Stim AS

Dobbel patentseier til STIM

Del

STIMs rettigheter til SuperSmolt FeedOnly har vært under angrep i over to år. I går satte Det europeiske patentkontoret det som trolig blir sluttstreken.

Gårsdagens beslutning fra det europeiske patentkontoret (EPO) innebærer at omfanget av fôringredienser som faller inn under patentbeskyttelsen utvides, slik at også eksisterende etterligninger av fôret nå utgjør patentbrudd. I tillegg slo EPO fast at også den praktiske bruken av slike fôr innebærer brudd på STIMs patentrettigheter.

Dette skjer etter at STIM i mars vant fram i Oslo tingrett i en rettssak mot en konkurrerende fôrprodusent.

- Egenskapene til SuperSmolt FeedOnly er enestående, og vi skjønner godt at andre er fristet til å se til våre løsninger. Nå er vi svært glade for at både domstolene og EPO slår fast at rettighetene til fôret tilhører oss, og jeg håper og tror vi nå slipper å bruke mer penger og energi på å forsvare dette. Beslutningen fra EPO er en seier til alle som er opptatt av forskning og innovasjon, sier administrerende direktør i STIM, Jim-Roger Nordly.

Viktig innovasjon
SuperSmolt FeedOnly har siden lanseringen i 2014 bidratt til å betydelig redusere dødeligheten etter utsett og økt inntjeningen for lakseprodusentene. Nøkkelen er fôrets evne til å synkronisere smoltifiseringen slik at samtlige fisk har opparbeidet solid sjøvannstoleranse før overføring til sjø. Sammenlignet med tradisjonell smoltifisering ved hjelp av lysstyring utgjorde SuperSmolt FeedOnly et kvalitetsmessig sjumilssteg for bedre fiskevelferd og lønnsomhet i produksjonen. SuperSmolt Feed Only ble patentsøkt i 2014 og første innvilgelse kom i 2019.

Konkluderer striden
Beslutningen fra EPO kommer etter lang tids strid mellom STIM og konkurrerende fôrprodusenter vedrørende rettighetene til fôret. Så langt har en av disse fôrprodusentene blitt stevnet for retten. I dommen fra Oslo Tingrett ble selskapet i mars dømt til å betale erstatning til STIM for å ha solgt en direkte kopi av SuperSmolt FeedOnly, samt for brudd på god forretningsskikk. Dommen er anket.

STIMs patent ble på nytt utfordret i 2017, ved at konkurrenter foretok mindre justeringer i fôrsammensetningen før salg. Disse endringene hadde STIM tatt høyde for i en avledet søknad og EPO har altså nå konkludert med at patentet gjelder også fiskefôr basert på flere innholdskomponenter når dette brukes til smoltifisering.

- Vi er tilfredse med at vi også denne gangen får støtte i EPO, noe som innebærer at våre konkurrenter ikke lenger kan gjøre minimale justeringer i fôret og på den måten slippe unna rettighetsproblematikken. Vi mener gårsdagens beslutning i EPO vil konkludere de uenigheter vi har hatt med konkurrentene, sier Nordly.

Kontakter

Kontakt
Jim-Roger Nordly
Adm. dir. STIM AS
+47 90632722
E-post: jim.nordly@stim.no

Om Stim AS

Stim AS
Stim AS
Storgata 9
8370 Leknes

76060930https://stim.no/

Om STIM
STIM er en landsdekkende leverandør av fiskefôr, fiskehelsetjenester, miljøtjenester, vaksiner, fiskehelseprodukter og biologisk rettet produksjonsrådgiving til havbruksnæringen. STIM har i tillegg en egen forskningsavdeling samlokalisert med NMBU på Ås.

STIM eies Jim-Roger Nordly og har søsterselskaper i Skottland, Nord-Amerika og Chile.

Følg pressemeldinger fra Stim AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stim AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.