Det er mulig å redusere CO2-utslippene fra olje- og gassproduksjonen med 50 prosent innen 2030
Utslippene reduseres betydelig fra 2023
Utslippene fra petroleumsvirksomheten falt med 8 prosent fra 2020 til 2021 til et utslippsnivå på 12 millioner tonn CO2. Utslippene er 11 prosent lavere enn referanseåret 2005. Reduksjonen i utslippene i 2021 skyldes i hovedsak produksjonsstansen på Melkøya. Utslippene forventes å øke noe i 2022.
Fra 2023 vil klimagassutslippene falle raskere når besluttede utslippsreduserende tiltak realiseres. Det gjelder blant annet elektrifisering av Edvard Grieg, Sleipner og Gina Krog, samt kraft fra havvindprosjektet Hywind Tampen. Samlet sett vil disse fire tiltakene bidra med utslipps- reduksjoner på over 700 000 tonn CO2 i 2023. Dette tilsvarer omtrent 6 prosent av de totale klimagassutslippene fra olje- og gassnæringen i 2021 – eller like mye som de årlige klimagassutslippene fra Bergen. For å nå 2030-målet kreves det i gjennomsnitt tilsvarende utslippsreduksjoner hvert år fremover.
Fra 2020 til 2021 økte andelen besluttede og modne tiltak fra 22 prosent til 56 prosent av tiltaksporteføljen. En av flere årsaker til at en del av klimatiltakene har modnet betraktelig eller er besluttet, kan tilskrives de midlertidige endringene i petroleumsskatten som ble innført for å opprettholde aktivitetsnivået i næringen gjennom koronapandemien.
Kraft fra land er avgjørende
Rapporten viser at elektrifisering med kraft fra land kan redusere rundt 9 prosent av dagens samlede norske utslipp innen 2030, og er det viktigste tiltaket for å nå næringens ambisiøse klimamål.
Samtidig er det dilemmaer og problemstillinger knyttet til kraftsituasjonen og det framtidige kraftbehovet i Norge. Industrien ønsker å finne konstruktive løsninger for hvordanvi kan produsere mer kraft samtidig som vi reduserer utslippene sammen med myndighetene
I vinter sendte KonKraft-partnerne et innspill til myndighetene for å sikre en storstilt satsing på havvind. Her foreslo organisasjonene blant annet at myndighetene må legge til rette for at det kan bygges ut 2-3 GW havvind i året gjennom 2030- og 2040-tallet. Industrien er fornøyd med at et bredt stortingsflertall er tydelig på at det må legges til rette for jevnlige tildelinger av nytt areal for å nå et mål om 30 GW innen 2040.
Regjeringen vil lyse ut og tildele areal på Utsira Nord og første fase av Sørlige Nordsjø II i 2023. I juni ble det også kjent at Equinor med partnere har igangsatt en studie for å se på muligheten for en flytende havvindpark i Troll-området med oppstart i 2027. Realiseres dette prosjektet vil havvind dekke det meste av behovet for kraft til å drive Troll- og Osebergfeltene, og avhjelpe Bergensregionen som har en krevende kraftsituasjon.
En fremtidsrettet energinæring på norsk sokkel
KonKrafts klimastrategi understreker viktigheten av å utvikle en fremtidsrettet energinæring på norsk sokkel gjennom en satsing og nye verdikjeder som tilrettelegger for nullutslippssamfunnet i Norge og Europa. Årets statusrapport viser at den norske olje- og gassindustrien er en sentral aktør for å realisere det grønne skiftet gjennom å utvikle nye næringer som havvind, hydrogen, karbonfangst og –lagring og havbunnsmineraler.
Blant de opprinnelige målsetningene som ble satt da klimastrategien ble lansert i 2020 var etablering av to CO2-fangstanlegg i Norge, transportinfrastruktur for CO2 og CO2-lager på norsk sokkel, Northern Lights er i drift innen 2024.
Behov for å styrke virkemiddelapparatet
For å realisere de svært ambisiøse målene er industrien avhengig av konkurransedyktige rammebetingelser og en styrking av virkemiddelapparatet. En samlet industri foreslår derfor et CO2-fond etter modell fra NOx-fondet hvor økningen av CO2-avgiften danner grunnlag for fondet.
Bakgrunn
KonKraft er en samarbeidsarena for Offshore Norge, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, NHO og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi.
I 2020 vedtok KonKraft en klimastrategi om å redusere utslippene av klimagasser fra norsk olje- og gassindustri med 40 prosent innen 2030 og til nær null innen 2050. KonKraftlegger til grunn Stortingets mål om 50 prosent absolutt utslippsreduksjon, vedtatt i forbindelse med behandling av de midlertidige endringene i petroleumsskatten.
Kontakter
Maria SannerKommunikasjonssjefNorsk olje og gass
Tel:45883140mbs@norog.noOm Offshore Norge
Offshore Norge er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for selskaper som driver på norsk sokkel.
Følg pressemeldinger fra Offshore Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Offshore Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Offshore Norge
Utslippene fortsetter å falle i olje- og gassnæringen24.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Utslippene på norsk sokkel fortsetter å falle, samtidig som Norge aldri før har eksportert så mye gass. Norge opprettholder med dette sin posisjon som en sikker energileverandør til Europa.
Økte petroleumsinntekter i revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:29:47 CEST | Pressemelding
Regjeringen anslår at netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten øker til 698 milliarder kroner i år.
72 prosent av nordmenn mener olje- og gassvirksomheten er viktig for Europa6.3.2025 12:01:49 CET | Pressemelding
Nordmenn flest mener norsk olje og gass er avgjørende for å sikre energiforsyningen, spesielt i lys av den pågående energikrisen i Europa, viser en opinionsundersøkelse fra Verian, tidligere Norsk Gallup.
Offshore Norge om statsbudsjettet: - Oppretthold leteaktiviteten for å sikre milliardoverføringer til fellesskapet7.10.2024 10:52:47 CEST | Pressemelding
Hvis vi fortsatt skal sikre energileveranser til Europa og arbeidsplasser og inntekter til Norge, må leteaktiviteten opprettholdes, uttaler Offshore Norge.
Ny Menon-rapport: Flytende havvind vil få et betydelig kostnadsfall12.8.2024 10:44:49 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at vi kan forvente et betydelig kostnadsfall for havvind i løpet av de neste tiårene, og spesielt for flytende havvind.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom