CO2-fangst reduserer Oslos utslipp

– FNs klimapanel sier at utslippene av klimagasser må nå toppen før 2025. Og at de må reduseres til netto null for å stabilisere den globale oppvarmingen. Karbonfangst- og lagring er ett viktig bidrag som kan gi betydelige utslippskutt i industri og energiforsyning, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Viktig klimatiltak i Oslo
Miljødirektoratet gir Hafslund Oslo Celsio AS tillatelse til å etablere karbonfangst og mellomlager av CO2 ved anlegget for avfallsforbrenning på Klemetsrud.
Dette vil gi en årlig utslippsreduksjon av klimagasser på opptil 400 000 tonn. Rundt 200 000 tonn CO₂ er fra forbrenning av fossilt avfall. Det resterende er fra forbrenning av biogent materiale, som regnes som klimanøytralt.
Oslo hadde i 2021 et utslipp på litt over 1 millioner tonn CO₂-ekvivalenter.
– Karbonfangst fra avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud gir en betydelig miljøgevinst for Oslo. Det bidrar også med teknologisk utvikling og overføring av kompetanse for karbonfangst fra avfallsforbrenning, både nasjonalt og internasjonal. Bare i Europa er det 500 tilsvarende avfallsforbrenningsanlegg som kan kopiere det som gjøres i Oslo, sier miljødirektør Ellen Hambro.
fra avfallsforbrenning både nasjonalt og internasjonalt, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Fakta 1: Fanger CO2-utslipp fra avfallsforbrenning på Klemetsrud
- Karbonfangst og lagring (Carbon Capture and Storage, CCS) innebærer å fange, transportere og permanent lagre CO2 fra for eksempel industriprosesser, som avfallsforbrenning og kraftproduksjon.
- Det nye fangstanlegget i Oslo vil redusere mer enn 90 prosent av CO2-utslippene fra Hafslund Oslo Celsio AS sitt anlegg på Klemetsrud.
- Ca. halvparten av CO₂-mengden kommer fra fossilt karbon i avfallet, resten fra forbrenning av biologisk materiale som matavfall, papp, papir og trevirke. Dette er biologisk avfall som ikke er sortert ut tidligere i verdikjeden, og som i stor grad ikke kan gjenbrukes eller gjenvinnes.
- Hafslund Oslo Celsio må arbeide for å redusere alle utslipp fra Klemetsrud-anlegget. CO2-fangsten vil gi noen nye utslipp til luft, inkludert aminer, og økte utslipp til kommunalt spillvannsnett.
Fakta 2: Langskip er den norske statens satsing på CO2-håndtering
- Hafslund Oslo Celsio er en av to fangstaktører i Langskip, den norske statens satsing på CO2-håndtering.
- Langskip er et fullskala CO₂-håndteringsprosjekt som skal demonstrere fangst fra industrielle kilder, transport og sikker lagring.
- CO₂ skal fanges på Norcems sementfabrikk og Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg, gjøres flytende og hentes av skip. Deretter skal den fraktes til et mellomlager i Øygarden nordvest for Bergen, for så å pumpes gjennom rør ut på sokkelen hvor den skal lagres trygt 2600 meter under havbunnen.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Dokumenter
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom