Trygg Trafikk

Disse sykkelhjelmene gir best beskyttelse for barn

Del

I den mest omfattende testen noensinne av sykkelhjelmer for barn i det norske markedet, er det fire hjelmer som peker seg ut som de beste. Alle har såkalt rotasjonsbeskyttelse, og den billigste koster under 450 kroner.

Foto: Tryg Forsikring
Foto: Tryg Forsikring

Vi har lenge etterlyst mer relevante tester av sykkelhjelmer som selges i Norge, og nå har vi endelig testet de 13 mest solgte. Testen fokuserer utelukkende på hvor godt sykkelhjelmen beskytter mot hodeskader, og resultatet viser at det er store forskjeller i hjelmenes evne til å beskytte mot hodeskader ved et sammenstøt. Spesielt rotasjonsbeskyttelse er viktignår vi vet at hver tredje skade på sykkel er hodeskade, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk. 

MIPS-hjelmer gir best beskyttelse 

Det er det svenske forskningsinstituttet RISE som har foretatt testene på vegne av Tryg Forsikring og Trygg Trafikk. Alle data fra testen er så analysert av forskere via en datasimulering for å beregne beskyttelsesevnen til hver hjelm ved et sammenstøt. 

– Alle sykkelhjelmene er CE-godkjent, men dette innebærer at de kun er testet for slag rett frem, noe som ikke er godt nok. De store forskjellene viser seg nemlig ved skråslag med rotasjonskraft, altså at hodet vrir seg i det man treffer bakken, noe som skjer ofte med barn som sykler og faller. Hjelmer med såkalt MIPS-teknologi har ekstra beskyttelse mot rotasjonsbevegelser, og det er fire av disse som får beste score i denne testen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. 

Produsentene bør lage bedre sykkelhjelmer 

Sykkelhjelm er den viktigste beskyttelsen syklister har for å unngå alvorlige hodeskader i en ulykke, men det er store forskjeller mellom hvor godt sykkelhjelmene beskytter. Trygg Trafikk og Tryg har utført denne testen for å hjelpe forbrukere med å velge en trygg hjelm ogfor å påvirke hjelmprodusenter til å lage sikrere hjelmer. 

– Trygg Trafikk har i flere år anbefalt sykkelhjelmer med rotasjonsbeskyttelse.I årets hjelmtest har seks av 13 hjelmer rotasjonsbeskyttelsenMips. Det er derfor gledelig at samtlige hjelmer som oppnår fem stjerner i testen har dette. Forhåpentligvis kan dette bidra til at norske forbrukere kan ta bedre bevisste valg rundt hva som gir best beskyttelse på sykkelturen, sier Hansen. 

Les mer om testen på nettsiden til Trygg Trafikk.

Testresultatene er rangert etter følgende skala: 

  • 5 stjerner: Hjelmen har mindre enn 20 prosent risiko for hjernerystelse.  
  • 4 stjerner: Hjelmen har 20–40 prosent risiko for hjernerystelse. 
  • 3 stjerner: Hjelmen har 40–60 prosent risiko for hjernerystelse. 
  • 2 stjerner: Hjelmen har 60–80 prosent risiko for hjernerystelse. 
  • 1 stjerne: Hjelmen har 80–100 prosent risiko for hjernerystelse. 

 Sykkelhjelm modell

Score (%)

Rating

Hamax Halo Mips

10,48

★★★★★

Sweet Protection Ripper MIPS JR

11,5

★★★★★

Biltema 27-2001 / MA-2

12,99

★★★★★

Lazer Gekko-Mips

19,45

★★★★★

Biltema 271960 / MV-12

26,68

★★★★

Giro Tremor Mips

34,72

★★★★

Sweet Protection Ripper Helmet JR

40,15

★★★

Giro Scamp

41,62

★★★

Bell Lil Ripper 21

41,7

★★★

Lazer Chiru-Mips

42,79

★★★

Lazer Nutz KinetiCore

45,28

★★★

Giro Raze

49,74

★★★

Hamax Halo

65,03

★★

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Tryg Forsikring
Foto: Tryg Forsikring
Last ned bilde
Hjelmtest med bilder og stjerer
Hjelmtest med bilder og stjerer
Last ned bilde

Dokumenter

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom