Den ultimate matpakkeguiden

En undersøkelse i regi av opplysningskontorene i landbruket før sommerferien viste at de fleste matpakker fortsatt lages av mor og tar opptil ti minutter å lage. Undersøkelsen viser at matpakkesmørerne er mest opptatt av smak og sunnhet og at det skal være nok mat i matboksen. De er mindre opptatt av at matpakken skal være innbydende, delikat eller «fancy».
Undersøkelsen viste også at 39 prosent følte på altfor mye press og mas rundt det å lage spennende matpakker.
Husk at det viktigste med en matpakke er at den blir spist! Senk skuldrene, og dropp forventninger om en stilig og trendy matpakke.
Her finner du noen praktiske tips til sunne og mettende matpakker som barnet ditt spiser opp.
Praktiske tips
- Lag matpakker som kan spises raskt! Slik kan du sørge for at barna får i seg nok næring, og dessuten reduserer du matsvinn fra halvspiste matpakker. Du trenger ikke lage noe festmåltid, vanlig matpakke med brødskiver, litt frukt og melk er helt perfekt.
- Planlegg matpakkene og gjør det enkelt ved å ha et lite av lager bakverk i fryseren. Grove pizzasnurrer, grove muffins med cottage cheese, grove rundstykker eller annet.
- Har du litt ekstra tid på morgenen kan du lage litt «ferskvare», for eksempel grove vafler, grove pannekaker, wraps eller omelettmuffins.
- Lag restemat-matpakker. Enkelt, godt og et bidrag til å redusere matsvinnet.
- Når du har dårlig tid: Velg favorittpålegget og varier tilbehøret. Legg på litt purre, rødbeter, agurk eller annet så blir det litt variasjon i smakene.
- Frossen yoghurt kan fungere som et kjøleelement for resten av matpakken. Legg barnas yoghurt i fryseren kvelden i forveien, putt den i en liten pose eller legg litt papir rundt for å fjerne den lille kondensen som dannes når den tiner. Slik holder du både yoghurten og annen niste kald.
- Lag matpakke sammen med barna! Prøv å få med barna på å lage sine egne matpakker. Det fører ofte til at de spiser mer av matpakken, og det gjør dem også bedre rustet til å lage mat senere i livet.
Slik blir matpakken sunn
- Velg grovt brød og fullkornsprodukter. Disse inneholder godt med fiber som bidrar til å holde blodsukkernivået mest mulig stabilt, noe som er bra for både konsentrasjon og læring.
- Yoghurt er ypperlig lunsjmat til barn, og utvalget av yoghurt uten eller med lite tilsatt sukker har aldri vært større enn det er i dag. Barn i vekst har et høyt behov for næringsstoffer, og yoghurt i matpakken bidrar med blant annet kalsium, jod, B-vitaminer og proteiner av god kvalitet.
- Bruk varierte påleggssorter: Mager ost, magert kjøttpålegg, egg og fiskepålegg. Dette er gode proteinkilder som hjelper til med å holde metthetsfølelsen lenger.
- Legg ved oppskåret frukt og grønt, og bruk rikelig med bær, frukt og grønnsaker i matpakken.
- Litt usaltede nøtter og avokado er smart. De inneholder det sunne, umettede fettet, samt flere vitaminer og mineraler.
- Husk sunn drikke! Melk, sammen med en sunn matpakke, kan gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi i tillegg til en rekke næringsstoffer i løpet av skoledagen.
Nøkkelord
Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom