Derfor bør du spise løk hver dag
Nordmenn spiser lite løk
Nordmenn spiser i snitt 5,7 kg løk hver i løpet av et år (1). Det er veldig lite sammenlignet med konsumet i flere av Middelhavslandene. Der bruker de gjerne 3-4 ganger så mye løk som oss årlig, så her har vi noe å strekke oss etter.
–Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den er allsidig, rimelig og kjempegod. Et hvert godt måltid starter med å kutte en løk, sier Bogstrand Sagen.
Løk er noe av det sunneste du kan spise
– I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster med på kjøpet. Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.
Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber gjør godt for helsen på flere områder.
–Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, forklarer hun.
Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag.
–Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn, sier ernæringsrådgiveren.
Velg norsk når du kan
–Løkprodusentene er stort sett ferdig med å høste årets løk. Lagrene begynner å fylle seg godt opp, og kvaliteten ser bra ut. Basert på årets produksjon har vi løk på lager i Norge fram mot juni neste år. Norskprodusert løk er et kortreist produkt, så velg norsk når du kan, sier ernæringsrådgiveren.
Fakta om løk
Flere fakta om løk og gode oppskrifter finner du her: Godt med løk | FRUKT.no
All type løk gjør godt for helsen, lær mer om de forskjellige typene her: Løkguide
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom