Norsk Varme

Derfor sier ekspertene at du skal tenne fra toppen

Del

Forskning viser at du kan redusere utslippet av partikler med inntil 80 prosent hvis du tenner på bålet fra toppen.

Fire av fem nordmenn fyrer feil. Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av bransjeforeningen Norsk Varme. Det riktige er å tenne på bålet fra toppen.

- Denne fyringsmetoden gir mindre røykutvikling og sot i skorsteinen. Det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal. Han understreker at det er viktig å gi bålet litt tid.

- Det tar gjerne litt lengre tid å få fyr i bålet når man tenner fra toppen, derfor er det lurt å bruke tennbrikketter. Det er best å pakke vedkubbene tett sammen. Da vil flammene spise seg nedover og flammen vil leve lenger, istedenfor at hele vedstaben tar fyr med en gang, sier Vigdal.

– SINTEF Energi og andre forskningmiljøer har dokumentert at opptenning fra toppen med rene vedkubber i bunn og småved/flis på toppen vil redusere partikkelutslippene med mellom 50-80%, forklarer forsker ved SINTEF, Morten Seljeskog.

SINTEF har gjennom flere forsøk målt effekten av denne fyringsmetoden. Forsker ved SINTEF, Morten Seljeskog, forteller at resultatene av den norske undersøkelsen målte 60 prosent reduksjon av partikkelutslippene fra peisen. I Sveits har det blitt utført samme type forsøk, som har vist en reduksjon på 50 - 80 prosent.

Nøkkelord

Kontakter

Steinar Vigdal, styreleder i Norsk Varme
Tlf.: 980 74 151
E-post: svi@exodraft.no

Morten Seljeskog, forsker for SINTEF
Tlf.: +47 901 10 630
E-post: morten.seljeskog@sintef.no

Bilder

Last ned bilde
Tenning fra toppen etter 2 og 5 minutter. Foto: SINTEF.
Tenning fra toppen etter 2 og 5 minutter. Foto: SINTEF.
Last ned bilde
Forsker Morten Seljeskog. Foto: SINTEF.
Forsker Morten Seljeskog. Foto: SINTEF.
Last ned bilde

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Drammensveien
0271 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org

Vår hovedoppgave er å minne om hvor viktig vedfyring er i det totale energibildet i Norge.

Norsk Varme er en bransjeforening for hele ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen som består av produsenter, montører og forhandlere. Formålet er å være et samlende organ for bransjen, både faglig og politisk. 

Foreningen formidler praktisk informasjon om ildsteder til forbrukere, og deltar i energi- og miljødebatten. Det arbeides også internt med skoleringer for et stadig høyere faglig nivå på forhandlere og montører. Norsk Varme ønsker å bidra til sikrere og enklere saksbehandling for montering av ildsteder.

Følg saker fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom