Frende Forsikring

Disse kjørereglene sliter nordmenn med

Del

Slik svarer nordmenn i fersk undersøkelse.

Hvordan du skal kjøre i en rundkjøring er det nordmenn roter mest med i trafikken. Foto: Pixabay.
Hvordan du skal kjøre i en rundkjøring er det nordmenn roter mest med i trafikken. Foto: Pixabay.
  1. Rundkjøring
  2. Fartsgrenser
  3. Fletting
  4. Vikeplikt
  5. Køkjøring
  6. Når skal jeg bruke blinklys

40 prosent av de spurte sier at de sliter med en eller flere av disse kjørereglene. 

- Jeg er ikke så overrasket over at rundkjøringer topper lista, men de er egentlig ikke så vanskelige. Jeg tenker at ryktet om at de er så komplisert er ufortjent. Faktisk er de laget for å få ned antallet ulykker, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

De eldste sliter mest med rundkjøringer 
- Mange av de som sliter med rundkjøringer fikk gjerne lappen før rundkjøringer ble vanlig, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Teorien bekreftes i undersøkelsen Norstat har gjort for Frende Forsikring. Aldersgruppen 60-99 år er de som sliter mest med nettopp rundkjøringer, etterfulgt av de i aldergruppen 50-59. 

Fungerer som et vanlig veikryss 
- En riktig bygget rundkjøring tvinger farten ned, og dermed hjelper den å forhindre ulykker. Egentlig fungerer det helt som et vanlig veikryss. Men rundkjøringer stiller noen krav til deg. Du må legge en plan for hvor du skal, og du må gi riktig tegn til riktig tid, så andre vet hva du finner på, sier Johansen i Trygg Trafikk.

En regel er imidlertid annerledes i en rundkjøring: Hvem du har vikeplikt for.

- Det viktigste skiltet inn mot en rundkjøring er vikeplikten, som her betyr at du har vikeplikt for kryssende trafikk. Og i en rundkjøring kommer den fra venstre, sier Roger Ytre-Hauge i Frende. 

Er fartsgrenser vanskelig? 
På andreplass på lista kommer fartsgrenser.

- En fartsgrense er et tall, så jeg håper ikke det er så vanskelig å forstå. Her mener nok folk at det ofte kan være vanskelig å vite hva fartsgrensen er der du kjører, sier Johansen i Trygg Trafikk.

- Jeg er enig. Ofte kan det være et stykke mellom skiltene, eller det kan komme flere skilt på korte strekninger, sier Ytre-Hauge.

I Frendeundersøkelsen sier også 1 av 5 av de spurte bilistene at fartsgrensen i Norge er for lav. Fem prosent mener grensen er for høy. 

Dette sliter du unge med 
På fjerdeplass på lista kommer nordmenns problem med å forstå og overholde vikeplikten. Vikeplikten er en viktig del av å kjøre riktig både i rundkjøringer og ellers, men det virker det ikke som alle helt tenker over.

- De eldste sliter mest med rundkjøringer, men sliter minst med vikeplikten. For de yngste er det stikk motsatt. De synes tilsynelatende at rundkjøringer er grei skuring, men vikeplikten sier hele en av fem mellom 18 og 29 år at de synes er vanskelig, sier Roger Ytre-Hauge.

Bare tre prosent av de over 60 trekker fram vikeplikten som problematisk.

- Hvis de eldste da tenker over at kunnskapen de har om vikeplikt gjør dem godt rustet i en rundkjøring, mens de yngre tenker at logikken de forstår i en rundkjøring gjør vikeplikten lettere er begge parter hjulpet, mener fagsjefen i Frende. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hvordan du skal kjøre i en rundkjøring er det nordmenn roter mest med i trafikken. Foto: Pixabay.
Hvordan du skal kjøre i en rundkjøring er det nordmenn roter mest med i trafikken. Foto: Pixabay.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.