Boots Norge

Dette kan du gjøre for å forebygge benskjørhet

Del

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder antall brudd som følge av benskjørhet. Mellom 240 000 og 300 000* nordmenn har benskjørhet, og de fleste vet ikke selv at de har benskjørhet før det første bruddet.

Bentetthetsmåling gir en indikasjon på hvordan det står til med benhelsen.
Bentetthetsmåling gir en indikasjon på hvordan det står til med benhelsen.

Benskjørhet (osteoporose) medfører at man får en reduksjon i benmassen som gjør at det skal mindre belastning til før man får et brudd.

- Årsakene til at benet blir mer porøst er sammensatte. Noen har lav benmasse i utgangspunktet, mens andre taper den raskere enn normalt. Kvinner har større risiko for brudd enn menn, og risikoen for brudd vil også øke med alderen. Det synes klart at benskjørhet også har arvelige faktorer. Kaukasiske kvinner er de som har høyest risiko for brudd, forteller Maren Hoff, farmasøyt og kvalitetsrådgiver i Boots Norge.

Noen sykdommer, som cøliaki og Crohns sykdom, reduserer opptaket av næringsstoffer og kan øke risikoen for osteoporose.

Legemidler og benskjørhet

- Legemidler kan også føre til tap av benmasse. Dette gjelder for eksempel ved langvarig kortisonbehandling, sier Maren Hoff.

– De som bruker tabletter med kortison over lang tid bør derfor ta opp dette med tap av beinmasse med legen sin. Denne gruppen kan ha nytte av å få målt bentettheten sin med tanke på om det bør settes inn forebyggende tiltak for å begrense reduksjonen av benmassen, forklarer Hoff.

Røyking er også en viktig faktor som fører til redusert benmasse. Røykeslutt vil derfor være et svært gunstig forebyggende tiltak både for kvinner og menn.

 Benskjørhet gir ingen symptomer før det oppstår brudd, og det er derfor mange som ikke vet at de har tilstanden. De fleste bruddene oppstår i hofte, underarm og rygg.

Fra 20. oktober, Verdens osteoporosedag, har Boots apotek fokus på benskjørhet. Årets tema er særlig på livsstilsendringer som kan forebygge tap av benmasse og redusere faren for brudd.

 Dette kan du gjøre selv:

  • Stump røyken! Røyking reduserer beintettheten og gir økt fare for benskjørhet.
  • Få i deg nok kalsium! Kalsium er avgjørende for bentettheten, og brukes også som behandling hos de som har fått diagnosen benskjørhet for å forebygge brudd.
  • Få i deg nok vitamin D! Vitamin D er avgjørende for byggingen av skjelettet.
  • Vær forsiktig med alkohol!  Høyt alkoholforbruk øker risikoen for hoftebrudd.
  • Vær fysisk aktiv! Liten fysisk aktivitet øker faren for brudd.
  •  Hold vekten! Lav kroppsvekt og svingninger i vekten ser ut til å øke risikoen for brudd.

 Bentetthetsmåling i Boots apotek: Boots apotek tilbyr måling av bentettheten i utvalgte pilotapotek i Oslo og Akershus. Målingen utføres ved hjelp av et ultralydapparat som måler bentetthet i underarmen. Denne målingen er enkel og smertefri og gir et pålitelig svar på risiko for benskjørhet. Basert på resultatene av målingen gir apoteket råd rundt videre oppføling.

Bentetthetsmåling tilbys hos: Boots apotek Bøler, Boots apotek Bogstadveien, Boots apotek Linderud, Boots apotek Storo, Boots apotek Solli, Boots apotek Bekkestua, Boots apotek Kolbotn Torg, Boots apotek Lørenskog, Boots apotek Strømmen

*Tall fra Folkehelseinstituttet

Kontakter

Bilder

Bentetthetsmåling gir en indikasjon på hvordan det står til med benhelsen.
Bentetthetsmåling gir en indikasjon på hvordan det står til med benhelsen.
Last ned bilde
Bentetthetsmåling gjøres med ultralyd.
Bentetthetsmåling gjøres med ultralyd.
Last ned bilde
Maren Hoff, farmasøyt og kvalitetsrådgiver i Boots Norge
Maren Hoff, farmasøyt og kvalitetsrådgiver i Boots Norge
Last ned bilde

Om Boots Norge

Boots Norge
Boots Norge
Maridalsveien 300
0872 Oslo

23 25 07 00http://www.boots.no

Boots Norge har 158 apotek i Norge.

Boots har over 160 års erfaring fra apotekdrift og produktutvikling, og er i dag et av verdens best kjente merkenavn. I samarbeid med forskere og spesialister innen helse og hudpleie, utvikler og produserer Boots flere av Storbritannias bestselgende merkevarer for eksempel No7, Botanics og Soltan. Disse er tilgjengelige gjenom Boots apotek i Norge. Vi åpnet vårt første apotek i Norge i 2008. 

Vi har kjedekontor i Nydalen, grossisten Alliance Healthcare på Langhus og multidosefabrikken Farmaka. 

Boots Norge er en del av verdens største apotekledede selskap, Walgreens Boots Alliance, som er representert i mer enn 25 land over hele verden. 

Følg saker fra Boots Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Boots Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Boots Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom