Kulturminnefondet

Den ukjente hytta til billedkunstner Nikolai Astrup reddes

Del

Den tidligere ukjente hytta til Astrup skal nå settes i stand og brukes til formidling for allmennheten. Til dette arbeidet får eierne Elisabeth Astrup og Kari Astrup hele 634.000 kroner fra Kulturminnefondet.

Stova er et viktig kulturminne med høy regional verdi og ligger ved Sanddalselva i Jølster kommune. Hit «rømte» Astrup for å få fred og inspirasjon som han selv skrev i sine brev. Hytta er en enkel sperrestove med lave dører og små vinduer, noe som gjenspeiler enkle og fattige kår.

Fredag den 14. juni kl. 12.00 kommer direktøren for Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, til hytta for å overraske eierne med den store summen.

Astrup fikk satt opp hytta på nåværende plass omkring 1912. Det er uvisst eksakt når den ble bygget, men fagfolk mener den kan være fra 1860-tallet.

Hytta er nå i dårlig forfatning, men ska,l etter å ha blitt satt i stand, stilles til rådighet for et formidlingsopplegg i regi av Sogn og Fjordane Kunstmuseum/ Astruptunet Museum.
I styrets vurdering ble den høye kulturminneverdien og at hytta åpnes for allmennheten vektlagt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Kulturminnefondet

Kulturminnefondet
Kulturminnefondet
Bergmannsgata 17
7374 Røros

73 10 36 00http://www.kulturminnefondet.no

Kulturminnefondet er et lavterskeltilbud og en rendyrket tilskuddsordning for private eiere av verneverdige kulturminner. Vi skal bidra til at et mangfold av kulturminner og kulturmiljøer bevares, så de kan benyttes som grunnlag for framtidig opplevelse, utvikling og verdiskaping.

For å få støtte må eier søke oss. Midlene blir fordelt gjennom vedtak gjort av Kulturminnefondets styre.

Les mer på våre nettsider.

 

Følg saker fra Kulturminnefondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturminnefondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturminnefondet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom