Opplysningskontoret for frukt og grønt

De beste potetene til julemiddagen

Del
Poteten er en naturlig del av de fleste norske julemåltider, men potet er jo ikke bare potet. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt gir de beste rådene til valg av potet til julemiddagen, og til hvordan du kan unngå å koke i hjel mandelpoteten.
Hvilken potetsort liker du best til julematen?
Hvilken potetsort liker du best til julematen?

Forskjellige preferanser i Nord og Sør

Poteten har lang tradisjon i Norge og er en viktig følgesvenn til nesten alt som serveres i jula.

– Mange har nok sin egen favoritt. Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne, forteller Gulbransen.

Tidligere undersøkelser viser at over halvparten av oss velger Mandelpotet til julematen. I Nord-Norge er Gulløye en favoritt og på Vestlandet er det Kerrs Pink som gjelder [1].

Beste potet til pinnekjøtt og ribbe

– Til pinnekjøttet passer de samme potetene som til ribbe. Mange liker en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt, spesielt til ribben. Om du ønsker en smaksnøytral potet, velger du Asterix eller Folva, sier hun.

Velg en smaksrik potet til lutefisken

Gulbrandsen anbefaler en potet med mye smak til lutefisken.

– Mandelpotet er en sikker vinner her, men også Gulløye og Ringerikspoteten, med sin melne konsistens og kraftige potetsmak, er et godt og eksklusivt valg. Dette er to sorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet, henholdsvis nord for polarsirkelen og området rundt Tyrifjorden.

Kokt i hjel mandelpoteten en gang for mye?

– Det er fort gjort å koke, spesielt mandelpotetene, for mye. Kunsten er å unngå at potetene sprekker og koker i stykker. Skulle uhellet være ute er det heller ikke verre enn å lage en enkel potetmos av dem. Senk kravene og pust med magen, det går bra, sier Toril og forklarer videre hvordan potetene bør kokes;

– Ingen poteter må fosskoke. La mandelpotetene småkoke i 5-6 minutter. Trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre. Unngå å stikke for mye i dem. Legg et kjøkkenhåndkle og lokk over kjelen og la de dampe seg tørre. Da kommer den deilige mandelpotetsmaken fram. Om du koker potetene i god tid kan du pakke hele kjelen inn i dyna! Da vil potetene holde seg fine og varme.

Gulbransen sier hun gjerne serverer potetene med skrellet på, på den måten blir det mindre hektisk for vertskapet.

– Hver gjest skreller sine egne poteter, mens resten av maten kommer på bordet. Det synes alle er helt greit.

[1] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Epinion på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2016.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hvilken potetsort liker du best til julematen?
Hvilken potetsort liker du best til julematen?
Last ned bilde
Toril Gulbrandsen.
Toril Gulbrandsen.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom