Dalende interesse for klimatiltak etter fylte 45

Mens den aldrende Donald Trump (74 år) hevder at «global warming is a total and very expensive, hoax”, kjemper Greta Thunberg (17 år) for å innføre umiddelbare klimatiltak på vegne av den yngre generasjon. Er det generelt slik at eldre ikke bryr seg om klima?
Ny forskning fra Benny Geys, Tom-Reiel Heggedal and Rune Sørensen fra Handelshøyskolen BI, viser at etter fylte 45 synker engasjementet for å ta vare på klima og natur. I landene med aldrende befolkning er faren stor for at fremtidens politikk i liten grad vil omfavne klimatiltak. Dette vil skje til tross for nyere generasjoners økte klimaengasjement.
Alder og stadium i livet har betydning
Miljøinvesteringer er kostbare, og gevinstene kan først høstes etter lang tid. Eldre har kortere tid igjen å leve og får dermed lite eget utbytte av investeringene. personer vektlegger beskyttelse av klima ulikt avhengig av deres alder og stadium de er i livet
- Vår forskning viser at holdningene til miljøtiltak kan følge en livssyklus; viljen til å betale for miljøet avtar med alderen, forklarer Rune Sørensen som er professor ved BIs institutt for samfunnsøkonomi.
Jo eldre, jo mindre engasjert
Selv om det finnes besteforeldre som er engasjerte klimaaktivister, er en stor andel av den eldre befolkningen mindre opptatt av å bekjempe klimaødeleggelser.
- Aldring svekker preferansene for å beskytte miljøet. Alder reduserer i snitt miljøpreferansene til 72-åringer med 11% sammenliknet med 60-åringer, sier Sørensen.
Synkende interesse blant fremtidens seniorer
Tidligere forskning har tolket aldersforskjeller i miljøengasjement som et generasjonsfenomen. I så fall kunne en forvente at støtten til kostbare miljøtiltak vil øke etter som de eldste faller fra.
BIs forskning viser at det altså at det eksisterer en livssykluseffekt, noe som betyr at engasjementet for klima avtar mot slutten av livet også for kommende generasjoner. Spørsmålet er hva dette på sikt betyr for sjansene for å innføre politiske klimatiltak i land med aldrende befolkning – spesielt når vi vet at eldre er mer aktive velgere enn unge.
Nøkkelord
Kontakter
Professor Rune Jørgen Sørensen ved Institutt for samfunnsøkonomi, e-post rune.sorensen@bi.no, tlf +47 46 41 05 95 https://www.runesorensen.org/public-policy-political-economics
Kommunikasjonsrådgiver: Linn Meidell Dybdahl, e-post linn.dybdahl@bi.no, tlf +47 98 65 27 79
Bilder


Om Handelshøyskolen BI
Handelshøyskolen BI er en selveiende stiftelse hvis formål ene og alene er undervisning og forskning. Vi er den eneste norske handelshøyskolen med trippel internasjonal akkreditering.
Følg pressemeldinger fra Handelshøyskolen BI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Handelshøyskolen BI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Handelshøyskolen BI
A.Wilhelmsen-stiftelse (AWF) støtter internasjonale studenter med 3 millioner kroner gjennom stipendprogram14.5.2025 12:30:55 CEST | Pressemelding
AWF viderefører samarbeidet med BI for tre nye år og øker samtidig støtten til å dekke levekostnader for internasjonale studenter. Siden 2010 har AWF tildelt stipend til 30 akademiske talenter fra 23 nasjoner for å gjennomføre studier på BI.
Sporveien Trikken til topps i stor bærekraftundersøkelse7.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Norsk bærekraftbarometer 2025 viser at kundene mener Sporveien Trikken er best på bærekraft.
Norsk kundebarometer 2025: Vinmonopolet har landets mest fornøyde kunder7.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Tesla er den store taperen. Dette viser årets undersøkelse fra forskningsprosjektet Norsk kundebarometer (NKB) fra Handelshøyskolen BI, Barcode Intelligence og Norstat.
Anders Meldalen er ansatt som ny EVP Strategy, Governance and Finance ved BI25.4.2025 12:05:29 CEST | Pressemelding
Meldalen melder overgang fra SGP, en nyetablert etat underlagt Forsvarsdepartementet, til Handelshøyskolen BI. Fra 1. juni får han ansvaret for lede skolens enhet for virksomhetsstyring, strategi og økonomi.
DNB vinner Prognoseprisen30.1.2025 17:30:00 CET | Pressemelding
Hvert år deler Samfunnsøkonomisk forening og BI-forsker Genaro Succarat ut Prognoseprisen til den eller de som avgir de mest presise prognosene av norsk økonomi. Årets vinner er DNB for prognosene deres for 2023. Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) og Norges Bank kommer på henholdsvis andre og tredje plass.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom