Eiendom Norge

Dagens lovverk er nok, men må følges

Del

- Høyres forslag for kommunenes ulovlighetsoppfølging vil ikke rydde opp i ulovlighetsmangelene i eiendomsmassen, sier fagsjef i Eiendom Norge Hanne Nordskog-Inger.

Foto: Solfrid Sande.
Foto: Solfrid Sande.

I forrige uke leverte Eiendom Norge sitt innspill til Høyres representantforslag i Stortinget om å øke det lokale selvstyret når det gjelder kommunenes plikt til å følge opp ulovlige tiltak. 

I forslaget foreslås det blant annet å utrede et lovforslag om "Å endre kommunens plikt til å følge opp tiltak som er gjennomført i strid med plan- og bygningsloven, og sende dette forslaget ut på høring."

- Eiendom Norge støtter ikke dette forslaget, da det vil føre til økt utrygghet for forbruker. Dagens lovverk er tilstrekkelig. Det er kommunene manglende og varierende gjennomføring av lovverket som er problemet, sier Nordskog-Inger. 

Dårligere informasjon

Eiendomsmeglere i dag fører kontroll av ulovligheter i boligmassen for å så ha dette med i boligens salgsoppgave. Det ikke alltid dette er enkel oppgave å utføre.

- På grunn av den store variasjon i kommunenes plan- og byggesakstjenester med svært varierende arkiv med kommunal informasjon, er det ikke uvanlig at det er umulig å oppfylle disse pliktene for eiendomsmegleren, sier Nordskog-Inger.

- Mange eiendommer selges derfor uten ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse, fordi eiendomsmegleren ikke har fått bekreftet fra kommunen at det foreligger. I sjeldne tilfeller vil det også være en usikkert om boligen som selges faktisk er lovlig å bo i, fortsetter hun.

Bedre praktisering

- Etter vår vurdering er det ikke lovverket alene som er problemet i tilgangen på kommunal informasjon, men også kommunes praktisering av dagens lovverk, sier Nordskog-Inger.

Hvor stort omfanget av ulovligheter i eiendomsmassen er uvisst. Årlig omsettes godt over 100 000 boliger og fritidsboliger i fritt salg via eiendomsmegler, hvor kommunale opplysning kontrolleres.

Lovendringer kan også gjøre arbeidet vanskeligere.

- En god løsning kan være å "godkjenne papirløse" eiendommer med ferdigattest dersom man kan dokumentere standarden og at hensyn til liv og helse er i varetatt med en tilstandsrapport. Dette har blant annet blitt praktisert i Stavanger kommune tidligere, avslutter Nordskog-Inger.

Kontakter

Erik LundesgaardSjef for kommunikasjon og politikk

Besvarer spørsmål om organisasjonens politiske saker, samt spørsmål om boligprisstatistikken.

Tel:+47 95 88 19 87el@eiendomnorge.no

Bilder

Foto: Solfrid Sande.
Foto: Solfrid Sande.
Last ned bilde

Lenker

Om Eiendom Norge

Eiendom Norge
Eiendom Norge
Grev Wedels Plass 5
0151 Oslo

+47 22 42 15 75https://eiendomnorge.no

Bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak
Eiendom Norge er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak.

Ved årsskiftet 2019/2020 hadde Eiendom Norge 71 foretaksmedlemmer. Disse igjen hadde 810 kontorer/filialer. Medlemmene står for cirka 98 % av alle boligtransaksjoner i Norge. Det utgjorde i 2018 139 313 transaksjoner. Eiendom Norges medlemsbedrifter hadde ved årsskiftet 5216 ansatte.

Eiendom Norge utarbeider og publiserer Eiendom Norges prisstatistikk i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no. Statistikken har en viktig funksjon for det norske boligmarkedet, norsk økonomi og det norske samfunnet.

Organisasjonen ble stiftet 4. april 2001.

Følg pressemeldinger fra Eiendom Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Eiendom Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Eiendom Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom