Derfor er det ikke julegleder i butikken

Du har kanskje lagt merke til at den norske rosa julegleden ikke er i butikkene i år. Og hvis du tror du har funnet en, så har du nok ikke det, for den du har funnet er en begonia med et helt annet opphav.
Det var på vårparten i år at planteforskerne ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) fikk meldinger fra julegledeprodusentene, altså de som lager småplanter. De så at to sorter av den tradisjonelle norske julegleden, eller julebegonia, som den også heter, ikke oppførte seg og vokste slik som de skulle.
I gartnerier over hele landet finnes det morplanter av julegleder som brukes til oppformering og produksjon av store menger julegleder til jul.
Planteimport er en utfordring for plantehelsen
Juleglede er en skandinavisk kultur, og er ikke så mye brukt andre steder. Men begonia er en artsrik slekt og finnes mange steder i verden. Og det har blitt mer vanlig å importere nye varianter av plantene fra hele verden. Og alt av planter som kommer inn i gartneriet kan utgjøre en smitterisiko.
─ Importerte planter, som kan ha med seg alt mulig rart av sykdommer, kan være en utfordring for plantehelsen, sier professor i plantevitenskap ved NMBU, Trine Hvoslef-Eide.
I tillegg er juleglede klonformert, som så mange andre prydplanter og hagevekster. Grunnen er at vi vil at avkommet skal være helt likt morplanten. Det fører til at eventuelle sykdommer morplanten smittes med blir med til neste generasjon, og over noen generasjoner hoper det seg opp.
Gir julestjerna en «makeover»
Derfor var tiden nå inne for å gi julegledene en skikkelig makeover, og rense dem for alle oppsamlede sykdommer. Og det skjer på NMBU i et prosjekt som heter Framavl. Prosjektet har pågått siden 1976, og hvert år er ymse plantesorter innom for å gå igjennom en renseprosess, etter ønske fra gartneriene.
─ Det som skjer på laboratoriet og i veksthuset på NMBU, er at vi først setter de syke plantene i karantene. Så høster vi vekstpunkter fra de, ved å skjære i skuddspissen, og så setter de på et medium, sånn at de kan vokse og bli til nye sykdomsfrie planter.
Skuddspisser blir nye friske planter
I planten er det ledningsbaner som går opp og ned som trikkeskinner. I ledningsbanene er det full trafikk hvor vann og næring blir fraktet opp i planten og det som planten har produsert av organisk materiale blir fraktet nedover. Og i tillegg blir sykdommer med strømmen. Men i toppen av planten er det et vekstpunkt, som du bare kan se med en lupe. Og der er det ingen sykdomsbefengte ledningsbaner.
─ Og hvis vi klarer å skjære lite nok til at vi ikke får med ledningsbanene, så får vi ikke med sykdommer. Men vi må også ta så mye at den lille biten overlever. Og det er vi spesialister på her på plantecellelaboratoret på NMBU, sier Hvoslef-Eide.
Etter at skuddspisser er hentet ut foregår produksjonen av nye planter i klima- og lysregulerte rom. På sin vei mot nye planter blir skuddspissen satt i vekstmedium i skåler og ender opp i vevskulturbokser, før de sendes ut til gartneriene.
Neste år kan du kjøpe friske julegleder
─ Hvis vi skal produsere nok planter til det norske markedet, altså noen hundre tusen friske småplanter, så må vi ha noen runder med oppformering når vi starter med et vekstpunkt.
De første boksene med småplanter sendes ut i januar, men da er jo jula over.
─ Hadde vi fått julegledene inn i framavlen tidsnok, så hadde vi hatt julegleder i år. Men neste år blir det fine og friske julegleder i butikkene, sier Hvoslef-Eide.
Kontakter
Janne Karin BrodinKommunikasjonsrådgiverNMBU - Fakultet for biovitenskap
Tel:+4767232611Tel:48183075janne.brodin@nmbu.noTrine Hvoslef-EideProfessorFakultet for biovitenskap
Tel:+4767232760trine.hvoslef-eide@nmbu.nohttps://www.nmbu.no/ans/trine.hvoslef-eideBilder


Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsensvei 30
1433 Ås
67 23 00 00https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Såfrø, småbønder og matsikkerhet28.3.2023 14:12:10 CEST | Pressemelding
Skal vi lykkes med å tilpasse matplantene våre til klimaendringer og andre utfordringer, må småbøndene bli mer involvert i utvikling og distribusjon av såfrø.
Avl kan bidra til å gi hunder som er mindre redde for fyrverkeri28.3.2023 13:34:06 CEST | Pressemelding
Mange hunder er redde for høye lyder og fyrverkeri. Karin Westereng Handegårds forskning viser at det er mulig å bedre dyrevelferden ved avle på hunder som ikke er redde, slik at vi på sikt får hunder som er tryggere og mindre sensitive for lyd.
Bakterienes egne våpen kan bekjempe bakterier som gjør oss syke28.3.2023 11:57:39 CEST | Pressemelding
Flere tiår etter at de at de første pasientene ble behandlet med antibiotika, er bakterielle infeksjonssykdommer igjen et økende problem verden over. Sofie Kristensen har skrevet doktorgrad om en ny måte å drepe sykdomsbakteriene på.
NMBU-studenter mest fornøyd16.2.2023 08:56:29 CET | Pressemelding
NOKUTs studiebarometer for 2022 viser at studentene ved NMBU fortsatt er landets mest fornøyde universitetsstudenter. De siste fire årene har NMBU toppet lista.
Professor har laget dataspill for å hjelpe kjemistudenter10.2.2023 07:11:45 CET | Pressemelding
Et nytt dataspill skal gjøre det lettere for studenter å lære kjemi. Ved å ta kunnskap fra laboratoriet inn i spillverdenen, blir kjemifaget lettere tilgjengelig for studentene, håper professoren bak spillet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom