Da Kasakhstans bergkunst ble reddet av norsk dugnad
Norge er en stormakt innen sikring og bevaring av bergkunst. Bergkunstprosjektet i regi av Riksantikvaren i perioden 1996 til 2005 var et gigantisk kulturløft som fikk betydning langt utenfor Norges grenser, ikke minst i Kasakhstan.

Kasakhstan var et av de landene som fikk stor glede av at det norske utenriksdepartementet var med og finansierte et UNESCO-drevet initiativ for internasjonalt samarbeid om sikring av bergkunst. I Kasakhstan er dette aldri blitt glemt. I Norge er antakelig historien altfor lite kjent.
Når det kommer til helleristninger, er Tamgaly Kasakhstans Alta.
Alta er kjent for Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst laget av jeger-fangstfolk. Flere av de som tidlig var med og sikret helleristninger og hellemalerier i Alta, ble senere involvert i Tamgaly-prosjektet i Kasakhstan. Fra 2001 ble norske fagfolk trukket inn i arbeidet i Tamgaly som i 2004 kom inn på UNESCOs verdensarvliste.
Norge ble viktig for Tamgaly
Tamgaly ligger ca. 17 mil nordvest for Almaty, som nok i Norge er mest kjent som Alma-Ata og skøyteløp. I Kasakhstan har man aldri glemt at norske fagfolk kom og hjalp til med sikringen av den viktige kulturhistorien som helleristningene representerer. Underveis og i etterkant ble det laget mange og lange rapporter om prosjektet.
Tamgaly ligger mot den vestlige enden av Tienshan-fjellene sørøst i Kasakhstan, ikke langt fra grensen til Kirgistan. Tamgaly ligger i en kløft, omgitt av et steinete landskap som strekker seg opp mot tørre fjellsider. Helt siden bronsjealderen har dette vært et pastoralsamfunn, åpenbart gjennomsyret av sterke symbolske og hellige assosiasjoner som har gitt inspirasjon til massevis av flott bergkunst.
Det arkeologiske landskapet i Tamgaly har en konsentrasjon av rundt 5000 helleristninger, tilhørende bosetninger og gravplasser, som sammen vitner om nomadeliv, dyrehold, sosial organisering og ritualer. Tamgaly er i dag et viktig reisemål for besøkende fra inn- og utland.
Viktig kildemateriale
Akkurat som den rike samlingen av helleristninger i Alta er bergkunsten i Tamgaly et viktig kildemateriale som gir oss innsikt og innblikk i fortidens levesett og menneskenes levemåte. Bergkunsten både i Alta og i Tamgaly er nært knyttet til landskapet.
Den norske Riksantikvarens beslutning om å gi så høy prioritet til sikring av bergkunst er enestående i verden. Prosjektet har fått store og viktige ringvirkninger innenfor forskning, forvaltning og formidling.
Hos riksantikvaren i Oslo var det Anne-Sophie Hygen som administrerte prosjektet. I sin sluttrapport og evaluering i juni 2006 skrev hun at prosjektet ikke hadde vært mulig uten en bred enighet om at dette skulle prioriteres. UNESCO presset på, og i Norge stilte utenriksdepartementet med delfinansiering mens Riksantikvaren mobiliserte fagfolk som hadde relevant erfaring. Prosjektet i Kasakhstan pågikk i fem år med norsk deltakelse, og fikk blant annet som konsekvens at samarbeid om sikring og forvaltning av bergkunst spredde seg også til andre land i Sentral-Asia.
I rapporten heter det blant annet: «Det er grunn til å tro at prosjektet har åpnet opp for et godt og varig forhold mellom våre to land. At prosjektet har vært forankret i UNESCO har vært til stor hjelp og nytte».
Bilder







Om Kasakhstans Ambassade i Norge
Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge
190 internasjonale valgobservatører godkjent31.12.2020 15:25:22 CET | Pressemelding
Kasakhstans valgkommisjon har godkjent 190 internasjonale observatører for valget til Majilis (parlamentets underhus) 10. januar.
Den kasakhstanske uavhengighetsdagen feires 16. desember16.12.2020 04:35:13 CET | Pressemelding
Den 16. desember for 29 år siden ble uavhengighetsloven for republikken Kasakhstan vedtatt, og landet ble formelt en uavhengig stat. Hvert år hedres fremtredende artister og offentlige personer for deres bidrag til landets sosiale, økonomiske og kulturelle utvikling.
Ministermøte mellom Kasakhstan og Norge14.12.2020 19:43:11 CET | Pressemelding
Nur-Sultan (14. desember 2020): For tredje gang har det vært avholdt et ministermøte mellom Kasakhstan og Norge, melder det kasakhstanske utenriksdepartement. De to delegasjonene som møttes via video ble ledet av Margulan Baimukhan, viseutenriksminister i Kasakhstan, og statssekretær Audun Halvorsen i Det norske Utenriksdepartementet.
NUPI-seminar om Kasakhstan14.12.2020 15:30:27 CET | Pressemelding
Kasakhstans utvikling er tema for et seminar i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt tirsdag 15. desember. Covid-19 har ført verden ut i en global økonomisk krise. På seminaret vil flere eksperter snakke om hvordan pandemien har påvirket Kasakhstan og andre land I Sentral-Asia i 2020.
Kasakhstans tidligere utenriksminister utnevnt til OSSEs høykommisær for nasjonale minoriteter4.12.2020 18:10:21 CET | Pressemelding
Den erfarne diplomaten Kairat Abdrakhmanov, Kasakhstans tidligere utenriksminister, er valgt av de 57 medlemslandene som neste høykommissær for nasjonale minoriteter i Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).
INVESTOR-FOKUS PÅ KASAKHSTAN3.12.2020 13:44:01 CET | Pressemelding
Over 200 selskaper og investorer fra de nordiske landene deltok i dag på et webinar der Kasakhstan presenterte seg som et land med store investeringsmuligheter.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom