FN-sambandet

Digital åpning av FNs generalforsamling

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Virtuell markering av FN-paktens 75-årsjubileum. Foto: UN Photo /Eskinder Debebe
Virtuell markering av FN-paktens 75-årsjubileum. Foto: UN Photo /Eskinder Debebe

I denne utgaven av Denne uka i FN kan du lese mer om:

  • Det virtuelle programmet for åpningen av FNs generalforsamling
  • Spørreundersøkelsen Fortell hva du mener, skap din fremtid lansert i anledning FNs 75 års jubileum. Og..du kan ta den selv
  • Konflikter det er verdt å følge med på i september
  • FNs høykommisær for menneskerettigheter kaller inn til hastemøte om situasjonen i Hviterussland
  • ILO som ber den hviterussiske presidenten om å respektere arbeidstakerrettighetene i landet
  • Rapporten fra Verdens Metrologiorganisasjon (WMO) som sier at tempraturene globalt har nådd nye høyder
  • En lekket FN-rapport som viser at verden ikke har klart å beskytte biologisk mangfold
  • FNs spesialrapportør er svært kritisk til den Saudiarabiske rettsaken etter drapet på Jamal Khashoggi
  • Demokratiundervisning i skolen

FNs generalforsamling

Den nåværende presidenten i generalforsamlingen, Tijjani Muhammad-Bande, gjennomfører forrige ukes møte i Generalforsamlingen med munnbind. Den offisielle åpningen av den 75. sesjonen blir nær heldigital på grunn av smittesituasjonen.
Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Virtuelt program for åpningen av FNs generalforsamling

Den tradisjonsrike åpningen av FNs generalforsamling vil i år bli nær heldigital. Smittesituasjonen som følge av koronakrisen gjør det umulig å samle et stort antall mennesker fra hele verden fysisk. Det er første gang i FNs 75 år lange historie at Generalforsamlingen møtes digitalt. Under finner du informasjon om møter som vil finne sted.  

Generaldebatten: Statsoverhoder og regjeringsledere vil adressere FNs generalforsamling gjennom forhåndsinnspilte videoer som vil vises i FNs generalforsamlingssal. Debatten kan følges fra 22. september klokken 15 norsk tid.


FN 75: I anledning FNs 75-årsjubileum arrangerer generalsekretæren et toppmøte med temaet: 'The Future We Want, the UN We Need: Reaffirming our Collective Commitment to Multilateralism'. Dette arrangementet vil også være et virtuelt arrangement med forhåndsinnspilte uttalelser.

UN Global Goals Week: Fra 18. - 26. september, vil UN Global Goals Week samle mennesker fra hele verden for diskusjoner om hvordan vi kanbærekraftsmålene.
Det norske bærekraftsbiblioteket, som FN-sambandet står bak sammen med andre aktører, blir et av temaene.

FNs toppmøte om biologisk mangfold blir avholdt virtuelt den 30. september. Toppmøtet forventer deltagelse fra en rekke stats- og regjeringssjefer og vil gi en mulighet for å fremskynde tiltak for et bærekraftig rammeverk for biologisk mangfold.

Volkan Bozkir fra Tyrkia tar over som ny president i generalforsamlingen.
Foto: UN Photo/Mark Garten

Spørreundersøkelse om FN

I anledning FNs 75 års jubileum, lanserer FN en global undersøkelse om hvordan internasjonalt samarbeid kan være med å skape en bedre fremtid.

Hvordan synes du verden bør se ut om 25 år? Nå kan du sende din mening rett til FNs generalsekretær. I anledning FNs 75-års-jubileum i år har FN lansert en global spørreundersøkelse. Svarene vil bidra til å forme fremtiden vår, og gi FN råd om hvilke ambisjoner og mål vi skal ha frem mot 2045, når FN fyller 100 år.

FNs sikkerhetsråd

Niger har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i september.

Konflikter det er verdt å følge med på i september:

International Crisis Group nevner fire konflikter de varsler ekstra bekymring for denne måneden:

Elfenbenkysten og Guinea kan oppleve mye vold i forkant av valg i oktober. Bakgrunnen er at landenes sittende presidenter stiller til gjenvalg for en tredje periode, noe som skaper mye motstand og uro.

Ukraina-konflikten kan eskalere i øst, etter at ledelsen i Donetsk varslet opptrapping, selv om våpenhvilen holdt gjennom august.

Iran-konflikten kan eskalere kraftig nå som USA presser på for å gjeninnføre FN-sanksjonene mot Iran innen 20. september.

Menneskerettigheter

FN bekymret for utviklingen i Hviterussland

Mandag formiddag annonserte FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachlet, at de mottar alvorlige rapporter om voldsbruk mot fredelige demonstranter i Hviterussland. Rådet innkalles derfor til et hastemøte om situasjonen, førstkommende fredag.

ILO ber den hviterussiske presidenten om å respektere arbeidstakerrettighetene i landet

-Jeg oppfordrer deg om å gjøre alt som står i din makt for å hindre menneskerettighetsbrudd og sikre full respekt for arbeideres rettigheter og friheter.
Guy Ryder

Situasjonen i Hviterussland blir stadig mer kritisk. ILOs leder Guy Ryder har skrevet til president Alexander Lukashenko og bedt ham hindre nye menneskerettighetsbrudd i forbindelse med de mange protestene i landet. 

Les mer på fn.no

Aktuelt

Temperaturene globalt har nådd nye høyder

Skjermdump fra twitter.

Forrige uke publiserte Verdens Metrologiorganisasjon (WMO) sin årlige rapport om verdens klimastatus. Rapporten oppsummerer utviklingen i klimakrisen, og er et samarbeidsprosjekt mellom ulike metrologiske institusjoner. Ifølge rapporten, gikk klimagassutslippene midlertidig ned som følge av covid-19 krisen, men nå øker utslippene igjen og begynner nærme seg nivået før koronapandemien. Temperaturene globalt har nådd nye høyder, ifølge FN-organet.

FNs generalsekretær, António Guterres, bemerket torsdag på Twitter at de siste fem årene har vært den varmest dokumenterte perioden i menneskets historie. Samtidig oppfordret Guterres til å bruke nedgangen under korona-pandemien til permanent å senke drivhusgassutslippene verden over.

Lekket FN-rapport viser at verden ikke har klart å beskytte biologisk mangfold

Foto: UN Photo / Gill Fickling

I løpet av det siste tiåret har ikke verden møtt noen av målene som man ble enige om i 2010.

Rapporten «The Global Biodiversity Outlook» er utarbeidet av FNs konvensjon for biologisk mangfold. Statspartene til konvensjonen for biologisk mangfold vedtok i 2010 en strategisk plan for biologisk mangfold med 20 mål som skulle bli oppnådd i løpet av det neste tiåret. 

Rapporten peker på at biologisk mangfold fortsatt ikke blir inkludert i beslutningsprosesser, og at habitater nedbrytes og forsvinner på en bekymringsfull skala. Kvinners vesentlige rolle for å bevare biologisk mangfold har også blitt konsekvent undervurdert.

Rapporten skal publiseres den 15. september i forkant av FNs høynivåmøte for biologisk mangfold den 30. september hvor statsledere vil delta virtuelt. Dette er den femte rapporten som er blitt utarbeidet siden konvensjonen ble etablert i 1992.

- Et hån mot rettferdigheten

FNs spesialrapportør er svært kritisk til den Saudiarabiske rettsaken etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Rettsaken oppfyller ikke de mest grunnleggende internasjonale standardene for en rettferdig rettssak.

Demokratiundervisning i skolen

Høsten 2020 trer nye læreplaner i kraft. Hva elevene lærer gjennom skoleløpet sier mye om hva samfunnet ser på som den viktigste lærdommen for fremtidens borgere. Et av tre tverrfaglige temaer, som gjennomsyrer hele læreplanen, er demokrati og medborgerskap. For å vise støtte til nye eller gjenoppbygde demokrati vedtok FNs generalforsamling i 2007 å markere en egen dag for demokratiet. Denne markeres 15. september hvert år.

Fra FN-kalenderen

15. september: Internasjonal dag for demokrati

16. september: Internasjonal fag for bevaring av ozonlaget

21. september: Internasjonal fredsdag

23. september: Den internasjonale dagen for tegnspråk

26. september: Internasjonal dag for total avskaffelse av atomvåpen

27. september: Verdens turismedag

27. september: Internasjonal sjøfartsdag

28. september: Verdens rabiesdag (WHO)

29. september: Verdens Hjertedag (WHO)

30. september: Internasjonal oversettelsesdag

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

15.september: Responsibility to Protect – 15 years

15.september: Naturkrisa akselerer: Hva gjør vi nå?

15.september: Politisk tillit i krisetider

17. september: Tyrkia under lupen

17.september: Hva skjer med maten vår i en varmere verden?

17.september: Effekten av positive nyheter

17.september: Anthony Giddens: Whats next? Covid-19 and the future world order

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Virtuell markering av FN-paktens 75-årsjubileum. Foto: UN Photo /Eskinder Debebe
Virtuell markering av FN-paktens 75-årsjubileum. Foto: UN Photo /Eskinder Debebe
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Den nåværende presidenten i generalforsamlingen, Tijjani Muhammad-Bande, gjennomfører forrige ukes møte i Generalforsamlingen med munnbind. Den offisielle åpningen av den 75. sesjonen blir nær heldigital på grunn av smittesituasjonen. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
Den nåværende presidenten i generalforsamlingen, Tijjani Muhammad-Bande, gjennomfører forrige ukes møte i Generalforsamlingen med munnbind. Den offisielle åpningen av den 75. sesjonen blir nær heldigital på grunn av smittesituasjonen. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
Last ned bilde
Volkan Bozkir fra Tyrkia tar over som ny president i generalforsamlingen. Foto: UN Photo/Mark Garten
Volkan Bozkir fra Tyrkia tar over som ny president i generalforsamlingen. Foto: UN Photo/Mark Garten
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom