De to revene som ble avlivet i Alta hadde ikke rabies
Etter at en rev angrep en baby i en barnevogn i Alta i forrige uke har viltnemda avlivet to rever. Begge var hardt angrepet av hudsykdommen reveskabb, men ingen av revene hadde rabies.
Det ble avlivet en rev på Aronnes og en i Tverrelvdalen som ble sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelse og rutinemessig prøvetakning av rabies.
- Ingen av revene hadde rabies, og det er vi veldig glade for. Obduksjonen Veterinærinstituttet har gjennomført viser at revene som ble avlivet var avmagret. De hadde mistet mye av pelsen, og hadde store områder med skorpedannelser i huden. Tilstanden til revene kan forklare den unormale oppførselen, sier Siv June Hansen, avdelingssjef i Mattilsynet i Finnmark
Mattilsynet vil ha melding om avlivet og selvdød rev på Aronnes
Det ekstraordinære uttaket av rev er nå avsluttet, men for å være på den sikre siden ønsker Mattilsynet fortsatt å bli varslet dersom noen avliver eller finner en selvdød rev i området.
Meld fra hvis du ser ville dyr som er syke eller skadet
Det er miljømyndighetene som har ansvaret for forvaltningen av ville dyr. Hvis du for eksempel ser en rev som har skabb, eller ser en rev som er syk eller skadet kan du ta kontakt med viltnemda i kommunen der du bor.
Fakta om reveskabb:
Reveskabb er forårsaket av en midd (sarcoptes scabiei var vulpes) som graver ganger i huden til reven. Det fører til sterk kløe, skorpedannelser og håravfall. Reven vil etterhvert se pjuskete ut, og blir mindre sky og trekke mot bebyggelse. De fleste rever som blir smittet med reveskabb dør etter en tid.
Midd som faller av verten kan leve noen få dager i miljøet hvis klimaet er gunstig. Frost dreper midden. Den mest vanlige smitteveien er direkte kontakt, men smitte kan også skje indirekte, for eksempel dersom en rev klør seg på et tre, og et annet dyr kommer i kontakt med treet kort tid etterpå.
Hvordan merker jeg at hunden er smittet av reveskabb, og hva gjør jeg?
Hunder kan bli smittet med reveskabb dersom de kommer i kontakt med steder der en rev med skabb har oppholdt seg, for eksempel der den har ligget, rullet seg eller klødd seg.
En hund som har blitt smittet av reveskabb vil få sterk kløe som vanligvis starter i hoderegionen. Det kan etter hvert danne seg skorper og huden blir fortykket, tørr og rynkete.
Har du mistanke om at hunden din har blitt smittet med skabb bør du ta kontakt med dyrlegen for undersøkelse og eventuelt behandling med reseptbelagte antiparasittmidler.
Smitter reveskabb til mennesker eller andre dyr?
Mennesker som håndterer dyr med reveskabb kan oppleve å få et kløende utslett etterpå. Midden kan ikke formere seg på mennesker, så kløen og utslettet vil forsvinne av seg selv etter hvert.
Katter kan en sjelden gang bli smittet av reveskabb. Da vil den klø, særlig på ørene, og etter hvert vil huden få lignende forandringer som de vi ser på hund.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa8.1.2021 12:49:42 CET | Pressemelding
Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland
Slik hjelper du hunden på nyttårsaften28.12.2020 12:00:00 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.
Unngå helsefarlige stoffer i julematen23.12.2020 09:57:18 CET | Pressemelding
Julemat kan være en kilde til uønska kjemiske stoffer. De kan også dannes i maten når du lager den. Her er noen tips til hvordan få en høytid med færre uønska stoffer i julematen.
Slik gir du hunden en fin jul22.12.2020 10:21:07 CET | Pressemelding
Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet, gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.
God mathygiene i julestria21.12.2020 10:45:43 CET | Pressemelding
Selv om smitteverntiltak vil legge kraftige begrensninger på årets julefeiring, er fortsatt god mat og god drikke en viktig av høytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
Ranavassdraget med Tverråga er friskmeldt for parasitten Gyrodactylus salaris17.12.2020 12:03:23 CET | Pressemelding
Mattilsynet har friskmeldt Ranavassdraget med Tverråga, en av Norges mest kjente lakseelver, for parasitten Gyrodactylus salaris.
Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 202015.12.2020 10:28:05 CET | Pressemelding
Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom