Q-Meieriene

Digital matredder-suksess

Del

I år ble Norges største matredderdag, Q Matredderdagen, avholdt digitalt. Mens det var tomt i salen fulgte flere tusen publikummere med fra stue, jobb og skole.

Ingrid Spord ble "Årets Matredder"
Ingrid Spord ble "Årets Matredder"

Koronaen tvang Q-Meieriene til å tenke nytt, og det ble en megasuksess. I fjor deltok 500 publikummere på det fysiske arrangementet på vulkan arena. I år fulgte flere tusen personer den digitale Matredderdagen.

Arrangementet bestod av en times lang livestream med gjester, prisutdeling og underholdning.

-          Det var aldri et alternativ å droppe matredderdagen. Budskapet er altfor viktig. Ved å gjennomføre digitalt når vi ut til mange flere. Vi skal nå et mål om å halvere matsvinnet innen 2030, og har ingen tid å miste, sier Q-Sjef Bent Myrdahl.

Han får støtte fra styreleder i Q Kristine Aasheim.

-          Dette var kjempegøy! Vi har tilpasset oss en ny situasjon og er fornøyd med resultatet. Vi liker utfordringer, og dette er kanskje fremtiden? Folk kan se sendingen når og hvor de vil. Ønsket for neste år er at vi kan gjennomføre både digitalt og fysisk, slik at vi kan rekruttere flest mulig matreddere.

Ble kåret til «Årets matredder»

Ingrid Spord var den store vinneren under årets arrangement. Hun vant prisen «årets matredder» og med det 50 000 kroner. Gründeren bak bedriften «Mer enn» ble overrasket da kveldens programleder, Tarjei Strøm, leste opp navnet hennes på onsdagens virtuelle sending.

-          Dette er helt sykt! Jeg hadde gledet meg veldig til å delta på arrangementet, men ante ikke at jeg skulle bli tildelt selve matredderprisen. Jeg var nominert i et selskap med mange gode kandidater og er utrolig stolt over å få denne prisen. Det gir inspirasjon til videre arbeid, forteller hun.

Siden januar har tjueseksåringen laget bakst av grønnsaker som egentlig skulle kastes. Nå er «Helt råe» pizzabunner laget av snåle gulrøtter endelig i markedet. I tillegg til både rundstykker og focaccia. 

-          Målet er å levere bærekraftige produkter som forbrukerne vil ha, samtidig brenner jeg for at folk skal spise mer frukt og grønt, forteller gründeren som også er profesjonell fotballspiller for Sandviken IL.

 

De unge tar stafettpinnen

Ildsjel bak folkebevegelsen «Spis opp maten», Mette Nygård Havre, var programleder og jurymedlem. Hun har vært i matredder-«gamet» lenge og er glad for at stadig flere blir med på laget.

-          Det er fantastisk at Q tar på seg rollen og arrangerer matredderdag. Kampen mot matsvinn må vi ta sammen, både bransje og enkeltpersoner. Jeg blir rørt over at så mange har kommet til - og spesielt de unge.

Hun lar seg imponere av dagens unge gjester og forteller at Karen Marie Thorsen, bak «Fattig Student», sto høyt på listen over foredragsholdere når årets matredderdag skulle planlegges.

-          Karen når ut til mange og er fantastisk flink. Jeg synes det er kjekt at både unge og eldre kan jobbe sammen for å redusere matsvinnet i Norge.

Fra scenen fortalte Karen at vi kaster 385 000 tonn spiselig mat i året, og 42,6 kg per nordmann.

-          Vi kaster penger rett i søpla! Jeg sluttet å kaste mat fordi jeg så hvor utrolig mye penger jeg kunne spare på det. 

-          Jeg husker spesielt godt at Mette, sammen med Q, introduserte tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter». Jeg var selv en person som kastet rømmeboksen før den var gått ut på dato, fordi jeg var så redd for at den skulle smake vondt. Det har jeg sluttet med. Så jeg har til og med lært noe av Q-Meieriene, sier Thorsen.

Ifølge hun er Instagram stedet å være om man vil inspireres til matredding. Karen sier at de nærmest har blitt en stor vennegjeng som heier frem hverandre.

-          Det er én ting du har lov til å skryte av på Instagram, og det er når du har redda mat. Da kan du faktisk legge ut et skrytebilde, ler hun.

Hennes beste tips til matredding er å slutte å fokusere så mye på datomerkingen, og å tenke kreativt.

-          Man har ofte mye i kjøleskapet som man ønsker å kaste. Tenk heller at du skal lage noe ut av det – mest sannsynlig blir det bra, om du bare tør å prøve.

Om Matredderprisen:

Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut «Matredderprisen». Det lille utfordrermeieriet får inn 20-30 nominasjoner til prisen hver måned.

Matredderprisen er en utmerkelse Q-Meieriene overrekker en organisasjon, privatperson eller andre som gjør det lille ekstra i kampen mot matsvinn. Prisen blir delt ut annenhver måned.

Til nå har blant annet Christer Rødseth, «MER ENN», Haugen Gardsmat, ISS Kantine ved Nordeahuset, MiljøMarie, Trine på Gården, Kidsa Løvåsbakken, Spildegarden, Mette Nygård Havre, Coor Kantiner for Equinor og Siv som er kokk på SFO Frøyland Skule vunnet månedspriser.

Hvert år arrangerer Q-Meieriene Norges største matredderdag, der vi ønsker å bidra til økt kunnskapsdeling i kampen mot matsvinn. Selve hedersprisen «Årets matredder» blir kåret hvert år på «Matredderdagen».

Nøkkelord

Bilder

Ingrid Spord ble "Årets Matredder"
Ingrid Spord ble "Årets Matredder"
Last ned bilde
Sendingen live fra Forum Scene. Mette Havre og Tarjei Strøm var programledere.
Sendingen live fra Forum Scene. Mette Havre og Tarjei Strøm var programledere.
Last ned bilde
Fattig student på scenen.
Fattig student på scenen.
Last ned bilde

Lenker

Om Q-Meieriene

Q-Meieriene
Q-Meieriene
Sandbrekkveien
5224 Nesttun

+47 55 10 00 00http://www.q-meieriene.no

I Q-Meieriene er forbruker sjefen! Sammen med forbruker skaper vi de beste smaksopplevelsene og de smarteste løsningene. Q-Meieriene eies av Kavlifondet, som deler ut midler til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.

Følg pressemeldinger fra Q-Meieriene

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Q-Meieriene på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Q-Meieriene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom