Vipps

Da butikkene stengte dørene i Ring-kommunene, spratt netthandelskurven opp

Del

Korthandelen i de 25 kommunene sank med 23 prosent i de nedstengte butikkene, mens netthandelen økte, spesielt i detaljhandelen.

Vippsbetaling uten berøring av terminal hos Bygger´n
Vippsbetaling uten berøring av terminal hos Bygger´n

— Den nye nedstengningen i Oslo-regionen var tung for mange bransjer, etter snart ett år med nedstengninger og smittevernstiltak. Da er det oppløftende å se hvordan mange har kompensert med kreative alternativer for salg i flere kanaler og med nye leveringsformer, sier kommersiell lederi Vipps, Vegar Heir. 

Korthandelstallene viser tydelig at kroken ble satt på døra, med 74 % lavere omsetning i butikkhandel med elektronikk og hvitevarer i ring-kommunene, mens landet for øvrig bare hadde 8 % nedgang. Faghandelen innenfor sonen viste nesten like sterk nedgang, med 61 % mindre kortomsetning, mens landet ellers opplevde en økning på 1 %. 

Internett var ikke stengt 
Det gikk ikke mange timer før de rammede butikkene fant frem korona-verktøykassen fra i våres for å kompensere for stengte butikker. Hvorfor stenge når internett er åpent? De store faghandelskjedene innen elektronikk og byggevare var raske med å tilby handel på nett og levering på døra, utenfor butikken, i bilen på parkeringsplassen, på hytta, på hentepunkter 
 
I uke fire under nedstengingen tok netthandelen seg kraftig opp. 
 

Omsetningen i detaljhandelen økte med 21 prosent sammenlignet med de tre første ukene i januar. Fra sofakrokene og hjemmekontorene ble det handlet langt mer elektronikk, ski, leker, sportsutstyr og jernvare enn de tre foregående ukene.
 
Omsetningsvekst for Vipps på nett (uke 4 sammenlignet med uke 1,2 og 3) 

  • Elektronikk: +138 % 
  • Spill og leker: +71 % 
  • Jernvare: +57 % 
  • Skotøy og lærvarer: +52 % 
  • Sportsutstyr: +49 %
  • Møbler og innredning: +13 % 
  • Kosmetikk: +11 % 
  • Klær: -7 % 

På årsbasis øker netthandelen kraftig. Fra januar i fjor til januar i år tredobles omsetningen for Vipps på nett i detaljhandelen. Den største veksten finner vi hos skobutikker, sportsbutikker og i elektronikkbransjen.

Elektronikk med kraftig økning på nett

Flere elektronikkbutikker og -kjeder doblet nettsalget i uke 4 mens butikkene var stengt. Totalt økte omsetningen for Vipps på nett i denne bransjen med 138 prosent. Det betyr at bransjens mange kreative løsninger som “klikk og hent” med levering på parkeringsplassene og betaling med Vipps bidrar godt til å holde salget oppe

Kunden i sentrum som aldri før

— Vi har vel aldri sett en større vilje fra norske butikker til å komme kundene i møte enn under pandemien. Vi håper omstillingen til nett og nye leveranseformer gjør norske butikker bedre rustet i kampen mot ultraprofesjonelle nettbutikker med enormt utvalg ogrask levering, sier Vegar Heir. 

Samtidig ser vi hvordan giganten Amazon i siste kvartal hadde 125,5mrddollar i omsetning, noe som gjør norske butikker små. Giganten rykker stadig nærmere Norge når de åpner lager i Eskilstuna.  

Se også: 

Innsiktsrapport korthandel januar: https://www.vipps.no/om-oss/vipps-og-viten/
Netthandelsrapport fra Vipps Q4: https://www.vipps.no/om-oss/nyheter/netthandelen-overtar-i-storre-grad-for-fysisk-handel/ 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vippsbetaling uten berøring av terminal hos Bygger´n
Vippsbetaling uten berøring av terminal hos Bygger´n
Last ned bilde

Om Vipps

Vipps
Vipps
Robert Levins gate 5
0154 Oslo

+47 22 48 28 00https://www.vipps.no

Over 3,8 millioner nordmenn har nå lastet ned Vipps.

Vipps gjør det befriende enkelt å betale og ta betalt, du trenger ingen bankterminal eller kontanter og pengene får du rett inn på konto. Vipps har ingen etableringsgebyr eller abonnementspris, du betaler kun for bruk av Vipps.

I 2018 fusjonerte BankID, BankAxept og Vipps, og er nå Nordens største aktør innen betaling og identifisering. Følg pressemeldinger fra Vipps

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Vipps på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vipps

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom