Justervesenet

Den norske kilogramprototypen på auksjon

Del

Den 20. mai, på verdens metrologidag, trer det nye SI-systemet i kraft. Det får følger for kilogrammet. Da vil definisjonen knyttes mot Plancks konstant, og dermed vippes loddet i Paris ned fra tronen.

-Det er litt vemodig, men etter 20. mai vil denne bare oppta plass, sier direktør for Justervesenet, Geir Samuelsen.

Den norske prototypen er fra 1889, og ble tildelt Norge som medlem av Meterkonvensjonen. Det ble den gangen laget 40 kopier i platina og iridium, og Norges er nr. 36.

-Det er helt klart mange i Justervesenet som kunne tenkt seg denne i bokhylla hjemme, men det ville nok lett ført til mye misunnelse og dårlig stemning her. Derfor synes vi det er mest rettferdig å auksjonere bort den norske prototypen, og donere pengene til noen som har trukket dårlige lodd her i livet.

Kontakter

Bilder

Om Justervesenet

Justervesenet
Justervesenet
Fetveien 99
2007 KJELLER

64 84 84 84http://www.justervesenet.no

Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.

Følg saker fra Justervesenet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Justervesenet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom