De beste potetene til julemiddagen
Forskjellige preferanser i Nord og Sør
Poteten har lang tradisjon i Norge og er en viktig følgesvenn til nesten alt som serveres i jula.
– Mange har nok sin egen favoritt. Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne, forteller Gulbransen.
Tidligere undersøkelser viser at over halvparten av oss velger Mandelpotet til julematen. I Nord-Norge er Gulløye en favoritt og på Vestlandet er det Kerrs Pink som gjelder [1].
Beste potet til pinnekjøtt og ribbe
– Til pinnekjøttet passer de samme potetene som til ribbe. Mange liker en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt, spesielt til ribben. Om du ønsker en smaksnøytral potet, velger du Asterix eller Folva, sier hun.
Velg en smaksrik potet til lutefisken
Gulbrandsen anbefaler en potet med mye smak til lutefisken.
– Mandelpotet er en sikker vinner her, men også Gulløye og Ringerikspoteten, med sin melne konsistens og kraftige potetsmak, er et godt og eksklusivt valg. Dette er to sorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet, henholdsvis nord for polarsirkelen og området rundt Tyrifjorden.
Kokt i hjel mandelpoteten en gang for mye?
– Det er fort gjort å koke, spesielt mandelpotetene, for mye. Kunsten er å unngå at potetene sprekker og koker i stykker. Skulle uhellet være ute er det heller ikke verre enn å lage en enkel potetmos av dem. Senk kravene og pust med magen, det går bra, sier Toril og forklarer videre hvordan potetene bør kokes;
– Ingen poteter må fosskoke. La mandelpotetene småkoke i 5-6 minutter. Trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre. Unngå å stikke for mye i dem. Legg et kjøkkenhåndkle og lokk over kjelen og la de dampe seg tørre. Da kommer den deilige mandelpotetsmaken fram. Om du koker potetene i god tid kan du pakke hele kjelen inn i dyna! Da vil potetene holde seg fine og varme.
Gulbransen sier hun gjerne serverer potetene med skrellet på, på den måten blir det mindre hektisk for vertskapet.
– Hver gjest skreller sine egne poteter, mens resten av maten kommer på bordet. Det synes alle er helt greit.
[1] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Epinion på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2016.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
