Opplysningskontoret for frukt og grønt

Derfor bør du spise løk hver dag

Del
Løk er noe av det sunneste du kan spise, den er svært anvendelig og løfter smaken. I tillegg er løk rimelig og metter godt, noe som kommer godt med nå som både faste utgifter og matvarepriser er blitt høyere, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen mener du bør spise løk hver dag; inneholder en type fiber som gir god næring til tarmbakterier som er forbundet med god helse.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen mener du bør spise løk hver dag; inneholder en type fiber som gir god næring til tarmbakterier som er forbundet med god helse.

Nordmenn spiser lite løk 

Nordmenn spiser i snitt 5,7 kg løk hver i løpet av et år (1). Det er veldig lite sammenlignet med konsumet i flere av Middelhavslandene. Der bruker de gjerne 3-4 ganger så mye løk som oss årlig, så her har vi noe å strekke oss etter.  

 Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den er allsidig, rimelig og kjempegod. Et hvert godt måltid starter med å kutte en løk, sier Bogstrand Sagen. 

Løk er noe av det sunneste du kan spise 

– I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster med på kjøpet. Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.  

Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber gjør godt for helsen på flere områder. 

Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, forklarer hun. 

Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag.  

Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn, sier ernæringsrådgiveren. 

Velg norsk når du kan 

Løkprodusentene er stort sett ferdig med å høste årets løk. Lagrene begynner å fylle seg godt opp, og kvaliteten ser bra ut. Basert på årets produksjon har vi løk på lager i Norge fram mot juni neste år. Norskprodusert løk er et kortreist produkt, så velg norsk når du kan, sier ernæringsrådgiveren. 

Fakta om løk 

Flere fakta om løk og gode oppskrifter finner du her: Godt med løk | FRUKT.no 

All type løk gjør godt for helsen, lær mer om de forskjellige typene her: Løkguide 

[1] Frukt og grøntstatistikken 2021

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen mener du bør spise løk hver dag; inneholder en type fiber som gir god næring til tarmbakterier som er forbundet med god helse.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen mener du bør spise løk hver dag; inneholder en type fiber som gir god næring til tarmbakterier som er forbundet med god helse.
Last ned bilde
Last ned bilde
Løk i salaten, ovnsbakt purre, bakt gul løk med pisket smør og stekt løk. Løk er en av de mest anvendelige grønnsakene vi har.
Løk i salaten, ovnsbakt purre, bakt gul løk med pisket smør og stekt løk. Løk er en av de mest anvendelige grønnsakene vi har.
Last ned bilde
Saltbakte løk med pisket smør.
Saltbakte løk med pisket smør.
Last ned bilde
Løken får en nydelig sødme når den varmebehandles. Perfekt på grillen.
Løken får en nydelig sødme når den varmebehandles. Perfekt på grillen.
Last ned bilde
Et godt tips er å alltid ha et glass med syltet rødløk stående i kjøleskapet. Kan brukes til nesten alt.
Et godt tips er å alltid ha et glass med syltet rødløk stående i kjøleskapet. Kan brukes til nesten alt.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye