Denne appen kan redde livet ditt

Del

Høstjakten er godt i gang og nå starter høstferien. Det betyr at mange nordmenn beveger seg ut i naturen. Skulle en ulykke eller akutt sykdom oppstå kan appen «Hjelp 113» fortelle redningsmannskapene hvor du befinner seg.

Ved å bruke appen blir posisjonen din sendt automatisk til 113-sentralen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Ved å bruke appen blir posisjonen din sendt automatisk til 113-sentralen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Hvis redningsetatene ikke vet nøyaktig hvor den skadde eller syke er, kan det oppstå forsinkelser.  

- Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, sier pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse. 

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er.

 - Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt frem er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo. 

Én million nedlastinger

Appen «Hjelp 113» er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og over én million har lastet den ned. Man kan laste den ned fra Google play eller App store, avhengig av hva slags telefon man har.

Hvis man har en eldre versjon av appen, er det viktig å oppdatere den og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen automatisk blir sendt til 113-sentralen.  

Se video av hvordan man installerer appen her: https://vimeo.com/278138535

Kan redde flere

Oppdateringen av appen skjer i samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin. 

 - Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet. 

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge. 

Se video av hvordan appen fungerer ferdig installert her: https://vimeo.com/278137715

Hvordan installere 113-appen
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ved å bruke appen blir posisjonen din sendt automatisk til 113-sentralen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Ved å bruke appen blir posisjonen din sendt automatisk til 113-sentralen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Last ned bilde
For pilot Geir Arne Mathiesen er det avgjørende å komme raskt frem til pasienten.  Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
For pilot Geir Arne Mathiesen er det avgjørende å komme raskt frem til pasienten. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Storgata 33
0184 Oslo

64 90 44 50http://www.norskluftambulanse.no

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon med mer enn 300 000 givere og støttespillere, i tillegg har vi nesten 3700 støttebedrifter. 

Målet er å utvikle luftambulansetjenesten gjennom forskning, undervisning og utviklingsprosjekter til beste for akutt syke og alvorlig skadde.

Stiftelsen representerer et av Europas største forskningsmiljøer innen akuttmedisin utenfor sykehus. 

Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse AS, er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse AS er operatør på Norges tolv luftambulansebaser. Luftambulansetjenesten er offentlig finansiert. 

 

 

Følg saker fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom