til.
Mattilsynet mottar jevnlig varsler om at det er gitt kokevarsler, gjerne på lokale områder av ledningsnettet. Dette skyldes ofte brudd på ledningsnettet eller at det er påvist bakterier i vannet.
Plansaker og beskyttelse av drikkevannskilder
Mattilsynet er sektormyndighet på drikkevannsområdet. Å gi uttalelser til plansaker er en sentral og viktig del av arbeidet.
Mattilsynet er opptatt av å sørge for at byggeprosjekter og lignende ikke truer drikkevannskildene.
- Vi må få alle aktører med på å beskytte disse kildene slik at fremtidige generasjoner er sikret trygt drikkevann, sier Bukholm. .
Alle vannforsyninger som leverer til mer enn to husstander skal registrere seg hos Mattilsynet. Det er fortsatt et stykke å gå før registeret er tilfredsstillende.
Nye utfordringer
Det kommer stadig nye problemstillinger på drikkevannsområdet. I senere tid er stoffer som mikroplast og fluorholdige stoffer- eksempler på miljøforurensning som får oppmerksomhet i drikkevannssammenheng.
Klimaendringene gir også endringer i drikkevannskildene. Det har blitt mildere vintre, mindre isdekke på sjøen, styrtregn og flom gir mer avrenning av uheldige stoffer til kildene, og vi ser også at tørke utfordrer noen vannkilder.
Dette får følger for vannbehandlingen, og kan også føre til endret kjemikaliebruk og nye behandlingsteknikker ved vannverkene. Vannverkene må ta inn over seg å tilrettelegge for så få skadevirkninger som mulig.
Ingen vannproblemer under koronautbruddet
Som følge av koronapandemien har vannverkene gjort flere tiltak internt med å ha fysisk skille på jobblagene.
Det er viktig for Mattilsynet at samfunnskritiske funksjoner som dette ikke blir ytterligere utfordret.
- Vår fysiske tilstedeværelse og tilsynshyppighet har blitt redusert så langt i år på grunn av koronautbruddet. Vi har imidlertid hatt fortløpende dialog med flere vannverk. Det er ingen ting som tyder på at viruset overføres via behandlet drikkevann avslutter Bukholm.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom