NHO

Desember er den verste brannmåneden. Hvor sikkert er el-anlegget ditt?

Del

Vi omgir oss med stadig flere elektriske apparater og mer teknologi. El-anlegget i mange boliger er ikke tilpasset dagens energiforbruk. I juletiden er belastningen stor og overbelastede el-anlegg kan føre til brann.

- I eldre boliger erstattes få stikkontakter med mange skjøteledninger. Dette svekker sikkerheten i anlegget. I mange gamle el-anlegg finnes det heller ingen beskyttelse for PC, TV og annet kostbart elektronisk utstyr. Utstyret er da mer sårbart mot overspenninger og andre plutselige endringer i strømtilførselen. Sørg derfor for installasjon av flere kontakter og et overspenningsvern som sikrer elektronisk utstyr, sier Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet i Nelfo. - Som boligeier, eller bruker, er man ansvarlig for at det elektriske anlegget er i orden. 

- Bruk alltid en godkjent elektroinstallatør. De har kunnskap og kompetanse som gir trygghet om gjeldende regler og forskrifter, og om fremtidens krav og muligheter.  Alt arbeid skal dokumenteres med en samsvarserklæring som bare kan utstedes av registrert elektrovirksomhet. Det er viktig å huske på, sier Sørensen. - I borettslag og sameier har styret et særskilt ansvar for fellesinstallasjonene. 

- En kontroll av det elektriske anlegget bør foretas minst hvert femte år. Den gir svar på
hva du må gjøre noe med fordi det er farlig eller fordi det kan bli farlig, samt hva du kan gjøre for økt trivsel og komfort, sier Sørensen. 

Spesielle krav til bad, kjøkken og vaskerom
Alle stikkontakter i en bolig bygget etter 2006 skal være jordet. På bad, kjøkken og vaskerom er dette ekstra viktig fordi vann kan lede strøm. Vær også oppmerksom på at ledninger og kontakter i nærheten av komfyren kan bli dekket av fett og bli uønskede strømledere. Kjøkkenviften blir en brannfelle dersom den ikke rengjøres regelmessig. Husk at skjøteledninger og løse stikkontakter er farlig i alle”våte” rom. Unngå å bruke vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin om natten. 

Spesielle krav til barnerom
På barnerom bør alle lamper være fastmontert. En veltet lampe med lyset på kan starte en brann. Monter alle lamper i god avstand fra sengetøyet. Sikre også hullene i eldre stikkontakter med barnevern. Moderne stikkontakter har innebygd beskyttelse som forhindrer at annet enn støpsler kan stikkes inn i stikkontaktene.  Løse varmeovner må ikke brukes på barnerom.

Stikkontakt med tidsbryter
Du kan få stikkontakter med tidsbryter som slår av strømmen etter en forhåndsinnstilt tid. Det kan være praktisk der du bruker kaffetrakter, strykejern og andre apparater som det er lett å glemme å slå av. Velger du en «smarthusløsning» med moderne styringssystem, er alt dette inkludert i installasjonen.

Forebygg brann med komfyrvakt
Den hyppigste brannårsaken i norske hjem er komfyrbranner. Har du komfyrvakt, slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner som f.eks. tørrkoking. I nyere elektriske anlegg oppført etter 2010 er det et myndighetskrav om komfyrvakt. Det innebærer at komfyrvakten skal være en del av det elektriske anlegget. Uansett anleggets alder bør alle kjøkken være utstyrt med komfyrvakt, avslutter Bjørn Sørensen.

Faresignaler du kan oppdage selv:

 • Skader på stikkontakter, koblingsbokser og brytere
 • Varmgang (misfarging) på stikkontakter, brytere, ledninger og koblingsbokser
 • Gamle ledninger
 • Mange skjøteledninger og”kabelklyser”
 • Ovner som er tildekket eller står utsatt til
 • Varme skrusikringer eller automatsikringer i sikringsskapet
 • Gjenstander i sikringsskapet som ikke har noe der å gjøre
 • Manglende jordfeilbryter
 • Gamle panelovner (brunsvidd ovn eller merker på vegg)
 • Løse lamper og ovner på barnerom
 • Gamle lamper og lysrør
 • Jordfeilbryter som løser ut utilsiktet
 • Overspenningsvern som skifter farge på indikatoren
 • Manglende barnevern på stikkontakter

Kontakter

For ytterligere info, kontakt Bjørn Sørensen, telefon 909 54 035 eller på epost bjorn.sorensen@nelfo.no

Bilder

Om NHO

NHO
NHO
Middelthunsgate 27
0305 Oslo

23 08 80 00http://www.nho.no

Om Nelfo
Nelfo er en landsforening i NHO og representerer elektro, it, ekom, automatisering, systemintegrasjon og heis. Nelfo har ca. 1600 medlemsbedrifter med til sammen ca. 26 000 årsverk. Medlemsbedriftene har en samlet omsetning på om lag 41 milliarder kroner.

Nelfo er med i «Alt vi kan mot brann» – en nasjonal satsing på brannforebyggende tiltak i regi av DSB.

Følg saker fra NHO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom