Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur

Dans på stranden solgt for 181 millioner norske kroner

Del
Det over fire meter brede mesterverket av Edvard Munch var et av de store høydepunktene på kveldens Sotheby´s auksjon for moderne kunst og samtidskunst, og oppnådde forventet pris. «Denne anledningen er et historisk møte mellom to familier som begge har beundret og støttet Munchs kunstneriske liv og virke i Tyskland og Norge», uttaler Petter Olsen.
Dans på stranden
Dans på stranden

Dans på stranden har vært en del av Olsen-familiens kunstsamling siden 1934, og uttalelsen (se eget vedlegg) viser til maleriets unike historie. Den tidligere eieren av kunstverket, den jødiske samleren Curt Glaser, valgte å forlate Tyskland og selge deler av samlingen etter at nazistene kom til makten. Dans på Stranden kom for salg i Oslo og ble kjøpt av Petter Olsens far, rederen Thomas Olsen. Han var en bekjent og nabo av Munch på Hvitsten like sør for Oslo.

I lys av omstendighetene rundt oppløsningen av Glasers kunstsamling, er det gjennom Sotheby´s blitt forhandlet frem en fordelingsavtale av salgssummen mellom etterkommerne av Curt Glaser og Petter Olsen.

«Med dette salget markerer vi våre familiers fortsatte støtte og beundring til denne enestående kunstneren», skriver Petter Olsen i sin uttalelse.

Etter salget av den mest fargerike og symbolske versjonen av Skrik i 2012, avsluttet Petter Olsen uttalelsen slik;

«Munch vil fortsatt være en betydelig kraft i mitt liv.

Med mitt eget Munch prosjekt, vil jeg fokusere på Livet og Kjærligheten».

I uttalelsen i forbindelse med dette salget fortsetter han;

«Nå i 2023 er mine bestrebelser fullført. Ramme billedgalleri er åpent. Vi viser kunst fra gullalderen tilknyttet stedet. Nær fortid kommer til syne gjennom arbeidene og øynene til Munch og andre viktige kunstnere. Vi er stolte av også i år å vise vår velrenommerte samling med et nytt tillegg som viser hans stedlige arbeid med bilder på papir.»

Salget av Dans på Stranden kan sees som et viktig bidrag for å videreføre Munchs arv og tilknytning til Ramme og Hvitsten.

«Vi åpner Munchs hjem ved fjorden og dere vil kunne oppleve motivene hans både i landskapet og i rommene han malte dem. Eiendommen er intakt, og bygningen møysommelig istandsatt. Fra mai i år, er det mulig å leie huset hvor man kan bo i hans rom.

Vi gleder oss til å se dere på Ramme, et sted som feirer Kunsten og Naturen, Livet og Kjærligheten.»

Petter Olsen

London 01.03.2023

Kontakter

Elisabeth Ulven
Rådgiver PR og kommunikasjon
920 85115
e.u@ramme.no

Bilder

Dans på stranden
Dans på stranden
Last ned bilde
Edvard Munch på  Nedre Ramme
Edvard Munch på Nedre Ramme
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur

Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur
Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur
Rammeveien 90
1545 Hvitsten

64 98 32 00http://www.ramme.no

Ramme i Hvitsten er en kulturdestinasjon for kunst og natur. Her har vi et fantastisk parkanlegg, et spektakulært bildegalleri, økologiske serveringssteder og et helt eget fjordhotell. Til sammen danner det en eventyrlig virkelighet. Edvard Munchs sommmerhus ligger nede ved fjorden i nyrestaurert stand klart for å ta i mot besøkende. Stedet han kjøpte i 1910 og beholdt til sin død i 1944, er av stor betydning for Munchs liv og virke. Her levde han et "landsens liv" og jobbet intens med kunst i vitalismens ånd, deriblant flere av dekorasjonene til Universitetets Aula. Vårt billedunivers i vårt underjordiske billedgalleri, henger nært sammen med Edvard Munch og mange av våre kjente kunstnere fra den tiden. Her holdt de hus om sommeren og her viser vi bildene deres i all sin prakt. Havlyst-parken er noe helt for seg selv. Ingen andre parker i Norge er like mangfoldige og inspirerende. Alle de ulike plantene, de små overraskelsene og det visuelle overskuddet preger hele anlegget. Siden 1986 har vi drevet økologisk jordbruk. Veien kan ikke bli kortere fra jord til bord i vår utsøkte restaurant. Kulturprogrammet på Ramme spenner fra kammermusikk med landets fremste utøvere, via utendørsteater med internasjoalt kjente ensembler til inspirerende omvisninger. Dagen kan du avslutte på Ramme fjordhotell som har 42 rom omhyggelig innredet med høy standard. 

Følg pressemeldinger fra Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.