Computas

Computas på Arendalsuka: Etikk i bruk av kunstig intelligens og automatisering

Del

Arendalsuka er i full gang og i år som i fjor er teknologi høyt oppe på agendaen. Bruken av kunstig intelligens skyter fart og tas i bruk til stadig nye formål, men bringer også med seg en rekke nye problemstillinger. Dette er tema for paneldebatten som arrangeres av IKT-Norge og Computas torsdag, hvor blant annet direktør for UDI, Frode Forfang vil delta.

UDI er en av mange offentlige virksomheter som nå er i startgropa for å ta i bruk kunstig intelligens i sitt digitaliseringsarbeid. Kunstig intelligens (KI/AI) skal i nær fremtid gi anbefalinger, ta beslutninger og frakte mennesker. I debatten vil det kastes lys over hvilke muligheter dette bringer med seg. Og på den annen side - problemstillingene. Hvem har egentlig ansvaret for at den teknologiske utviklingen etisk forsvarlig? Politikere, foretakene som bestiller løsningene eller teknologibransjen?

I tillegg til UDI vil to politiske partier vil være representert i debatten. Fra Høyre stiller Torill Eidheim, leder for Stortingets Teknogruppe, og fra Arbeiderpartiet stiller Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant og leder for Arbeiderpartiets Teknologiutvalg.

Fra IT-bransjen deltar Shahzad Rana, CTO/CIO i Microsoft og Morten Forfang, fagdirektør i Computas. Debatten ledes av Elin Ludvigsen, nyhetsanker i TV2 Nyhetskanalen.

Kunstig intelligens siden 80-tallet

Computas har jobbet med fagfeltet siden midten av 80-tallet og ser nå er voldsom økning i etterspørsel etter løsninger med elementer av kunstig intelligens, maskinlæring og automatisering.

-Vi som jobber med denne teknologien er utvilsomt fulle av entusiasme for de fantastiske mulighetene det gir samfunnet, sier fagdirektøren i Computas. - Men vi må også tørre å snakke om det som er ubehagelig ved dette - for medaljen har en potensiell bakside. Vi i Computas mener IT-bransjen har et stort ansvar for å løfte frem dilemma vi må ta stilling til og utvikle løsninger der vi sikrer etisk forsvarlig utnyttelse av teknologi. Det at noe er mulig å gjøre, betyr ikke at det er en god ting dersom vi ønsker et rettferdig samfunn, sier han.

Debatt i samarbeid med IKT-Norge

Debatten er åpen og foregår på IKT-Norges arena under Arendalsuka, på Castelle torsdag kl. 11.00. Tittelen på arrangementet er «Kunstig Intelligens - på bekostning av etikk og rettferdighet?»

Mer informasjon om debatten: https://arendalsuka.no/event/user-view/11550

Dilemmaspill

Computas står for ytterligere ett arrangement under Arendalsuka, på samme sted onsdag kl 17.00 med tittel «Dilemmaspill – Hva er viktig når samfunnet styres av algoritmer og kunstig intelligens?». Her kan publikum ta stilling til en mengde etiske dilemmaer og se resultatet av valgene i praksis. Hva er egentlig viktigst - effektiv teknologi eller rettferdighet? Og hva er egentlig et rettferdig utfall?

Mer informasjon om arrangementet: https://arendalsuka.no/event/user-view/12088

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Computas

Computas
Computas
Akersgata 35
0158 Oslo

21 99 33 20https://www.computas.com

Computas er en norsk leverandør av IT-løsninger og rådgivningstjenester innen teknologisk innovasjon. Selskapet leverer verdiskapende og samfunnsnyttige løsninger til både offentlig og privat sektor, og har særlig spisskompetanse innenfor offentlig forvaltning, justis, tilsyn, helse, logistikk, olje og gass. Computas jobber med alt fra apper som redder liv og prisvinnende saksbehandlingsløsninger, til dataanalyse, kunstig intelligens og omfattende, skybaserte innovasjonsprosjekter. Selskapet er Google Cloud Premier Partner med Europas største Google Cloud-sertifiserte miljø, Atlassian Gold Partner og Microsoft Gold Partner.

Følg saker fra Computas

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Computas på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Computas

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom