Universitetet i Bergen (UiB)

Christieprisen til Eide og Akselberg

Del

Linda Eide og Gunnstein Akselberg får Christieprisen 2021 for det langvarige arbeidet med å formidle godt språk og språklege fenomen i norsk. – Vi har lagt så mykje sjel, hovud og hjarte i språksjovet vårt, så no er vi berre veldig stolte og glade, seier dei.

Prisvinnerne sammen med UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset, UiB
Prisvinnerne sammen med UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset, UiB

– Kven skulle tru at alt frå sterke verb til akronym og eponym kunne vere underhaldande? Gunnstein og eg oppdaga saman at det gjekk an å både opplyse og underhalde om språk på same tid. Vi er veldig stolte over at nokon vil verdsetje arbeidet vårt med ein slik gjev pris.  

Det seier journalisten, programleiaren og forfattaren Linda Eide. I dag tek ho mot Christieprisen saman med makkeren og språkforskaren Gunnstein Akselberg, som er professor emeritus i nordisk språk ved Universitetet i Bergen. 

Formidle fag med glede

Christieprisen vert delt ut kvart år til personar som gjennom arbeidet sitt byggjer bru mellom akademia og verda utanfor, og det kan ein trygt seie at dei to har gjort. Først trakk dei fulle hus på Litteraturhuset i Bergen gjennom den populære møteserien «Ut med språket!». No har dei gjennom åtte sesongar med «Eides språksjov» snakka om språk og språkbruk, og ord og uttrykk i beste sendetid på NRK. 

–Vi er glade i å snakke om språk, og så viser det seg at dei som ser på også blir glade! Eg trur stikkordet er å formidle fag med glede, seier Akselberg. 

Jubel frå juryen

I nominasjonen som låg til grunn for juryen sitt val, står det mellom anna dette:

«Eide og Akselberg har bevist at språk er spennende og interessant nok til at det fortjener et stort publikum. De har vist at folk som har stor lidenskap for språk, kan lage god underholdning som treffer bredt og som går inn i en norsk virkelighet. De har klart å lage noe som nordmenn kan identifisere seg med, i en form vi ikke har sett på TV før.

Eide og Akselberg har en begeistring og entusiasme som smitter. Eide leder programmet i karakteristisk stil, med humor og kløkt, mens Akselberg briljerer i rollen som stødig pedagog.»

Les heile saka på UiB.no

Christieprisen:

  • Under den årlege Christiekonferansen deler Universitetet i Bergen ut Christieprisen.
  • Prisen går til ein person eller ei verksemd som har bidratt til god samhandling mellom forsking, utdanning og omverda. 
  • Gjennom arbeidet sitt skal dei ha vore med på å fremje universitetet si rolle i samfunnsutviklinga.
  • Prismottakarane kan vere enkeltpersonar, grupper, institusjonar, verksemder eller organisasjonar innan forsking, kultur-, nærings- og samfunnsliv.

Vinnarar:

2021 - Linda Eide og Gunnstein Akselberg
2020 - Avlyst pga koronapandemien
2019 - Jan Einar Greve
2018 - Dan Olweus

Kontakter

Kontakinfo til vinnarane:

Linda Eide, tlf 915 32 370
Gunnstein Akselberg: tlf: 480 14 165

Bilder

Prisvinnerne sammen med UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset, UiB
Prisvinnerne sammen med UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset, UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Historisk språklov gir viktige oppgaver for UiB26.3.2021 13:34:43 CET | Pressemelding

Stortinget vedtok torsdag 25.3.21 forslaget om språklov. Loven erstatter den eksisterende målloven, men har et videre siktemål: Målet er å sikre norsk som det samfunnsbærende språket i Norge i en tid preget av globalisering og sterk påvirkning fra engelsk, samtidig som minoritetsspråkene gis en lovfestet plass. Loven slår også fast et særskilt ansvar for nynorsk som det minst brukte norske skriftspråket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom