Dårlig vedlikehold kan senke båten din
Mange båter er i dårlig forfatning når de sjøsettes. Med godt vedlikehold kan du forebygge både havari og synkeskader.

– Mange båtskader skyldes at folk tar i bruk dårlige vedlikeholdte båter. Båtene har kanskje stått på land i flere sesonger og folk tror at båten holder seg like fin. Slik er det dessverre ikke, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
I 2021 registrerte forsikringsbransjen 13.850 båtskader til en samlet erstatningssum på 593 millioner kroner. Havari og synkeskader er gjengangere, og dette er skader som kan forebygges med godt vedlikehold.
Glemmer å sette i bunnproppen
Skadeforebyggeren forteller at det er en økning i antall båter som synker.
–Mange glemmer å sette i bunnproppen i båten når den blir satt på sjøen. I tillegg mangler mange båter vedlikehold, og er i dårlig forfatning, sier Nielsen.
Ifølge skadeforebyggeren er det en tommelfingerregel at det årlige vedlikeholdet koster en drøy tusenlapp per fot.
–Vi anbefaler å gjennomføre service, vedlikehold og konservering av motor hvert eneste år, forteller Hofstad-Nielsen.
Mange glemmer også å ha et aktivt tilsyn av båten over tid.
- Det er ikke nok å se at båten ligger på vannet. Vi anbefaler båteierne at de sjekker båten sin nøye for vann og annet som kan påvirke at lensesystemer kan gå tett, sier Hofstad-Nielsen.
Enklere å ta båtførerprøven
Hofstad-Nielsen mener ferske båteiere gjør lurt i å ta båtførerprøven, uavhengig av alder.
– Mange båtskader skyldes at folk overvurderer sine båtferdigheter. Nå er det ekstra mange som tidligere ikke har ferdes på sjøen, som kjøper båt. Er man helt fersk båteier, er det viktig å lære seg om navigering for å unngå grunnstøtinger. Spesielt viktig er det å kjenne skjær og holmer der man ferdes.
Gode råd for en trygg båtsesong
For å unngå tyveri bør du:
- Sikkerhetsmerke både båt og motor. Det gjør det vanskeligere for tyvene å selge utstyret og enklere å få det tilbake
- Ta bilder av båt og motor slik at du kan bidra i politiets arbeid med gjenfinning etter et tyveri
- Merke båt og motor med gjenfinningsutstyr, for eksempel med Guard Systems Dette bedrer muligheten til å gjenfinne eiendeler før de forsvinner ut av landet
- Passe på og sikre båten ved transport på henger. Sørg for at uvedkommende ikke kan kjøre av gårde med båten
- Låse eller bolte fast utenbordsmotor, hekkaggregat og utenbordsdrev
- Ikke forlate båten med nøklene i
- La båtutstyr og løsøre være fastmontert eller innelåst når båten ikke er i bruk
For å unngå brann bør du:
- Sjekke nøye drivstoffslanger og koblinger. Dette er et svært viktig tiltak for å forebygge brann. Manglende vedlikehold kan gjøre at bensin- eller diesellekkasje oppstår, og kommer i kontakt med eksosen og det begynner å brenne
- Gå over det elektriske anlegget. Tekniske problemer i forbindelse med overbelastning kan gi kortslutning og brann i ledningsnettet. Bruk profesjonelle til å utbedre tekniske og elektriske anlegg
Nøkkelord
Kontakter
Therese NielsenSkadeforebygger i Fremtind
Tel:928 58 599therese.nielsen@fremtind.noPressevakt
Tel:22 42 96 00pressevakt@fremtind.noBilder


Om Fremtind
Fremtind – størst på forsikring i bank
Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.
Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.
Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.
Følg pressemeldinger fra Fremtind
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fremtind
Oslo-verksteder doblet bruken av brukte bildeler20.5.2022 07:45:00 CEST | Aktuelt
I arbeidet med å øke bruken av brukte deler i bilreparasjoner har verksteder i Oslo doblet sin andel fra 2020 til 2021. Men, veien til en mer sirkulær bil- og verkstedsbransje er fortsatt lang og humpete.
Én av tre bønder bør oppgradere brannsikkerheten18.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange branner i landbruket kunne vært unngått med oppgraderte elektriske anlegg. En rekke bønder har behov for bedre brannsikkerhet, viser fersk undersøkelse.
I dag gjør “den lille bulkedagen” comeback16.5.2022 07:45:00 CEST | Pressemelding
Vi går mot en normal 17. mai-feiring og det betyr økt fare for bulkeskader 16. mai. – Vi tror “den lille bulkedagen” gjør comeback i dag, sier skadeforebygger.
Så mye makt er det i en knust mobilskjerm11.5.2022 13:30:00 CEST | Aktuelt
Fremtind får inn over 50.000 skadede mobiler hvert år – et tall som bare øker. Nå repareres 80 prosent av disse og det gir utslippsreduksjoner tilsvarende 40 000 flyturer fra Oslo til Bergen. – Vår innkjøpsmakt gjør dette mulig.
Få forsikrer bunaden: – Det kan fort bli dyrt10.5.2022 11:00:00 CEST | Aktuelt
Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, og på 17. mai toger 2,5 millioner av oss rundt i bunaden*. Likevel er det få av oss som forsikrer det dyre plagget.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom