Kasakhstans Ambassade i Norge

Dediserer bok til 30-årsjubileet for nedleggelsen av anlegget for atomprøvesprengning Semipalatinsk

Del

Den norske foreningen Bike for Peace har nylig utgitt boka "Trå til for verdensfreden". Ifølge foreningens grunnlegger, Tore Nærland, utgis boka i anledning 45-årsjubileet for Bike for Peace og 30-årsjubileet for nedleggelsen av anlegget for atomprøvesprengning Semipalatinsk i Kasakhstan. Boka er utgitt på norsk, og det jobbes med en engelskspråklig utgave.

– I denne bokaforteller vi mye om Kasakhstan, blant annetom sykkelrittet Beijing-Almaty-Moskva-Bergen i 2011. Rittetvar til støtte for ofrene av anlegget for atomprøvesprengning nær byen Semey (tidligere Semipalatinsk). Samme årarrangerte vi også sykkelrittet Astana-Semey-Almaty. Boka inneholder ikke bare en interessant og informativ historie, men også flere flotte bilder, sa Tore Nærland under bokpresentasjonen.

Boka forteller også om sykkelrittet Washington-New York, som er til støtte for ikke-spredning av atomsvåpen. Blant deltakerne i rittet var KasakhstansOL-mester Vladimir Smirnov.

 – Kasakhstanseksempel er viktig for bevegelsen mot atomvåpen og for hele verden. Landet har avviklethele sitt atomvåpenarsenal. Vi er takknemlige overfor Kasakhstansførste president, Nursultan Nazarbayev, som også har presentert en rekke viktige initiativer for å avvikle atomvåpen i hele verden, understreket lederen for "Bike for Peace".

Bokpresentasjonen fant sted under sykkelrittet til Bike for Peace gjennomNorges sørlige fylker. Blant deltakerne var det politikere, diplomater, ordførere og flere andre.

Under møter i Arendal, Tvedestrand og Risør, holdt Kasakhstansambassadør til Norge Yerkin Akhinzhanov tale. Den kasakhiske diplomaten snakket om den historiske betydningen av beslutningen om å avvikle verdens fjerde største atomvåpenarsenal og nedlegge atomprøvestedet Semipalatinsk. En beslutning som ble tatt for 30 år siden av Kasakhstans første president, Elbasy Nursultan Nazarbayev.

Under møtene ble publikum også kjent med de viktigste milepælene i Kasakhstansutvikling som uavhengig stat de siste 30 årene, ogde pågående politiske, økonomiske og sosiale reformene i landet.

Under sykkelrittet ble den norske utgaven av boka"Abais dikt og visdomsord" presentert, med utvalgte verk av den kasakhiske forfatteren Abai Kunanbaev. Dette vekket spesiell interesse blant publikum.

I anledning den internasjonale dagen mot kjernefysiske prøvesprengningerden 29. August, vil Bike for Peace arrangere et sykkelrittfra Bern til Genève.

Bilder

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom