NAF

Dette ble Norges mest solgte bil i 2020 – og det var ikke en elbil

Del

NAF har sett på nybilsalget og bruktbilsalget i 2020. Når man teller med bruktsalget var det ikke en elbil som ble den aller mest omsatte modellen i fjor.

Norges mest solgte bil i fjor var Volkswagen Golf. (Foto: NAF)
Norges mest solgte bil i fjor var Volkswagen Golf. (Foto: NAF)

- Bruktmarkedet var rekordhøyt i fjor, med 520 000 bruktbilkjøp. Fire av fem biler som selges i Norge er en bruktbil. Når man legger tallene sammen for brukte og nye biler var det faktisk Volkswagen Golf som ble årets mest solgte bil, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Hun mener at det er lett å se seg blind på at elbilen oppnår stadig høyere andel av nybilsalget, når de fleste som kjøper bil velger bruktbil.

– Den mest solgte nybilen i 2020 ble Audi e-tron, med 9184 modeller. Men når man ser på omsetningen for nye og brukte biler samlet ble det solgt mer enn dobbelt så mange Volkswagen Golf; 18 927 biler.

Dyre nybiler

Av alle nye biler var sju av de ti mest solgte modellene en elbil. Men når man ser på alle solgte biler – både brukte og nye – var det omvendt: Sju av ti av de mest solgte bilene var bensin- og dieselbiler.

- Dette handler om vår privatøkonomi. Det store flertallet har ikke økonomi til å kjøpe en kostbar ny bil, sier Ryste.

17 prosent elbil i byene

NAF mener politikere må ha dette med seg når de lager transportpolitikk for landet.

- Det er mange som planlegger begrensinger på fossilbiler i og inn i byene, nesten som om de tror at det store flertallet av biler i Norge er elektriske. Det er de ikke. Selv i storbyene, hvor elbilsalget er kommet lengst, er det kun 17 prosent av bilene i bilparken elektriske. Det betyr at mer enn fire av fem biler i byene fortsatt går på bensin eller diesel.

- Bilparken skiftes gradvis ut og det er positivt. Det gir en renere og tryggere bilpark. Men det går langsomt, sier hun.

Frykter avgiftsspiral

Ryste oppfordrer politikerne til å ha is i magen når det gjelder å fjerne elbilfordelene.

– I dag er elbilen momsfri. Det vil komme moms på elbiler. Spørsmålet er om 2022 er for tidlig, om man skal få med seg flertallet av de som kjøper bil og de som bor i distriktene, sier hun.

Mest solgte biler i 2020:

Merke Modell Antall
Volkswagen Golf 18 927
Nissan Leaf 14 744
BMW

3-serie

13 709
Volkswagen Passat 13 650
Toyota Rav4 12 836
Toyota Yaris 12 637
Volkswagen e-Golf 12 312
Audi e-tron 11 158
Audi A4 10 757
BMW 5-serie

10 725

Totalt antall solgte biler i 2020 (nye + brukte + bruktimport). Elektriske modeller uthevet.
Kilde: OFV.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norges mest solgte bil i fjor var Volkswagen Golf. (Foto: NAF)
Norges mest solgte bil i fjor var Volkswagen Golf. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

Menn har større tro på egne sjåfør-evner enn kvinner8.3.2021 07:00:00 CETPressemelding

En fersk undersøkelse for medlemsorganisasjonen NAF viser at dobbelt så mange menn som kvinner ser på seg selv som en svært god sjåfør. - Det er ingen ting i ulykkesstatistikken som tilsier at kvinner er dårligere sjåfører enn menn, tvert imot. Vår klare oppfordring til kvinner på årets kvinnedag er å ta rattet selv og stole på egne ferdigheter, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom