Frende Forsikring

Derfor bør du ikke stole blindt på arbeidsgiveren din

Del

3 av 10 sjekker ikke pensjonen sin fordi de stoler på arbeidsgiver. Samtidig har en million ansatte den dårligste pensjonsavtalen loven tillater.

Finn ut hva du har i pensjon i dag, så vet du om du bør ta grep på egen hånd.
Finn ut hva du har i pensjon i dag, så vet du om du bør ta grep på egen hånd.

- Jeg blir bekymret av at så mange stoler blindt på arbeidsgiver. De fleste er ikke godt nok dekket gjennom jobben. En million arbeidstakere har minimumsavtalen, med to prosent sparing, sier pensjonsekspert i Frende Forsikring, Tord Tøsse.

Ubehagelig overraskelse
Bare 4 av 10 har sjekket hvilke pensjons- og forsikringsordninger de har, viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet. Pensjonseksperten tror mange kan få seg en ubehagelig overraskelse den dagen de sjekker hva de får i pensjon.

- Mange har planer om å selge huset og flytte i leilighet, men vi ser flere som må ta opp lån og som opplever at mye av pensjonen går til å betale gjeld, sier Tøsse.

Viser pensjonsoversikten din at du får mindre i pensjon enn du føler du trenger, kan du spare selv.

- Alle bør ta stilling til dette, helst tidlig i karrieren. Og spesielt om du har høy lønn eller jobber redusert kan du bli overrasket når du sjekker hva du faktisk får gjennom folketrygden, sier Tøsse.

Arbeidsgiver slipper billig
- Ofte vil arbeidsgiver holde kostnadene nede. Hvis det ikke er oppmerksomhet rundt ansattgoder som pensjon og forsikring på arbeidsplassen kan de slippe billig unna, sier Tøsse.

Pensjonseksperten poengterer at ansatte med gode ordninger oftere vet om dette, enn de som har dårlige.

- Bedrifter som tilbyr gode ordninger bruker gjerne ressurser på å fortelle de ansatte om det. De bruker også ansattgodene i rekruttering og for å beholde de beste folka, sier han.

2 av 3 ønsker økt sparing
- Heldigvis ser vi at ansatte er i ferd med å bli mer interessert. 2 av 3 spurte i Frendeundersøkelsen sier at de ønsker økt sparing til pensjon i neste lønnsrunde. Folk blir mer bevisste, sier Frendes pensjonsekspert.

En undersøkelse fra konsulentselskapet Mercer viser også at stadig flere bedriftsledere planlegger å øke sparingen til sine ansatte i nærmeste framtid.

De unge våkner
Frendeundersøkelsen, som er utført av YouGov, viser at 55 prosent av 18-29 åringer har sjekket pensjonen sin på jobben. Blant 30-39 åringer har 60 prosent sjekket, mens 58 prosent av de som er i 40-årene har kontroll på jobbordningene.

- De yngre har virkelig tatt tak. De er nesten like flinke til å sjekke ordningene sine som de som er 10-20 år eldre, sier Tord Tøsse.

Får ikke nok info på jobben 
Undersøkelsen til Frende spurte også om folk føler de får nok info om pensjonsordningen fra arbeidsgiver. Her svarer hele 47 prosent at de ikke får nok info eller at de ikke får info i det hele tatt. Syv prosent mener de får nok info, men ikke gidder å lese det de får.

- Alle ansatte får et forsikringsbevis hvert år, enten som brev eller i nettpostkassen. Det er tydeligvis ikke nok. Her bør arbeidsgivere være mer proaktive, sier pensjonseksperten i Frende.

Overraskende mange ansatte vet ikke hvor de finner informasjon om pensjonen sin.

- Får du ikke informasjon der du jobber, kan du bruke nettsider som NAV, Norsk Pensjon eller Min Pensjon, sier Tord Tøsse.

TIPS: Ta denne pensjonssjekken i dag

  • Hvor mye sparer arbeidsgiveren til pensjon for deg?
  • Hvor stor andel av sparingen din er i aksjefond? Hvis det er mange år til du skal gå av er det lurt å ha høy andel sparing i fond.
  • Hvor mye får du utbetalt fra folketrygden og arbeidsgiver? Er dette nok for deg til å leve på som pensjonist?
  • Er svaret i punktet over nei? Vurder egen sparing.

FAKTA: Derfor sjekker vi ikke pensjonen vår

Her er hovedgrunnene til at folk ikke sjekker pensjonen sin, ifølge Frendeundersøkelsen:

  • Jeg synes det er vanskelig (40 prosent)
  • Jeg stoler på arbeidsgiveren min (31 prosent)
  • Jeg bryr meg ikke (15 prosent)
    (Kilde: Frende Forsikring) 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Finn ut hva du har i pensjon i dag, så vet du om du bør ta grep på egen hånd.
Finn ut hva du har i pensjon i dag, så vet du om du bør ta grep på egen hånd.
Last ned bilde
Pensjonsekspert i Frende Forsikring, Tord Tøsse.
Pensjonsekspert i Frende Forsikring, Tord Tøsse.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom