Dette kan du begynne med nå

Artikkel til fri bruk i medie mot kreditering.
...............................................................................................................................................
Utendørssesongen er godt i gang, og rundt om i landet er det som vanlig store forskjeller i vær og temperatur. Heldigvis er det ingen grunn til å få dårlig samvittighet for å utsette vedlikeholdet når du soler deg på verandaen i knallværet; ingen av disse aktivitetene bør gjøres i solveggen. Her kommer oversikten over hva du kan gjøre når.
Husvask
Fasaden bør vaskes i forkant av en malejobb, så overflaten mattes ned, blir ren, og den nye malingen får god heft. Etter en slik vaskejobb bør det males innen en måned, så skal du male huset i sommerferien kan du vente med vasken.
Huset bør også vedlikeholdsvaskes hvert år for å beskytte malingsfilmen
- Fjorårets skitt, smuss og forurensinger er god ernæring for svertesopp og grønske på fasaden. Ikke bare er dette stygt, det kan også øke sjansen for råtesopp i selve treverket, dersom det ikke vaskes vekk tids nok, sier Chera Westman hos ifi.no
Husvask er god aktivitet i regnvær, men det viktigste er at det er plussgrader, og at du ikke står midt i solsteiken og jobber. Såpa tørker nemlig opp for fort i sola, og dette fører til at denikke får gjort jobben sin, og at den blir vanskeligere å skylle av.
Terrasse
Husveggen bør vaskes før terrassen. Gjør du det i omvendt rekkefølge, vil skitten og såpen du skyller av husveggen legge seg på terrassen, og du må vaske terrassen på nytt. Terrassevask er en flott regnværsaktivitet, men så lenge sola er på sitt aller varmeste er det bare å sette i gang.
Skal du beise eller olje terrassen, bør treverket ha fått god til å tørke opp etter regnvær eller vask. Det kan være lurt å investere i en fuktighetsmåler om du ønsker å være helt sikker, men her gjelder det å vite hva terrassebordene dine er laget av.
- Fuktmåler fungerer dårlig på impregnert treverk. Den kan gi en indikasjon, men gjør deg ikke sikker. Saltene i impregneringen forkludrer målingene, advarer Westman. - Flere skikkelige solskinnsdager er nødvendig før det er tørt nok.
Det bør være overskyet eller skygge på den aktuelle terrassen før du setter i gang med beis eller olje. Står du i sola og arbeider vil produktene tørkefor fort, og du risikerer skjolder og skiller der produktene overlapper på terrassebordet. Den såkalte åpningstiden på produktet, tiden det tar før det tørker, blir drastisk kortet ned, og produktet blir rett og slett vanskeligere å få påført pent.
Dobbeltsjekk produsentens anbefalinger før du setter i gang med jobben; det vil alltid stå en fremgangsmåte på spannet.
Maling og beis av hus
Til maling og beis til hus har alle produsentene anbefalinger for sine produkter, og også på husveggen er fuktmåleren et godt verktøy. Har kledningen en relativ fuktighet på over 16 prosent, skal du ikke male. Temperaturkrav avhenger stort sett av om de er tynnet med vann eller olje, og selv om det sier seg selv at man ikke står i regnvær og maler; kan også luftfuktighet være en utfordring for den nymalte malingsfilmen. Derfor er det viktig at man følger med på været før man svinger penselen, og gir seg tidlig nok så malingen rekker å bli skinntørr før dugg eller regnkommer.
Nattefrost eller -fukt kan fører til noe man kaller for duggskjolder, eller duggmatting. Dette skjer oftest på starten eller slutten på malesesongen. Det som da skjer, er at fuktigheten setter seg i malingsfilmen før den har tørket tilstrekkelig, og endrer utseendet på overflaten til et mer matt utseende. Dette kan føre til store, sjenerende skjolder på veggen.
- Står du i solsteken og maler, kan malingen bli tørr på overflaten før den har tørket helt gjennom. Dette kan føre til at det dannes mange små blærer i overflaten, såkalte solblærer. Et godt tips er derfor å gå etter solen med malerverktøyet. Vent til sola har passert veggen og den har fått kjøle seg litt ned, før du maler, sier Westman.
Det ideelle maleværet er et sted mellom 15 og 20 grader, og overskyet.
Ikke få dårlig samvittighet
Det er alltid mye som skulle ha vært gjort; men det fineste været å arbeide i, er været som er sånn passe bra. Det er ikke når det bøtter ned, og ikke når du helst vil ligge langflat på stranda; men det været som er sånn midt imellom. Nyt de beste sommerdagene, og legg en plan for de andre.
Nøkkelord
Kontakter
Kristian OwrenAdministrerende direktørIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:926 88 260kristian@ifi.noBilder



Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.
Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Klar til 17. mai? Sjekk disse fem tingene først9.5.2025 09:01:00 CEST | Pressemelding
17. mai er rett rundt hjørnet – er uteplassen, grillen og bunadsskjorten klar? IFI har samlet fem tips for hva som er fint å gjøre før flagget går til topps.
Våren er her – er huset ditt klart?25.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Våren er det perfekte tidspunktet for å sjekke tilstanden på huset ditt. IFI anbefaler alle huseiere å gjøre en utvendig hussjekk nå – før små problemer blir store og kostbare.
Påsketips til nytte og glede11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken byr på mange fridager – perfekt for å finne på noe hyggelig med barna, samtidig som du kan få gjort litt enkel oppussing. Kanskje det til og med går an å kombinere det? Enten du tilbringer påsken hjemme eller på hytta, har vi i IFI samlet noen artikler med påsketips vi håper kan inspirere.
Klar for hyttesesongen? Sjekk dette nå28.3.2025 09:30:00 CET | Pressemelding
Med strålende vær og varsel om plussgrader, ser det ut som om de fleste delene av landet skal smelte frem. IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer hytteeiere til å ta en sjekk og legge en plan for sommerens vedlikehold. Her er sjekklisten som hjelper deg i gang
Når kan jeg starte utendørsarbeidet?7.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og vedlikehold. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom