De beste potetene til julemiddagen
Forskjellige preferanser i Nord og Sør
Poteten har lang tradisjon i Norge og er en viktig følgesvenn til nesten alt som serveres i jula.
– Mange har nok sin egen favoritt. Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne, forteller Gulbransen.
Tidligere undersøkelser viser at over halvparten av oss velger Mandelpotet til julematen. I Nord-Norge er Gulløye en favoritt og på Vestlandet er det Kerrs Pink som gjelder [1].
Beste potet til pinnekjøtt og ribbe
– Til pinnekjøttet passer de samme potetene som til ribbe. Mange liker en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt, spesielt til ribben. Om du ønsker en smaksnøytral potet, velger du Asterix eller Folva, sier hun.
Velg en smaksrik potet til lutefisken
Gulbrandsen anbefaler en potet med mye smak til lutefisken.
– Mandelpotet er en sikker vinner her, men også Gulløye og Ringerikspoteten, med sin melne konsistens og kraftige potetsmak, er et godt og eksklusivt valg. Dette er to sorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet, henholdsvis nord for polarsirkelen og området rundt Tyrifjorden.
Kokt i hjel mandelpoteten en gang for mye?
– Det er fort gjort å koke, spesielt mandelpotetene, for mye. Kunsten er å unngå at potetene sprekker og koker i stykker. Skulle uhellet være ute er det heller ikke verre enn å lage en enkel potetmos av dem. Senk kravene og pust med magen, det går bra, sier Toril og forklarer videre hvordan potetene bør kokes;
– Ingen poteter må fosskoke. La mandelpotetene småkoke i 5-6 minutter. Trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre. Unngå å stikke for mye i dem. Legg et kjøkkenhåndkle og lokk over kjelen og la de dampe seg tørre. Da kommer den deilige mandelpotetsmaken fram. Om du koker potetene i god tid kan du pakke hele kjelen inn i dyna! Da vil potetene holde seg fine og varme.
Gulbransen sier hun gjerne serverer potetene med skrellet på, på den måten blir det mindre hektisk for vertskapet.
– Hver gjest skreller sine egne poteter, mens resten av maten kommer på bordet. Det synes alle er helt greit.
[1] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Epinion på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2016.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Fruktkonsumet går ned- Sparer vi oss til dårlig helse?26.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Inntaket av frukt gikk ned i 2022, dette bekreftes i den helt ferske Frukt- og grøntstatistikken som ble presentert på Bjørvika torsdag denne uken. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener det kan være flere årsaker til nedgangen.
Frukt og grønt taper på alle fronter- det samme gjør forbrukerne23.3.2023 09:44:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider. Tall som viser at vi spiser mindre frukt og grønt gir grunn til bekymring, sier generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen.
Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?14.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Nest etter brød og bakervarer er det frukt og grønt norske forbrukere kaster mest av. Mye av maten som kastes er fullt spiselig, men mange føler seg usikker på hvor grensen går og hva man kan gjøre med rester og det som ikke lenger ser like friskt ut (1).
5 middager til hele familien til under 500 kr12.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
En god middag trenger hverken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.
Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?10.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom