Columbi Salmon innleder forskningsprosjekt med mål om karbonnøytral lakseoppdrett

Del

Columbi Salmon har inngått et forskningssamarbeid med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Morefish og Biomar med sikte på å redusere karbonavtrykket fra lakseoppdrett i resirkuleringsanlegg (RAS).

Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon. Foto: Ole Nordal.
Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon. Foto: Ole Nordal.

(Åfjord, Norge): “Målet vårt er å bygge et ledende selskap for bærekraftig matproduksjon i Europa. Vi har inngått samarbeid med de beste i bransjen, med mål om å utvikle teknologi og prosesser for karbonnøytral lakseoppdrett, ved å introdusere akvaponi i RAS-anlegg. Vi ser frem til å samarbeide partnerne våre for å realisere våre ambisiøse mål for bærekraft”, sier Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon.

Å fjerne visse næringsstoffer fra RAS-vannet er viktig for å oppnå optimal fiskehelse. Ved å legge til et nytt biologisk filter som inneholder planteproduksjon, kan nitrogenforbindelser, sammen med karbon i luft og vann og andre næringsstoffer effektivt fjerne fra RAS-anlegget. Vi setter 1000 fisk i testanlegget, og forskningen vil gjennomføres over tre måneder på NIBIOs anlegg i Grimstad, Norge.

“Plantene fanger CO2 fra luften og bruker næringsstoffer i vannet fra fiskeavfallet. Dette er en måte å gjøre bruk av alle ressursene knyttet til fiskeoppdrett, og kan føre til en betydelig reduksjon i utslipp, sier Siv Lene Gangenes Skar, forsker og prosjektleder ved Nibio, som er en av de største forskningsinstitusjonene i Norge.

NIBIO vil utføre forskningen i nært samarbeid med Morefish. Biomar bidrar med fiskefôr som brukes til forskningen. Det spesialutviklede fôret til RAS har et lavt karbonavtrykk og vil bidra til å holde de totale utslippene til et minimum.

“Moderne havbruk kan bli mer bærekraftig på flere måter. Å foredle utslippet i biomasse og trekke karbonet ut til bioenergi er to hovedmetoder blant mange. Den nye og stadig utviklende RAS-teknologien kan realisere dette potensialet, på grunn av kondensert produksjon på land, og effektiv teknologi for vannbehandling og fjerning av næringsstoffer, sier Svein Martinsen ved Morefish.

Columbi Salmon etablerer et landbasert anlegg for lakseoppdrett i Oostende, Belgia, og vil i løpet av de kommende årene etablere flere produksjonsanlegg på andre steder i Europa. Målet er å produsere 12.000 tonn laks og 4.000 tonn salat innen 2023-24.

“Vi gleder oss til å se resultatene av forskningen. Vi tror at kombinasjonen av akvaponi og fiskeoppdrett i RAS-anlegg har stort potensial og kan ha betydelig positiv innvirkning. Vi planlegger å gjøre dette i stor skala når vi etablerer oss, det kan gjøre lakseoppdrett karbonnøytralt og dermed reelt bærekraftig, avslutter Giskeødegård.

www.columbisalmon.com 

Kontakter

Bilder

Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon. Foto: Ole Nordal.
Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon. Foto: Ole Nordal.
Last ned bilde

Om Columbi Salmon

Columbi Salmon
Stokksundveien 1376
7177 Revsnes

+47 900 44 215http://www.columbisalmon.com

Columbi Salmon ble grunnlagt av norske veteraner fra laksindustrien som så en tydelig vei til lakseproduksjon med et forbedret økologisk fotavtrykk. Ved å utnytte banebrytende teknologi for oppdrett på land har selskapet som mål å bli Europas ledende bærekraftige lakseoppdretter, og produsere 15.000-20.000 tonn bærekraftig mat innen 2023-24, samtidig som det skapes arbeidsplasser som sikrer god livskvalitet i samfunnene de operer i. Selskapet etablerer et landbasert anlegg for lakseoppdrett i Oostende, Belgia, og vil i løpet av de kommende årene etablere ytterligere produksjonsanlegg på andre steder i Europa. Oppdrettsfamilien Refsnes er hovedeier av selskapet. Columbi Salmon skal være en drivkraft overgangen til landbasert, bærekraftig og lønnsom fiskeoppdrett i årene som kommer.

Følg saker fra Columbi Salmon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Columbi Salmon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Columbi Salmon

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom