Plantasjen

Dette er det viktigste du kan gjøre i hagen i høst

Del

Om du selv har samlet overskudd på ferie, er det kanskje hagen din som nå trenger litt ekstra tilsyn og pleie. Plantasjens gartner Kaja Krokan har samlet noen gode råd til hva du kan prioritere å gjøre etter at ferien er slutt.

Krokan sitt første råd til sensommeraktivitet i hagen, er å beskjære busker og trær.

– Beskjæringen gir luftigere og friskere busker og trær. Det gir også mindre risiko for sykdommer. Den beste tiden for beskjæring er juli, august og september. På denne tiden er plantene i god vekst, og sårflatene leges raskere enn resten av sesongen. For sortene som kalles "blødere", eksempelvis Agnbøk, Lønn, Magnolia, Plomme og Kirsebær, er denne perioden den eneste tiden på året som er egnet for beskjæring. Hos bløderne stiger sevjen i stammen sent på vinteren og tidlig på våren, og da er det en risiko for at den renner ut av snittflatene og åpner for sykdommer og råte, sier hun.

Slik beskjærer du, ifølge Plantasjens gartner:

– Først fjerner du døde og skadde grener. Legg snittet på et sted hvor busken eller treet har gode forutsetninger for ny vekst. Det vil si over en ung knopp eller sidegren som retter seg ut fra stammen. Avslutningsvis skjærer du bort tynne, svake grener som vokser inn i kronen eller grener som ligger mot hverandre. Kutt av lange skudd som forstyrrer helhetsinntrykket, råder Krokan til.

Samle frø i hagen – til deg selv eller til gave
Et annet tips til sensommeraktivitet i hagen er å samle frø fra egne planter og blomster.

– Veldig mange planter setter frø. Disse kan du samle inn og plante igjen til din egen hage, du kan bytte bort eller gi noen i gave. Husk å plukke frø når det er tørt, legg de til tørk og samle dem i en tørr pose som du oppbevarer dem i frem til du skal så frøene, sier Krokan.

Noen frø kan du så med en gang du har høstet dem, mens andre frø trenger å tørkes eller trenger en kuldeperiode før de spirer. Spesielt frø fra stauder kan sås med gang etter høsting. Dette fordi de trenger en kuldeperiode (hvileperiode) før de spirer.

Luking i august er enklere
For noen er luking avkobling, mens andre har helt andre gjøremål som oppleves hyggeligere. Uansett er luking av ugress viktig for at ikke bedene skal gro igjen.

– Luker du i august unngår du at ugresset får et forsprang. Det er også enklere å luke om høsten fordi jorda gjerne er fuktigere og derfor er det lettere å få opp røttene, sier gartneren.

Krokan har også et godt tips til å gjøre lukingen enda enklere.

 – Legg aviser som er dynket i vann på jorden mellom plantene. De vil holde ugresset i sjakk. Du fyller ny jord oppå avisene, og etter noen år vil avisene råtne og bli borte. Du kan naturligvis også bruke duk som barkduk eller jorddekke, sier hun. 

Gjør gode plantekupp
På denne tiden av året er det også mulig å gjøre noen gode kjøp av stauder og busker, og spare mye penger hos hagesentrene.

– Høsten er en ypperlig tid å plante på, fordi det ikke er så varmt i været, og vi får ofte hjelp til naturlig vanning. På denne tiden vokser plantene ofte litt mindre enn midt på sommeren, og plantene bruker da mer tid på å etablere røtter. Til våren skal du huske å gi dine nyplantede vekster godt med vann, sier Plantasjens gartner.

Husk å sette blomsterløk før frosten kommer
Drømmer du om tulipaner, krokuser eller Keiserkroner i full prakt til våren? Da må du sette løkene i jorden snart.

– Fra september til det blir tele i bakken kan du plante høstløk. Krokus er noe av det første som blomstrer på våren, tett etterfulgt av snøklokker, tulipaner, Allium, Scilla og mange flere. Løkene settes på høsten og vil gi blomstring i mange år fremover. Til forskjell fra vårløker og knoller (Georginer, Begonia, Gladioler) trenger ikke disse løkene og tas opp av jorden etter blomstring, sier Krokan.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Plantasjen

Plantasjen
Plantasjen
Trondheimsveien 40
2013 Skjetten

+47 468 89 861http://www.plantasjen.no/

Plantasjen er det ledende varemerket for planter i Norden. Med våre 136 butikker i ulike formater og et voksende antall mindre butikker nærmere befolkningen i Norge, Sverige og Finland fortsetter vi å jobbe for målet vårt: å berike folks liv med planter. I Norge har Plantasjen 79 butikker fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

Følg pressemeldinger fra Plantasjen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plantasjen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plantasjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom