Dispensasjoner fra fiskehelseregelverket under koronautbruddet
Tiltak som settes i verk for å håndtere koronautbruddet kan skape utfordringer oppdrettsnæringen. I enkelte tilfeller kan det bli behov for dispensasjoner fra regelverk for å håndtere disse. Mattilsynet vil behandle dispensasjonssøknader raskt og effektivt ved behov, men forventer at næringen er tidlig ute og tilpasser beredskapen sin til den uforutsigbare situasjonen.
– Oppdrettsnæringen, fiskehelsetjenesten og myndighetene må under koronautbruddet samarbeide tett for å unngå smittespredning av viruset, opprettholde trygg matproduksjonen og samtidig sikre god fiskehelse- og fiskevelferd, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.
Mattilsynet har tett kontakt med sjømatorganisasjonene og oppdrettsaktører for å sammen løse situasjonen på best mulig måte.
Må jobbe forebyggende
Endring i markedssituasjonen og redusert tilgang på menneskelige ressurser til å utføre oppgaver, kan gjøre situasjonen mer krevende framover.
Mattilsynet forventer at næringen er tidlig ute og tilpasser beredskapen sin til den uforutsigbare situasjonen. En slik tilpasning vil kunne innebære å starte slakting mens det enda er god margin til maksimal tillatt biomasse (MTB) og planlagt brakkleggingstidspunkt.
– Biosikkerheten må prioriteres. Det er også viktig med god kontroll med lakselus i vårperioden, for å hindre at lus blir en trussel for utvandrende laksesmolt og sjøørret, og for oppdrettsfisken selv, sier Wilmann.
Mattilsynet er forberedt på rask og effektiv saksbehandling, og vil kunne tilpasse frister og virkemidler etter situasjonen for å unngå å fatte vedtak det er umulige å gjennomføre.
– Vi gjør det vi kan, men oppdrettsaktørene må også gjøre sitt for å forebygge at man kommer i en situasjon som truer biosikkerheten. Vi må sørge for at fiskehelse, fiskevelferd, mattrygghet, internasjonale krav og miljø blir ivaretatt på best mulig måte, også nå under koronautbruddet, sier Wilmann.
Nærings- og fiskeridepartementet har opprettet et informasjonsforum der næringsorganisasjonene, kystrederiene, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet og Mattilsynet deltar. Målet med forumet er å sikre felles forståelse av situasjonen slik at myndighetene kan iverksette koordinerte tiltak som følge av koronasituasjonen.
Næringen må søke dispensasjon
Mattilsynet har utarbeidet retningslinjer for å sikre at saksbehandlingen av dispensasjonene blir enhetlig. Les mer om dette her.
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Skrantesjuke: Mattilsynet og Miljødirektoratet har mottatt viktig rapport 26.1.2021 13:06:13 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) blir et viktig kunnskapsgrunnlag for videre håndtering av skrantesjuke.
Tillater igjen fangst av fugler etter funn av fugleinfluensa25.1.2021 12:52:45 CET | Pressemelding
Fugleinfluensa ble funnet i Norge i november 2020. Det ble raskt innført et forbud mot jakt og fangst av fugler i alle fylker sør for Nordland for å hindre smittespredning. Nå lempes det på forbudet, og Mattilsynet tillater igjen fangst av fugler.
Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa8.1.2021 12:49:42 CET | Pressemelding
Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland
Slik hjelper du hunden på nyttårsaften28.12.2020 12:00:00 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.
Unngå helsefarlige stoffer i julematen23.12.2020 09:57:18 CET | Pressemelding
Julemat kan være en kilde til uønska kjemiske stoffer. De kan også dannes i maten når du lager den. Her er noen tips til hvordan få en høytid med færre uønska stoffer i julematen.
Slik gir du hunden en fin jul22.12.2020 10:21:07 CET | Pressemelding
Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet, gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.
God mathygiene i julestria21.12.2020 10:45:43 CET | Pressemelding
Selv om smitteverntiltak vil legge kraftige begrensninger på årets julefeiring, er fortsatt god mat og god drikke en viktig av høytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom