Virke

Dagligvarebransjen jubler over grensehandelstiltak

Del

Opp mot 75 prosent av nyansettelsene som har kommet som følge av at nordmenn nå handler dagligvarer i Norge og ikke i utlandet, er unge under 25 år. Virke dagligvare mener budsjettforliket er et historisk gjennombrudd for å gi dagligvarebransjen likere konkurransevilkår med konkurrentene over grensen, og dermed tilrettelegge for arbeidsplasser i Norge.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

− Budsjettforliket er et historisk gjennombrudd for å gi dagligvarebransjen likere konkurransevilkår med konkurrentene over grensen. Regjeringen og særlig FrP fortjener honnør for solide grep for å få arbeidsplasser og verdiskaping tilbake til Norge, jubler Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Anslag fra dagligvarekjedene viser at opp mot 75 prosent av nyansettelsene som har kommet som følge av at nordmenn nå handler dagligvarer i Norge og ikke i utlandet, er unge under 25 år. Samtidig viser en rapport fra Menon Economics at varig stans i grensehandelen kan gi 8200 flere arbeidsplasser bare i dagligvarehandelen og på Vinmonopolet.

Kunnskapsnivået om grensehandelens omfang, og hvordan det påvirker utviklingen i norsk kosthold, er derimot lavt. En enkeltstående pilotundersøkelse fra SSB, viser at i september 2019 grensehandlet nordmenn for hele 2 milliarder kroner. Det indikerer at grensehandelen er klart større enn man tidligere har trodd. Samtidig viser undersøkelsen at halve handlekurven bestod av tungt avgiftsbelagte varer.

− Neste steg fra regjeringens side må være å innfri løftet om å etablere et grensehandelsbarometer. Dette må gi jevnlig og oppdatert informasjon om både grensehandelens omfang, og hvilke varer nordmenn kjøper i utlandet. Dagens kostholds-statistikk fra Helsedirektoratet måler kun utviklingen på varer kjøpt i Norge.

− Dagligvarebransjen har gjennom mange år samarbeidet med myndighetene om å få folk til å velge sunnere varer. Nå er tiden overmoden for å få på plass et presist kunnskapsgrunnlag om den faktiske kostholdsutviklingen. I tillegg bør regjeringen snarest få på plass en stortingsmelding som gir ytterligere kunnskap om grensehandelen og dens ringvirkninger, slår Størksen fast.

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom