Frende Forsikring

Dette må hytta tåle i høst

Del

Plutselige værskifter, ekstremvær og store nedbørsmengder. Er hytta di klar til å takle et stadig mer krevende klima?

Nå er det tid for å gjøre hytta klar for kaldere tider og ustabilt vær.
Nå er det tid for å gjøre hytta klar for kaldere tider og ustabilt vær.

1 av 4 hytteskader som meldes til norske forsikringsselskaper er stormrelatert, viser tall fra Frende Forsikring. Vannskader og skader på grunn av store snømengder på hyttetak er også høyt på listen.

- Heldigvis er dette skader du enkelt kan forhindre med gode forberedelser. Men du bør sette i gang nå, sier Øystein Øren, fagsjef i Frende Forsikring.

Forventer mer ekstremvær
Sommeren brakte med seg både rekordvarme og uvanlig kalde dager. Dager med store nedbørsmengder, flom og skred for eksempel i Jølster, Brumunddal og Bærum. I framtiden varsles det mer av dette, noe norske hytter må tåle.

- Vi forventer høyere temperaturer, økt nedbørintensitet og mindre snø. Det kan igjen føre til økt flomfare og mer overvann, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Elin Lundstad.

Klimaforskeren sier varmere vær også kan gi mer tordenvær i framtiden.

Millionene renner ut
- I fjor betalte norske forsikringsselskap 905 millioner kroner i erstatning for skader på private bygninger og innbo. Det er 31 prosent høyere enn i 2017, sier Øystein Øren i Frende.

Mye av dette skyldes frost og store snømengder de første månedene av 2018.

- En tørr sommer og våt høst gjorde også sitt til at erstatningssummene etter vann- og brannskader var store, sier han.

Vannskader kostet 287 millioner kroner – opp 49 prosent fra året før. Erstatning etter brann økte fra 286 til 346 millioner kroner. 

- De typiske hytteskadene om høsten er taklekkasjer, kjellere fylt med vann og stormskader på hyttetak og bygningen. Veldig mange av disse oppstår om høsten, sier Øren i Frende.

Sjekklisten du trenger
- La noe grunnvarme stå på der det er vannrør hvis hytta brukes om vinteren, men vær forberedt på at strømbrudd kan gjøre at frostvakten forsvinner for en periode. Derfor bør det aldri stå på vanntrykk i rørsystemene når du er borte, sier tidligere styreleder i Norges Hytteforbund (NHF), Mathias B. Dannevig.

- Hvis hytta skal vinterstenges, husk å tappe vannanlegg og ikke glem å tømme skylletanken på toalettet. Husk å låse alle dører og lukk alle vinduer. Hvis det er deler av hytta som er ekstra utsatt for slagregn eller potensielle stormskader er det lurt å dekke til områdene, sier han.

Den tidligere styrelederen i Norges Hytteforbund minner om at du bør sikre el-anlegg mot brann ved å trekke ut unødvendige kontakter og sikre mot lynnedslag.

- Sikre til slutt hytta mot mus og rotter og sprøyt mot maur og skadeinnsekter om du har mistanke om skumle insektaktiviteter. Det er mye å tenke på når man er hytteeier, sier Mathias Dannevig i NHF.

- Det er ingen grunn til å utsette klargjøringen av hytta til minusgradene står på dørstokken. Gjør jobben nå tidlig i oktober. Da kan du synke ned i godstolen med god samvittighet når høsten setter inn for alvor utenfor hytteveggen, Øystein Øren i Frende.

TIPS: Sjekklisten som redder hytta i høst

 • Rens takrennene
  Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.
 • Sjekk taket før snøen kommer
  Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
 • Rydd uteområdet
  Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.
 • Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig
  Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.
 • Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder
  Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen med tørr og insektsfri ved. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.
 • Steng hovedkranen
  Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.
 • Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert
 • Ha litt varme på i hytta
  Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.
 • Sjekk vinduer og dører
  Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør.
 • Tett sprekker og hull fra utsiden
  Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.
 • Følg med gjennom vinteren
  Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.
 • Sjekk brannslukningsutstyret
  Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.
  Kilde: Frende Forsikring

FAKTA: Topp fem hytteskader

 1. Storm (23%)
 2. Utvendig rørbrudd (13%)
 3. Relatert til rettshjelp (10%)
 4. Snøpress (10%)
 5. Utett bygg (5%)
  Kilde: Frende Forsikring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nå er det tid for å gjøre hytta klar for kaldere tider og ustabilt vær.
Nå er det tid for å gjøre hytta klar for kaldere tider og ustabilt vær.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom