NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Dette må du gjøre med gamle julelys: Her er branningeniørens fem råd for en tryggere jul

Del
- Brann- og redningsetaten har dessverre mye å gjøre i jula, forteller branningeniør Sigbjørn Syr. NITO organiserer mange av landets branningeniører, Syr er avdelingsleder forebyggende / varabrannsjef i Senja kommune. Sjekk hvordan du sikrer hjemmet ditt.
Sigbjørn Syr er varabrannsjef og opptatt av trygge hjem og forebygging mot brannskader.
Sigbjørn Syr er varabrannsjef og opptatt av trygge hjem og forebygging mot brannskader.

51 prosent av alle boligbranner starter på kjøkkenet viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I følge Norsk brannvernforening var matlaging den største årsaken til brann i bolig i 2017.

- Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, oppfordrer Syr.

- Når du holder på med julebakten er det kanskje lett å glemme at fett og smult på komfyrplata er farlig.

- Dersom det brenner i smult, må du slukke brannen med et lokk eller brannteppe, ikke med vann eller pulver, advarer Syr.

Branningeniørens fem råd

  1. Ikke fikle med gamle lyslenker og adventsstaker – kast og kjøp nytt
  2. Når utepynten og lysene ute skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk
  3. Matlaging var den største årsaken til brann i bolig i 2017 og er fortsatt på topp – ikke stek mat etter en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive
  4. Ta en ekstra sjekk i sikringsskapet og skru til sikringene. Sikringene kan løsne i løpet av året, og da er det en risiko for brann i sikringsskapet.
  5. Kontroller at slukkemidlene dine (brannteppe, brannslukker etc.) er i orden, og husk at vann også kan benyttes til å slukke brann i elektriske installasjoner – rent vann leder ikke strøm. 

Kast den gamle julebelysningen

Når utepynten og lysene skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk, forteller branningeniør, Sigbjør Syr. Foto: Fredrik Kampevoll- Kast gamle lyslenker og adventsstaker eller annen elektronisk julepynt som begynner å bli slitt – kjøp nytt. Når utepynten og lysene skal på plass, sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for bruk utendørs. Ikke alle lys er godkjent for dette, forteller Syr.

- På gjenvinningsstasjonen leverer du gamle lys til resirkulering, pass på at utgått elektrisk avfall ikke går til gjenbruk i andres hjem. Med resirkulering blir komponentene resirkulert på forsvarlig måte.

Når sjekket du sikringsskapet ditt sist?

- Selv om jula er travel, ta deg tid til en ekstra sjekk i sikringsskapet og skru til sikringene, dersom du har sikringsskap av den gamle typen. Sikringene kan løsne i løpet av året, og da løper det risiko for brann i sikringsskapet.

Ikke glem brannvarsleren - den må virke

Per november har 41 personer omkommet i brann i 2020. I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg er opptatt av brannsikkerhet i boliger. - Hvert år redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker. Det er bekymringsverdig, sier Setnes.

- Det er flere ting du bør gjøre for å sikre at røykvarsleren virker og at du skal være sikker om en brann skulle oppstå. Du bør tenke på plassering, antall enheter, batteri og ikke minst vedlikehold. Dette er noe mange ofte glemmer, sier han.

- Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig. Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok, sier Setnes.

- Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, minst en halvmeter fra veggen for å være mest mulig sikker. Du bør også skifte batteri én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger. I tillegg bør du tenke på vedlikehold. Røykvarslere samler støvpartikler som kan føre til ustabilitet. Den bør derfor tørkes av i ny og ne.

Sjekk røykvarsleren din

Både Brannvernforeningen og Tryg anbefaler at du sjekker testknappen én gang i måneden. - Hvis du sjekker med røykstikker en gang i halvåret så får du bekreftet at ikke bare testknappen virker, men også at røykvarsleren slår ut på nettopp røyk, sier Setnes.

- Det er viktig å vite at røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere, sier Setnes.

Sørg for nok slukkeutstyr. Har du pulverapparat?

- Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret.

Ha brannøvelse hjemme

- Vi kommer ikke fra at desember er måneden med flest husbranner. Orienter deg om rømningsveier og ha brannøvelse hjemme for å være mer forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann. Vit hvor du har brannslukningsapparat og vit hvordan de fungerer og at de fungerer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sigbjørn Syr er varabrannsjef og opptatt av trygge hjem og forebygging mot brannskader.
Sigbjørn Syr er varabrannsjef og opptatt av trygge hjem og forebygging mot brannskader.
Last ned bilde

Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 107.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye