Frende Forsikring

Denne praten må du ta før skolestart

Del
1 av 3 foreldre har ikke snakket med barna sine om nettvett. Nå begynner et nytt skoleår.
Før skolestart er det lurt å ta en prat om nettvett med barna. Det kan forhindre mobbing. Foto: iStock.
Før skolestart er det lurt å ta en prat om nettvett med barna. Det kan forhindre mobbing. Foto: iStock.

- Digital oppdragelse bør stå på timeplanen til foreldre før skolestart, det kan forhindre mobbing, sier produktsjef hos Frende Forsikring, Einar Brekken.

Tallene kommer fram i en landsrepresentativ undersøkelse Frende har fått utført.

Økende problem
- Det er viktig at foreldre engasjerer seg i det barna gjør på internett. Det foregår mye mobbing og deling av uønsket innhold i sosiale medier uten at foreldre får vite om det. Det er et økende problem og vi håper foreldre tar en prat nå inn mot skolestart, sier Brekken.

Med skolestart og nye vennskap koker aktiviteten i sosiale medier. Bilder og videoer florerer.

- Det er en spennende tid, men den kan også gi grobunn for mobbing, uthenging og utfrysing, sier Rikard af Sandeberg som er administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty.

Foreldre vet ikke hva barna opplever
Han anbefaler de voksne å sette seg inn i hvilke sosiale medier barnet bruker.

- Ta en prat med de unge og finn en tone som gjør at barnet skjønner at du er genuint opptatt av det han eller hun driver med, sier Sandeberg.

- I dag vet foreldre altfor lite om hva som foregår, sier Einar Brekken.

Det bekrefter undersøkelsen som er gjennomført av YouGov for Frende Forsikring. Der svarer nemlig hele 44 prosent av de spurte foreldrene at de ikke føler de vet nok om hva barna deres gjør og opplever på nettet.

- Det er bare du selv som kan få mer oversikt og informasjon, men da må du snakke om det, sier Brekken.

Forteller ikke at de blir mobbet
Tall fra Medietilsynet viser at stadig flere unge gutter utsettes for nettmobbing.
- 40 prosent av gutter mellom 15 og 16 år sier at de har vært utsatt for nettmobbing. 30 prosent av jentene sier det samme, sier Brekken.

Nesten halvparten sier at de aldri forteller noen om mobbingen.

- Det er alvorlig at så mange aldri forteller at de blir plaget. Foreldre spiller en viktig rolle for å få unge til å fortelle om vonde ting de opplever, sier produktsjefen i Frende.

I barn og medier-undersøkelsen til Medietilsynet kommer det også fram at 29 prosent av de mellom 9 og 18 år har opplevd at noen har vært slemme eller mobbet dem på internett, spill eller mobil.

Rikard af Sandeberg hos cxLoyalty ber foreldre være på hugget når barna deres oppretter kontoer på sosiale medier.

- Ha en avtale om å være sammen med barnet når kontoer opprettes, slik at dere kan se på sikkerhetsinnstillingene sammen. Snakk om hvilke personlige opplysninger som skal deles, og sørg for at de kun er synlige for dem barnet ditt har godkjent som venner eller følgere, sier han.

Ta passordpraten
- Sikkerhetsinnstillinger er der for å beskytte, så sett profilen i privat modus. Da er det kun venner som kan se alt innholdet. Private kontoer gjør det også vanskeligere for andre å stjele bilder eller informasjon fra barnets konto, fortsetter Sandeberg.

- Du bør lære barnet hva som er et sikkert passord og fortelle at de aldri må dele dette med andre. Ikke engang bestevennen eller kjæresten, sier Einar Brekken.

Bryter loven med bilder på sosiale medier
Det er viktig å lære barn at de ikke kan legge ut bilder av andre på nettet og sosiale medier uten tillatelse. Det er faktisk et lovbrudd. Frendeundersøkelsen viser at her har foreldre også kraftig forbedringspotensial.

- Halvparten spør ikke om lov før de deler bilder av andre på sosiale medier. Hvis ikke foreldre gjør det selv, hvordan skal de da være gode forbilder for barna, spør produktsjefen i Frende.

Hovedregelen er å spørre om lov før du legger ut bilde av andre personer.

- Selv om du mener det godt er det ulovlig å legge ut bilder av eller personlige opplysninger om andre uten deres samtykke, sier Rikard af Sandeberg.
Og husk at hvis noen forandrer mening må bildet tas bort igjen.

Du kan ikke stoppe alt
Det er dessverre slik at uansett hva du som forelder gjør kan barnet ditt bli offer for nettmobbing. Da må du vite hva du bør gjøre.

- Vis barnet at du er tilstede, engasjert og fordomsfri. Da er det mer sannsynlig at barnet kommer til deg hvis det opplever noe ubehagelig. Du kan også fortelle at det er trygt å snakke med helsesøster på skolen. Det er ikke alt barnet er komfortabel med å snakke om med mamma eller pappa, sier Einar Brekken.

- Fortell barnet at det går an å rapportere eller blokkere brukere. Det har vist seg at det kan gjøre vondt verre å svare på mobbemeldinger, krenkende eller seksuelle henvendelser fra andre, sier Sandeberg.

Hvis det foregår mobbing på skolen bør du snakke med lærer eller rektor. Hvis barnet får trusler eller meldinger er det lurt å ta skjermbilder av disse før du tar det videre med skole, helsesøster, politi eller andre foreldre.

Sjekk om du har dekning for nettmisbruk
Hvis bilder eller informasjon om barnet ditt er spredt på nettet er det vanskelig å stoppe. Hvis dette skjer bør du sjekke om forsikringen din kan hjelpe deg. Noen selskap har nemlig dekningen "hjelp ved nettmisbruk".

- Det er en stor og tidkrevende jobb å skulle stoppe spredningen av bilder og liknende på nettet selv. Derfor ønsker mange hjelp av forsikringen til å få fjernet materialet, sier Einar Brekken i Frende. Forsikringsselskapet kan også gi deg gode råd for å redusere risikoen for nettmisbruk. 

TIPS: Slik lærer du barna nettvet

  • Snakk om hva som er ok å dele og ikke på sosiale medier
  • Gå gjennom sikkerhetsinnstillingene med barnet
  • Gjør innhold kun synlig for venner
  • Lær barnet å ikke dele passordet sitt med andre
  • Fortell barnet at han/hun ikke kan legge ut bilder av andre uten å ha spurt dem om det er greit
  • Be barnet komme til deg hvis han/hun opplever noe ekkelt på nett

FAKTA: Hva er nettmisbruk?

Nettmisbruk kan for eksempel være

  • Bilder og videoer på avveie
  • Krenkende kommentarer eller trusler
  • Personlige opplysninger spredt av andre
  • Hacking av e-post, mobil eller pc
  • Falske profiler på sosiale medier
  • Mobbing eller uthenging av barn på nett
  • Stjålet informasjon som brukes til utpressing

TIPS: Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet?

  1. Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet.
  2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd.
  3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk vil de ta saken videre.

LES MER: Om barn og mediebruk

Sider for barn og ungdom

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Før skolestart er det lurt å ta en prat om nettvett med barna. Det kan forhindre mobbing. Foto: iStock.
Før skolestart er det lurt å ta en prat om nettvett med barna. Det kan forhindre mobbing. Foto: iStock.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye