Dette søppelet finner du mest av i hovedstaden
Sigarettsneiper dominerer bybildet
Hold Norge Rent har sett nærmere på innholdet til forsøplingen i hovedstaden på oppdrag for Oslo kommune.
– Vi har kartlagt 16 forskjellige lokaliteter over hele Oslo, og resultatene overrasker ikke, forteller fagleder for landforsøpling, Mari Mo Osterheider.
Sneiper er verdens største forsøplingsproblem, og Oslo er intet unntak. Nesten halvparten av forsøplingen i Oslo består av sigarettsneiper.
Topp ti funn i Oslo kommune i 2019:
- Sigarettsneiper 42,5 %
- Snus 20,6 %
- Plastbiter 2,5–50cm 8,1 %
- Godteri- og snacksemballasje i plast 4,2 %
- Annen plast 3 %
- Papirbiter 3 %
- Annen metall 2,2 %
- Korker og lokk 1,4 %
- Engangsbestikk 1,2 %
- Andre materialer 1,2 %
(Se hele rapporten her).
Hvorfor sneiper og snus?
I Norden er ikke bare sneiper, men også snus et stort forsøplingsproblem, og derfor seiler snusen inn som nummer to på lista over forsøpling i Oslo.
Tidligere undersøkelser har vist at mange ikke ser på sneip og snus som forsøpling. Fordi det er så smått, regnes det som ubetydelig, og forsøpling forbindes i stor grad med større avfall. At sigaretter på avveie fører til at både giftstoffer og plast havner i naturen, ser med andre ord ikke ut til å være godt nok kjent blant innbyggerne.
I studien oppgir også flere røykere at de er redde for å starte brann i søppelkassen, og derfor kaster sneipen på bakken. Egne askebegre, frittstående eller i tilknytning til søppelkasser, kan dermed være en god idé – som sneipkassene som Oslo kommune nå tester ut i samarbeid med Sneipfritt.
Norge vet ikke nok om eget søppel
Norge mangler kunnskap om egen forsøplingssituasjon både nasjonalt og lokalt. Samtidig ønsker stadig flere kommuner å sette inn tiltak mot forsøpling.
Ved å kjenne kildene til forsøpling, og omfanget av problemet, er det enklere å sette inn effektive tiltak – og senere å måle om tiltakene har hatt ønsket effekt.
– Uten tilstrekkelig innsikt i forsøplingsproblemene, risikerer kommunen å sette inn tiltak som ikke tar tak i de faktiske utfordringene, forklarer Osterheider.
Nøkkelord
Kontakter
Lise Keilty GulbransenDaglig leder
Tel:+47 992 27 089lise@holdnorgerent.noMari Mo OsterheiderFagleder land og nasjonalt arbeid
Mari vet at forsøpling på land betyr til slutt forsøpling i havet. Hun fokuserer derfor på landsbaserte forsøplingskilder, som engangsgriller, sneip og engangskopper.
Bilder
Lenker
Om Hold Norge Rent
Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.
Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Her er forsøplingsverstingene i norske vassdrag og innsjøer13.1.2025 09:12:37 CET | Pressemelding
Hold Norge Rents kartleggingsprogram for vassdrag og innsjøer er Norges eneste kartleggingsprogram for forsøpling i innlandsområder. Siden 2017 har Hold Norge Rent samlet inn kritisk informasjon om landforsøpling. Nå foreligger resultatene fra 2024.
Refusjonsordningen for marint avfall deler ut 3 millioner kroner til 47 aktører8.1.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Refusjonsordningen for eierløst marint avfall deler ut 3 186 083 kroner i refusjon til 47 aktører som har bidratt til frivillig opprydding i løpet av 2024.
Cecilie Lindvall Wendelboe ansatt som ny daglig leder for Hold Norge Rent6.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent har ansatt Cecilie Lindvall Wendelboe som ny daglig leder fra starten av januar 2025. Med bred ledererfaring fra ideell sektor og et sterkt engasjement for natur og bærekraft er hun klar for å videreføre og utvikle organisasjonens arbeid for et forsøplingsfritt Norge.
Refusjonsordningen for marint avfall er åpen8.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du hatt utgifter i forbindelse med en ryddeaksjon i 2024? Da kan du få pengene dine tilbake via Refusjonsordningen for marint avfall. Frist for å søke ordningen er 15. november.
Bli med på Strandryddeuka 2024!9.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hold Norge Rent inviterer hele landet til å bli med på Strandryddeuka fra 13. – 22. september 2024. For mange har det blitt en tradisjon å delta, og denne høsten kan du også bli med på Norges største ryddedugnad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom