Hold Norge Rent

Dette søppelet finner du mest av i hovedstaden

Del
Hver dag havner to tonn søppel på avveie i Oslo, og nå vet vi endelig mer om hva dette består av. Her er hovedstadens "topp 10" over forsøpling.
Foto: Hold Norge Rent
Foto: Hold Norge Rent

Sigarettsneiper dominerer bybildet

Hold Norge Rent har sett nærmere på innholdet til forsøplingen i hovedstaden på oppdrag for Oslo kommune. 

– Vi har kartlagt 16 forskjellige lokaliteter over hele Oslo, og resultatene overrasker ikke, forteller fagleder for landforsøpling, Mari Mo Osterheider.

Sneiper er verdens største forsøplingsproblem, og Oslo er intet unntak. Nesten halvparten av forsøplingen i Oslo består av sigarettsneiper. 

Topp ti funn i Oslo kommune i 2019:

 1. Sigarettsneiper 42,5 %
 2. Snus 20,6 %
 3. Plastbiter 2,5–50cm 8,1 % 
 4. Godteri- og snacksemballasje i plast 4,2 %
 5. Annen plast 3 % 
 6. Papirbiter 3 % 
 7. Annen metall 2,2 % 
 8. Korker og lokk 1,4 % 
 9. Engangsbestikk 1,2 % 
 10. Andre materialer 1,2 %

  (Se hele rapporten her).

Hvorfor sneiper og snus?

I Norden er ikke bare sneiper, men også snus et stort forsøplingsproblem, og derfor seiler snusen inn som nummer to på lista over forsøpling i Oslo.

Tidligere undersøkelser har vist at mange ikke ser på sneip og snus som forsøpling. Fordi det er så smått, regnes det som ubetydelig, og forsøpling forbindes i stor grad med større avfall. At sigaretter på avveie fører til at både giftstoffer og plast havner i naturen, ser med andre ord ikke ut til å være godt nok kjent blant innbyggerne.

studien oppgir også flere røykere at de er redde for å starte brann i søppelkassen, og derfor kaster sneipen på bakken. Egne askebegre, frittstående eller i tilknytning til søppelkasser, kan dermed være en god idé – som sneipkassene som Oslo kommune nå tester ut i samarbeid med Sneipfritt.

Norge vet ikke nok om eget søppel

Norge mangler kunnskap om egen forsøplingssituasjon både nasjonalt og lokalt. Samtidig ønsker stadig flere kommuner å sette inn tiltak mot forsøpling.

Ved å kjenne kildene til forsøpling, og omfanget av problemet, er det enklere å sette inn effektive tiltak – og senere å måle om tiltakene har hatt ønsket effekt.

– Uten tilstrekkelig innsikt i forsøplingsproblemene, risikerer kommunen å sette inn tiltak som ikke tar tak i de faktiske utfordringene, forklarer Osterheider.

Nøkkelord

Kontakter

Mari Mo OsterheiderFagleder land og nasjonalt arbeid

Mari vet at forsøpling på land betyr til slutt forsøpling i havet. Hun fokuserer derfor på landsbaserte forsøplingskilder, som engangsgriller, sneip og engangskopper.

Tel:+47 905 69 619mari@holdnorgerent.no

Bilder

Foto: Hold Norge Rent
Foto: Hold Norge Rent
Last ned bilde
Foto: Hold Norge Rent
Foto: Hold Norge Rent
Last ned bilde
Illustrasjon: NODE Berlin Oslo
Illustrasjon: NODE Berlin Oslo
Last ned bilde
Illustrasjon: NODE Berlin Oslo
Illustrasjon: NODE Berlin Oslo
Last ned bilde
Foto: Hold Norge Rent
Foto: Hold Norge Rent
Last ned bilde

Lenker

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent
Nedre Vollgate 9
0158 Oslo

400 01 438https://holdnorgerent.no

Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.

Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom