Disse damene har over hundre års erfaring i rekepilling
– Om det er greit for meg at kvinnfolkene her får være stjernene i dag? Det skulle bare mangle!
Det sier Jack Robert Møller, daglig leder hos Lyngenfjord i Troms. Fredag møtte han og en delegasjon fra Lyngen opp til en festlig begivenhet i Oslo. Håndpillede Lyngenfjord-reker er godkjent av fagjuryen, og får nå sin plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet.
–To grep, vips, ferdigpilla!
–Du tar bare tak ved halen først og drar, så drar du av ved hodet og vips, så er den ferdigpilla. To grep er alt, smiler og viser Eldbjørg Martinussen.
Hun er en av åtte ansatte på rekepillelinja på fabrikken på Lenangsøyra, en hjørnesteinsbedrift i bygda. Under tildelingen, som ble avholdt på Meny Skøyen i Oslo, viste hun og fem andre rekepillere fram proffpilling til stor begeistring hos frammøtte.
– Trikset er å jobbe rolig. Og så har vi det selvsagt hyggelig underveis, vi på linja. Vi prater og vitser litt, vet du, sier Martinussen, som har pilla reker i over førti år.
Søskenbarnet Eli Jørgensen har samme imponerende fartstid.
–Om det ikke nærmer seg femti nå... Er det ikke femti, Eldbjørg? Ja, sammen har vi to snart hundre års fartstid. Tenk på det! Og fortsatt har vi det veldig hyggelig på jobb!
Rekordhøy score fra juryen
Ikke mange bedrifter håndpiller reker i Norge. Daglig leder Jack Robert Møller sier det er to grunner til at Lyngenfjord har valgt å gjøre som på femtitallet og satse på håndpilla reker i lake:
– Kvalitet og - like viktig - sysselsetting i vårt lille samfunn, sier han.
–Når det kommer til kvalitet, så er håndpilling og maskinell pilling to forskjellige verdener. Håndpilling gir uendelig mye bedre kvalitet, sier Møller.
Spesialitet fagjuryen er enig. Den ga rekene rekordhøy samlet score. I juryens begrunnelse står det å lese at «rekene har en unik smak som skiller seg tydelig fra øvrige produkter i sin kategori. De har en god konsistens og fremstår som om de kommer rett ut av rekeskallet».
-Vi har et samfunnsansvar
Sysselsetting er imidlertid et like viktig mål for den tradisjonsrike bedrifta. I omsetning utgjør ikke produktet mer enn rundt ti prosent av virksomheten, men antall årsverk relatert til håndpilling er rundt tretti prosent, anslår Møller
– Motoren i bedrifta vår er reker som forbruekren sjøl må pille. Men de skaper bare arbeidsplasser på havet, ikke på fabrikken. Vi har et samfunnsansvar i ei lita bygd. Noen av våre har jobbet med dette i førti, femti år, sier Møller.
– Håndpilling handler om mer enn å ville skape et kvalitetsprodukt. Det handler om verdier og om vår historie, sier han.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag av Landbruks- og matdepartementet. Merket tildeles lokalmatprodukter godkjent av en egen fagjury.
Det var administrerende direktør i Meny, Vegard Kjuus, som fikk æren av å overrekke Lyngenfjord det offisielle Spesialitet-merket etter ønske fra Lyngenfjord. Også konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik, møtte opp på Skøyen for å hedre gjestene fra nord.
Nøkkelord
Kontakter
Fra Lyngenfjord: Daglig leder Jack Robert Møller. Telefon: 907 83 115
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom