Ringnes

Den optimale guiden til drikkevaretemperatur i sommer

Del

Kaster du pilsen utålmodig i fryseren eller åpner du en nykjøpt pils fra butikken så snart du kommer hjem? Uansett går du glipp av noe av det beste pilsen har å by på.

Emma Bjørke Wellén er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes. (Foto: Bård Gudim)
Emma Bjørke Wellén er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes. (Foto: Bård Gudim)

– Å drikke en pils som er for kald blir som å gå på symfonikonsert med ørepropper, mener Emma Bjørke Wellén.

Hun er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes, og forteller at øl sjelden smaker noe særlig i det hele tatt hvis det serveres under 3 °C.

– Selv om det er sommer og sol og varmt i været, er det viktig å ikke ta noen på ordet når de ønsker seg en «iskald pils». Temperaturen på ølet har nemlig stor betydning for både aroma og smak, sier Bjørke Wellén.

5 fakta om pils og temperatur

1. Pils under 3 °C mister mye smak og oppleves som tynn.
2. «Kjøleskapskald pils» på rundt 4 °C oppleves som frisk og tørsteslukkende.
3. Sammen med mat kan pils som holder rundt 6 °C smake bedre.
4. Pilsens aroma reduseres kraftig ved kaldere temperaturer.
5. Varmere temperaturer fremhever fylde, maltpreg, sødme og surhet

Unngå «tynn» pils
Når pilsen er for kald, får ikke de aromatiske forbindelsene i ølet utviklet seg slik de skal, og pilsen mister mye smak og aroma.

Bjørke Wellén forklarer at dette også gjør at den smaker tynnere. Samtidig mister pils som serveres for varm friskheten de fleste forventer fra et lyst lagerøl.

– Når vi ønsker oss en «iskald» pils, er det derfor lurt å tenke kjøleskapstemperatur – rundt 4 °C, sier hun.

Så hva med pils til mat?
Til mat anbefaler Bjørke Wellén at pilsen bør holde 6–8 °C. Dette gir en mer kompleks og komplett smaksopplevelse. Pils som tappes fra fat på utesteder kan ikke være mye varmere enn rundt 4 °C uten at det dannes for mye skum.

Skal du servere pils til maten hjemme, og har lyst til å prøve å drikke den med litt høyere temperatur, er det bare å ta flasken ut av kjøleskapet litt tidlig og vente til temperaturen har steget litt.

Ikke noe hokuspokus
Smak og behag kan alltid diskuteres, og Bjørke Wellén understreker at det å smake på øl slett ikke er noe hokuspokus.

Men øl inneholder over 800 smakskomponenter, og serveringstemperaturen betyr noe for mange av disse.

– Noen ganger kan det være lurt å ta seg litt ekstra tid til å snuse, smatte og virkelig smake på ølet, for da vil du garantert oppleve nye ting med favorittpilsen din, sier Bjørke Wellén.

Nøkkelord

Bilder

Emma Bjørke Wellén er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes. (Foto: Bård Gudim)
Emma Bjørke Wellén er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes. (Foto: Bård Gudim)
Last ned bilde

Om Ringnes

Ringnes
Ringnes
Thorvald Meyersgate 2
0555 Oslo

22 06 95 00http://www.ringnes.no

Ringnes AS er Norges største bryggeriselskap med ca. 900 medarbeidere. Selskapet eies av Carlsberg Group, som er et av verdens ledende bryggerikonsern. Vi leverer øl, brus og vann til hele det norske drikkemarkedet og vi er stolte av våre mange populære merkevarer!

Følg saker fra Ringnes

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Ringnes på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Ringnes

Støtteerklæring til den norske utelivs- og serveringsbransjen17.11.2020 08:17:50 CETKronikk

Utelivs- og serveringsbransjen er en av de bransjene som først møtes av smitteverntiltakene. Men bransjen står bakerst i køen når fellesskapet gjør opp regningen i krisepakkene. Inn i andre bølge med nedstenging er tiden overmoden for å få på plass en kompensasjonsordning som faktisk hjelper bransjen gjennom krisen. Deretter bør de sikres like momsfordeler som resten av sine bransjekollegaer i reiselivsnæringen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom