FN-sambandet

Denne uka i FN: Ti konflikter du bør følge

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Det har vært flere militærkupp i Vest-Afrika de siste årene, der det nyeste tilfellet i Niger kan føre til krig. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
Det har vært flere militærkupp i Vest-Afrika de siste årene, der det nyeste tilfellet i Niger kan føre til krig. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Ti konflikter du bør følge høsten 2023

Her er det som antas å bli de ti mest aktuelle konfliktene i verden denne høsten. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

I august har USA presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I september vil Albania holde presidentskapet.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil diskutere situasjonen i Midtøsten og Palestina, etterfulgt av en «hastediskusjon» om Kypros, grunnet angrepet på FN-styrkene forrige fredag. Du kan lese mer om saken under. Senere på dagen vil Rådet diskutere den humanitære situasjonen i Syria.

Tirsdag: Rådet skal, etter planen, diskutere arbeidet til FNs politiske og fredsbyggende oppdrag i Libya (UNSMIL), og sanksjonsregimet mot landet.

Onsdag: Sikkerhetsrådet vil diskutere situasjonen i Syria, samt Myanmar.

Torsdag: Rådet vil diskutere Ukraina og FNs fredsbevarende styrke i Libanon (UNIFIL).

Fredag: Rådet vil diskutere generalsekretærens halvårlige rapport om trusselen fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL/Da'esh) mot internasjonal fred og sikkerhet.

Kypros: FN-sjefen fordømmer angrep mot FNs fredsbevarende styrker. Les saken på UN News.

DR Kongo: Hvordan overlevende etter seksuell vold helbredes, med hjelp fra UNFPAs frontlinjearbeidere. Les saken på UNFPAs sider.

Menneskerettigheter

null
Nå er det to år siden Taliban kom til makten i Afghanistan og innførte skoleforbudet for ungdomsjenter i landet. En ny FN-kampanje vil rette søkelyset mot den dype fortvilelsen Afghanistans jenter opplever, men også deres utrolige motstandskraft og styrke. Foto: OCHA/Sayed Habib Bidel

Afghanistan: Jenters stemmer klanger høyt gjennom ny FN-kampanje

FN har lansert en kampanje for å heve stemmene til unge afghanske jenter som er fratatt sin grunnleggende rett til utdanning. Les saken på fn.no.

Niger: Demokrati og livene til de mest sårbare står på spill, sier FNs menneskerettighetssjef. Les saken på OHCHRs sider.

Skeiv rett – en oversikt over utvalgte deler av menneskerettsvernet til lhbti+-personer. Les rapporten på NHRIs sider.

Arbeidsliv

null
En fersk ILO-rapport retter søkelyset mot forskjellige lands kompetansehevingsprogrammer, og hvorvidt disse er av nytte for å sikre sosial inkludering. Foto: ILO/M. Crozet

ILO: Kompetanseinvestering kan minske ulikheter

En fersk rapport analyserer kompetansehevingsprogrammer rundt om i verden, og viser hvordan man kan forbedre tilgang til og deltakelse i livslang læring – for de som trenger det mest. Les saken på fn.no.

Omsorgspersoners dårlige arbeidsforhold truer rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Les saken på UN News.

Ukraina: Selskaper investerer i fremtiden, på tross av krigen. Les saken på ILOs sider.

Regjeringen vil gi sjøfolk like rettigheter. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

null
WFPs operasjoner er helt avhengige av frivillige bidrag. For de neste seks månedene trenger WFP totalt 1,05 milliarder dollar i finansiering. Så langt er kun 28 prosent av disse midlene sikret. Foto: YPN/OCHA

Jemen: Kritisk finansieringsmangel truer livsviktig mathjelp

Verdens matvareprogram (WFP) står overfor en dyp finansieringskrise – fra og med september – for sine Jemen-programmer. Dette vil tvinge organisasjonen til å ta vanskelige beslutninger om ytterligere kutt i mathjelpsprogrammer over hele landet i høst, og alle store programmer vil bli berørt. Les saken på WFPs sider.

Etiopia: FN og partnere når millioner av mennesker over hele landet, samtidig som 1,2 millioner barn lider av akutt underernæring. Les saken på UN News.

Helse

null
Verdens helseorganisasjon (WHO) har innkalt til det første globale toppmøtet om alternativ medisin, med India som vertskap. Alternativ medisin har vært brukt gjennom mange århundre – på tvers av sivilisasjoner. Flere tyr også nå til alternativ medisin for å møte deres helse- og velværebehov. Foto: Freestocks/Unsplash

Er alternativ medisin nøkkelen til å oppnå globale helsemål?

Et WHO-toppmøte har, for første gang, utforsket hvordan alternativ medisin kan drive fremgang innen global helse og bærekraftig utvikling. Les saken på fn.no.

WHO lanserer nytt globalt initiativ for digital helse støttet av G20-presidentskapet. Les saken på WHOs sider.

DR Kongo: Barn står overfor det verste kolerautbruddet på seks år. Les saken på UN News.

Klima og miljø

null
Den råtnende supertankeren FSO Safer er fortøyd ca. 9 km utenfor Jemens vestkyst. Siden slutten av juli har en FN-ledet operasjon klart å fjerne over én million fat råolje fra tankeren. Her ser man erstatningsfartøyet Jemen (som tidligere het Nautica), rett ved siden av FSO Safer og det lille støttefartøyet Ndeavour, under oljeoverføringen. Foto: Boskalis

Jemen: FN har avverget katastrofalt oljeutslipp med norsk støtte

FN har berget over én million fat råolje fra en rustende supertanker. Les saken på fn.no.

Norges bidrag til FNs grønne klimafond

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereims har svart på spørsmål fra Ingrid Fiskaa (SV) om Norge kommer til å øke sitt bidrag til det FNs klimafond (GCF). Les saken på regjeringens sider.

UNDP: Et nytt nasjonalt karbonregister vil hjelpe land med å nå klimamål. Les saken på UNDPs sider.

IFAD: Investeringer i fattige småskalabønder gir betydelige klima- og miljøfordeler. Les saken på IFADs sider.

NHO og LO: Norsk luftfart må bli utslippsfri. Les saken på NHOs sider.

Utdanning

null
FN-sambandet tilbyr flere spennende aktiviteter gjennom skoleåret 2023/2024. Foto: FN-sambandet

Velkommen tilbake til nytt skoleår!

Her finner du en oversikt over aktiviteter FN-sambandet tilbyr gjennom skoleåret 2023/2024. Les saken på fn.no.

Nye retningslinjer for ansvarlig internasjonalt kunnskapssamarbeid. Les saken på regjeringens sider.

FN-sambandet mener

null
Ambassadør Mona Juul har kunngjort at hun går av som FN-ambassadør i New York. Merete Brattested, ekspedisjonssjef for multilateral avdeling i UD, skal ta over rollen. Foto: Magent Fotobyrå/Knut Neerland

Mona Juul går av som FN-ambassadør

Ambassadør Mona Juul takker for seg etter fire og et halvt år ved FN-delegasjonen i New York. — Hennes innsats i Sikkerhetsrådet på vegne av Norge har vært uvurderlig, i en svært vanskelig sikkerhetspolitisk periode, sier FN-sambandets generalsekretær. Les saken på FN-delegasjonens sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

  • 20.–24. august: Verdens vannuke i Stockholm. Les mer her.
  • 22. august: Møte i regjeringens kontaktutvalg for partene i arbeidslivet, med sysselsetting av ukrainske flyktninger som tema. Les mer her.
  • 23. august: Lansering av UNEPs rapport «Avløpsvann – snu problemet til en løsning». Les mer her.

Fra FN-kalenderen

21. august: Internasjonal dag til minne om ofrene for terrorisme

22. august: Internasjonal dag for ofrene som rammes av vold på grunn av religion eller livssyn

23. august: Internasjonal dag til minne om slavehandelen

29. august: Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning

30. august: Internasjonal dag for ofre for tvungen forsvinning

31. august: Internasjonal dag for mennesker av afrikansk avstamning

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye