Fafo

Dårligere ytringsbetingelser for offentlig ansatte

Del
Fire av ti offentlig ansatte sier at de risikerer å bli møtt med uvilje fra sjefen hvis de kommer med kritiske spørsmål om forhold på jobben, ifølge en ny spørreundersøkelse blant norske arbeidstakere som Fafo har gjennomført. Dette er en større andel enn i 2016, og større enn i privat sektor. Videre svarer fire av ti offentlig ansatte at toppledelsen setter grenser for hva de kan uttale seg om, av hensyn til virksomhetens omdømme.

Arbeidstakerne ble spurt hvor stort spillerom de bør ha til å ytre seg offentlig, og hvor stort spillerom de faktisk har. Sammenlignet med tidligere undersøkelser finner vi en negativ utvikling.

- Undersøkelsen tyder på at arbeidstakeres ytringsfrihet er under press, og særlig for offentlig ansatte. Våre funn viser hvor viktig det er at arbeidsgiverne legger til rette for et ytringsrom som er i tråd med Grunnloven. Kritiske ytringer bør i større grad tolkes som informasjon som kan utvikle arbeidsplassen i positiv retning, sier forskningssjef i Fafo, Sissel C. Trygstad.

Mest retningslinjer i offentlig sektor
Tidligere undersøkelser har vist at offentlig ansatte vurderer sine ytringsbetingelser som dårligere sammenliknet med arbeidstakere i privat sektor. Det er også i offentlig sektor at retningslinjer for hvem som kan uttale seg til journalister, hva man kan si offentlig og bruk av sosiale medier er mest utbredt.

Hva man bør og hva man har
Det er forskjeller i hvordan man vurderer hva slags spillerom man bør ha, og hva som er realiteten. Forskjellene mellom bør og har er mest markante blant ansatte i offentlig sektor. Særlig stor er forskjellen når det gjelder spillerommet for å ytre seg offentlig om forhold på egen arbeidsplass: 46 prosent mener at spillerommet bør være svært eller ganske stort, mens 26 prosent svarer at de faktisk har svært eller ganske stort spillerom for å ytre seg offentlig om forhold på egen arbeidsplass.

Om undersøkelsen
Denne undersøkelsen fra Fafo er del av et større prosjekt «Ytringer og varsling sett fra et arbeidsgiverperspektiv» som ferdigstilles i 2022. Fafos forskere er Sissel C. Trygstad og Anne Mette Ødegård- Prosjektet er finansiert av Fritt Ord og er del av Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge.

En presentasjon av denne siste undersøkelsen finner du på Fafos nettsider.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

Webinar om arbeidsinnvandrerne i et presset boligmarked8.2.2024 12:37:04 CET | Presseinvitasjon

Arbeidsinnvandrere er sårbare i møtet med et begrenset og presset norsk utleiemarked. Situasjonen forverres av et stort antall flyktninger som også skal ha et sted å bo. Arbeidsinnvandrere som får bolig gjennom arbeidsgiver kan bli utsatt for utnytting eller havne i et sterkt avhengighetsforhold. På dette seminaret vil vi sette søkelyset på arbeidsinnvandreres boforhold, med vekt på dem som ikke eier egen bolig.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye